Etusivu: Traficom
Etusivu: Traficom
Valikko

Ajoneuvoveroa pitää maksaa vuosittain Suomessa rekisteröidyistä ja liikenteessä käytettävistä henkilö- ja paketti- ja kuorma-autoista. Ajoneuvoverosta säädetään ajoneuvoverolaissa. Suomessa ei ole käytössä aikaperusteisia maksuja (vinjetti), matkaperusteisia maksuja (tietulli) tai päästötarroja.

Mitä on ajoneuvovero?

Ajoneuvoveroa pitää maksaa vuosittain ajoneuvoista, jotka ovat liikennekäytössä Suomessa. Tieto tästä perustuu liikenneasioiden rekisteriin. Ajoneuvovero on maksettava etukäteen 12 kuukauden ajalta. Ajoneuvoverosta vastaa joko ajoneuvon omistaja tai ajoneuvon haltija. Käytännössä veron voi maksaa kuka tahansa. Ajoneuvoveron keräämisestä vastaa Traficom. 

Ajoneuvovero sekoitetaan usein autoveroon, mutta ne ovat eri veroja. Autovero pitää maksaa yleensä vain kerran: silloin kun ajoneuvo otetaan ensimmäistä kertaa käyttöön Suomessa tai rekisteröidään Suomessa. Verohallinto kerää autoveron esimerkiksi maahantuotavilta autoilta ja Traficom vain silloin, jos ajoneuvon rakennetta tai käyttötarkoitusta muutetaan niin, että se vaikuttaa autoveroon.

Kuka on vastuussa ajoneuvoverosta?

Ajoneuvoverotuksessa puhutaan verovelvollisesta. Se tarkoittaa henkilöä, jonka vastuulla ajoneuvovero on.

Olet verovelvollinen seuraavissa tapauksissa:

  • Olet ajoneuvon haltija eli ajoneuvon pääasiallinen käyttäjä, ja tämä tieto on merkitty liikenneasioiden rekisteriin.
  • Olet ajoneuvon omistaja, eikä ajoneuvolla ole liikenneasioiden rekisterin mukaan haltijaa.
  • Olet ostanut tai saanut ajoneuvon. Et ole vielä rekisteröinyt ajoneuvoa omiin nimiisi, mutta edellinen omistaja on tehnyt ajoneuvosta rekisteriin luovutusilmoituksen, jonka mukaan ajoneuvon omistus on siirtynyt sinulle. 

Milloin ajoneuvovero pitää maksaa?

Kun olet verovelvollinen, vastaat siitä, että ajoneuvovero tulee maksettua ajallaan. Traficom määrää veron aina etukäteen verokaudelle eli 12 kuukauden ajanjaksolle. Voit kuitenkin valita, maksatko veron yhdessä, kahdessa vai neljässä erässä. Maksun määrän, eräpäivän ja muut tiedot näet verolipusta. Verolipun saat meiltä hyvissä ajoin ennen eräpäivää. Voit valita, haluatko verolipun paperipostina vai sähköisesti, esimerkiksi e-laskuna. Voit tarkistaa ajoneuvosi verotiedot myös Oma asiointi -palvelussa.

Miten ajoneuvoveron verokausi määräytyy? 

Normaalisti ajoneuvon verokausi on 12 kuukautta. Uusi verokausi alkaa automaattisesti heti, kun edellinen on päättynyt. Tietyissä tilanteissa verokausi voi kuitenkin loppua tai alkaa tavallista aiemmin. Silloin verokausi ja maksettava veron määrä muuttuu. Esimerkiksi jos myyt ajoneuvon tai poistat sen liikennekäytöstä, verokautesi loppuu myyntipäivään, jos olet tehnyt ostajalle luovutusilmoituksen tai liikennekäytöstäpoistopäivään. Jos olet maksanut ajoneuvoveron etukäteen pitemmältä ajalta, voit hakea veronpalautusta/saat osan verosta takaisin.  

Tilanteita, joissa verokausi alkaa tai päättyy: 

  • Verovelvollinen vaihtuu, esimerkiksi ajoneuvo myydään tai ajoneuvolle merkitään rekisteriin uusi haltija. Vastuu verosta siirtyy silloin uudelle omistajalle tai haltijalle. Uusi verokausi alkaa ja aiempi verokausi päättyy.
  • Ajoneuvo otetaan liikennekäyttöön, verokausi alkaa liikennekäyttöönottopäivästä.
  • Ajoneuvo poistetaan liikennekäytöstä tai lopullisesti rekisteristä, verokausi päättyy liikennekäytöstäpoistopäivään.
  • Ajoneuvo muutoskatsastetaan:
    • esimerkiksi ajoneuvoverosta vapaa linja-auto muutoskatsastetaan henkilöautoksi tai,
    • henkilöauto muutoskatsastetaan museoautoksi.

Mihin ajoneuvoveron määrä perustuu?

Henkilö- ja pakettiautoista pitää maksaa ajoneuvoveron perusveroa. Se perustuu yleensä ajoneuvon CO2-päästöarvoon, jonka valmistaja ilmoittaa Traficomille.

Jos ajoneuvo on bensiinikäyttöinen, maksat ainoastaan perusveroa.

Jos ajoneuvon käyttövoima tai polttoaine on jokin muu, kuten diesel tai sähkö, maksat perusveron lisäksi myös käyttövoimaveroa.

Käyttövoimavero määräytyy ajoneuvon kokonaismassan ja käyttövoiman perusteella.

Usein kysyttyä ajoneuvoverosta

Tutustu myös

Päivitetty
Tämä verkkosivu on osa Euroopan komission Your Europe -portaalia. Löysitkö etsimäsi? Anna palautetta!