Etusivu: Traficom
Etusivu: Traficom
Valikko

Jalankulkua avustavat tai korvaavat sähköiset liikkumisvälineet 

Jalankulkua avustavilla laitteilla tarkoitetaan esimerkiksi tasapainotettuja yksi- tai useampipyöräisiä henkilökuljettimia, kuten tasapainolaudat (leijulauta/sähkörullalauta) ja muut vastaavat sähkömoottoriset liikkumisvälineet.

Jalankulkua avustavassa laitteessa tehoa saa olla maksimissaan 1 kW ja maksiminopeus saa olla enintään 15 km/h. Liikkumisvälineet rinnastetaan liikenteessä jalankulkijoihin, mutta nopeus on sovitettava tilanteen mukaan.

Näillä laitteilla jalkakäytävällä ajettaessa on noudatettava erityistä varovaisuutta, ja laitteen nopeus on sovitettava sellaiseksi, ettei siitä ei aiheudu haittaa tai vaaraa jalankulkijalle.

Jalankulkua avustavat laitteet, jotka painavat yli 25kg, on 1.6.2024 alkaen lähtökohtaisesti liikennevakuutettava. 

Lue lisää kevyiden sähköisten liikkumisvälineiden vakuuttamisesta liikennevakuutuskeskuksen sivuilta (Ulkoinen linkki).

Kevyet sähköajoneuvot

Kevyitä sähköajoneuvoja ovat muun muassa erilaiset itsestään tasapainottuvat henkilökuljettimet, sähköpotkulaudat, yksinomaan iäkkäiden henkilöiden tai liikuntarajoitteisten käyttöön tarkoitetut kolmi- tai nelipyöräiset skootterit sekä muut vastaavat ajoneuvot.

Kevyissä sähköajoneuvoissa tehoa saa olla maksimissaan 1 kW ja maksiminopeus saa olla enintään 25 km/h. Kevyitä sähköajoneuvoja käytetään polkupyöräilijän liikennesäännöillä, eli oikea paikka näillä laitteilla liikkumiseen on pääsääntöisesti pyörätie. Tosin kävelyvauhtia liikuttaessa itsestään tasapainottuvilla laitteilla saa käyttää myös jalkakäytävää.

Kevyessä sähköajoneuvossa on oltava eteenpäin valkoista tai vaaleankeltaista valoa näyttävä valaisin ja taaksepäin punaista valoa näyttävä valaisin ja näkyvä heijastin. Heijastin saa olla myös kiinnitetty kevyen sähköajoneuvon kuljettajaan, ja myös muita polkupyörässä sallittuja valaisimia ja heijastamia saa käyttää.

Kevyissä sähköajoneuvoissa pitää olla äänimerkinantolaite.

Kevyessä sähköajoneuvossa ei saa olla istuinta, jos se ei ole esimerkiksi itsestään tasapainottuva, tarkoitettu ensisijaisesti maastokäyttöön ja käytettäväksi päällystämättömillä pinnoilla tai tarkoitettu yksinomaan liikuntarajoitteisten käyttöön.

Kevyet sähköajoneuvot, jotka painavat yli 25kg, on 1.6.2024 alkaen liikennevakuutettava. Lue lisää kevyiden sähköisten liikkumisvälineiden vakuuttamisesta liikennevakuutuskeskuksen sivuilta. (Ulkoinen linkki)

Sähköavusteinen tai moottorilla varustettu polkupyörä

Sähköavusteisen polkupyörän suurin teho saa olla enintään 250 W, avustuksen on kytkeydyttävä pois päältä kun nopeus saavuttaa 25 km/h, ja avustus saa toimia vain poljettaessa.

Moottorilla varustetun polkupyörän (L1e-A) suurin teho saa olla enintään 1000 W. Moottori voi toimia ilman polkemista, mutta sen on kytkeydyttävä pois päältä kun nopeus saavuttaa 25 km/h.

Sähköavusteisiin polkupyöriin sovelletaan polkupyörän teknisiä vaatimuksia eikä niille tarvitse ottaa liikennevakuutusta. Sen sijaan liikennevakuutus (Ulkoinen linkki) on otettava moottorilla varustetuille polkupyörille, jotka eivät täytä sähköavusteisen polkupyörän ehtoja ja jotka painavat yli 25kg.

Erityistä huomioitavaa sähköisiin liikkumisvälineisiin liittyen

Jos sähköisen liikkumisvälineen maksiminopeus on yli 25 km/h tai maksimiteho yli 1kW, ei laite voi olla jalankulkua avustava liikkumisväline tai kevyt sähköajoneuvo. Jos tällaista laitetta halutaan käyttää liikenteessä, on sen oltava hyväksytty sopivaan luokkaan esimerkiksi mopoksi. Tällaisella ajoneuvolla on tyyppihyväksyntä-, vakuuttamis- ja rekisteröintivaatimuksia sekä sitä koskee myös ajokorttisäännökset.

Ajoneuvo ei ole kevyt sähköajoneuvo, mikäli se on tyyppihyväksytty L-luokan ajoneuvoksi (mopot, moottoripyörät, kevyet nelipyörät). 

Ajoneuvo ei ole tieliikennekelpoinen, jos se ei kuulu mihinkään ajoneuvolain tai EU-asetuksen 168/2013 määrittelemään ajoneuvoluokkaan.

Päivitetty