Etusivu: Traficom
Etusivu: Traficom
Valikko

Ajoneuvon verovelvollinen ja verokausi

Verovelvollisuus

Verovelvollinen on auton rekisteriin merkitty haltija tai omistaja. Jos rekisteriin on merkitty sekä omistaja että haltija, on haltija ensisijainen verovelvollinen. Verovelvollisuus voidaan määrittää myös rekisteriin tehdyn luovutusilmoituksen perusteella.

Verovelvollisuuden siirto

Verovelvollisuus on mahdollista siirtää auton ensimmäiseltä haltijalta sen ensimmäiselle omistajalle. Siirtoa hakee kirjallisesti auton omistaja ja se tulee voimaan aikaisintaan seuraavan verokauden alusta alkaen.

Verovelvollisuuden siirtoa voit hakea kätevimmin sähköisessä palvelussa. 

Verokausi

Ajoneuvoveron verokausi on 12 kuukautta ja uusi kausi alkaa aina automaattisesti edellisen päätyttyä. Verokausi katkeaa, kun auto myydään eteenpäin tai poistetaan liikennekäytöstä tai lopullisesti rekisteristä. Uusi verokausi alkaa vastaavasti esimerkiksi silloin, kun auto rekisteröidään tai sille tehdään liikennekäyttöön otto.

Maksat ajoneuvoveroa siltä ajalta, kun olet ajoneuvon omistaja tai haltija. Huomioi, että lyhyiltäkin verokausilta ajoneuvoveroa peritään aina minimissään 10 euroa.

Esimerkiksi autokaupan yhteydessä myyjä vastaa vielä myyntipäivän ajoneuvoverosta ja ostaja sitä seuraavasta päivästä eteenpäin. Jos kyseessä on ensi- tai uudelleenrekisteröity ajoneuvo, vastaa ostaja verosta heti rekisteröintipäivästä alkaen. 

Älä maksa ajoneuvoveroa myyjän verolipulla

Älä maksa ajoneuvoveroa suoraan myyjän verolipulla, kun ostat käytetyn auton. Kun rekisteröit auton nimiisi, saat uuden verolipun. Tarkista ajoneuvon verotiedot  ennen auton ostamista. Erääntyneet ajoneuvoverot aiheuttavat autolle käyttökiellon.

Päivitetty