Valikko

Montako älypuhelinta pöytälaatikossasi pölyttyy? Raahatko muutosta toiseen mukanasi vanhaa puhelintasi, jossa on näyttö rikki. Ehkä et tiedä, mitä tehdä vanhoille puhelimille ja tableteille? Jopa 95 % suomalaisista on sitä mieltä, että käytettyjen elektroniikkalaitteiden kierrätys on ekoteko. Kuitenkin vain pieni osa suomalaisista lopulta kierrättää elektroniikkalaitteensa. GTK:n, VTT:n, SYKE:n ja Sitran teettämän tutkimuksen mukaan eurooppalaisessa keskivertokotitaloudessa on 72 sähkö- ja elektroniikkalaitetta, joista 11 on rikki tai muuten pois käytöstä.

Mitä tehdä vanhoille elektroniikkalaitteille?

Tiesitkö, että käyttämättä jääviä tai rikkinäisiä sähkö- ja elektroniikkalaitteita ei saa heittää sekajätteeseen. Sen sijaan vanhan ja toimivan laitteen voi luovuttaa tai myydä eteenpäin esimerkiksi netissä tai älypuhelimen hieman rikkinäisenäkin myymälöiden vaihtokampanjoissa. Kaikki laitteet voi myös maksutta palauttaa kierrätykseen mihin tahansa elektroniikkaromun kierrätyspisteeseen, jotta sen materiaalit voidaan käyttää uudelleen.

Ennen laitteen kierrätykseen laittamista kannattaa ottaa laitteesta omat muistot talteen ja palauttaa tehdasasetukset, jotta omat tietosi eivät päädy seuraavalle käyttäjälle tai muuten vaarannu.

Älyä elektroniikkaostoksille

Suuri osa elektroniikkalaitteiden ympäristökuormituksesta tapahtuu jo tuotesuunnitteluvaiheessa. Fiksu kuluttaja selvittääkin jo uutta laitetta valitessa, onko joissakin malleissa käytetty kierrätettyjä materiaaleja, mitkä ovat laitteen korjausmahdollisuudet ja kauanko laitevalmistaja lupaa ohjelmistotukea kyseiselle laitteelle. Pitkäikäinen laite on nimittäin ympäristöteko.

Digitalisaatio on väistämätöntä eikä ilman elektroniikkaa ole helppoa nyky-yhteiskunnassa elääkään. Kuitenkin myös ilmastonmuutoksen torjunta on elintärkeää yhteiskunnalle. Tämä itseään ruokkiva kehä voitaisiin onnistua murtamaan vähentämällä kulutustamme, tukemalla korjauspalveluita, parantamalla keräys- ja kierrätysjärjestelmää ja ottamalla laitteen ympäristövaikutukset huomioon jo suunnitteluvaiheessa. Ole osa vihreämpää digitalisaatiota!

Päivitetty