Etusivu: Traficom
Etusivu: Traficom
Valikko

Radiotaajuuksien häiriöt: ehkäisy ja selvittäminen

Traficom selvittää radioliikenteen häiriöitä ja tarkastaa suuritehoisia radiolähetinasemia niiden aiheuttaman häiriöriskin takia.

Selvitysten kiireellisyysjärjestyksessä etusijalla ovat häiriöt:

  1. hätä- ja turvallisuusliikenteessä ja viranomaisverkoissa
  2. matkaviestinverkoissa
  3. joukkoviestinnän ohjelmansiirtoyhteyksissä
  4. energiahuollon ja kunnallistekniikan kauko-ohjausverkoissa.

Sähköinen asiointi

Ilmainen

Häiriöselvitysohje

Häiriötilanteessa kannattaa muistaa:

  • Yritä selvittää mahdolliset tekniset viat, jotka voivat aiheuttaa häiriötä. Radiojärjestelmät ovat haavoittuvaisia ja alttiita ulkoisille, usein ennakoimattomille häiriöille. Usein häiriö johtuu kuitenkin järjestelmän tai vastaanottolaitteen viasta tai muusta teknisestä puutteesta.
  • Selvitä myös antennikaapelien ja -liittimien kunto.
  • Kokeile mahdollisilla vaihtolaitteilla, onko laite viallinen.
  • Selvitä, onko myös naapurissa tai muualla lähiympäristössä vastaavia häiriöitä esimerkiksi radio- ja tv-vastaanotossa. Jos muilla ei ole ongelmia, häiriön aiheuttava laite löytyy todennäköisesti omasta taloudesta.

Tehokkaalla ulkoantennilla ongelmaton vastaanotto

Radio- ja tv-vastaanoton häiriöttömyys vaatii tehokasta ulkoantennia. Yhteisantennitalouksissa televisio- tai radiovastaanotin pitäisi aina kytkeä yhteisantenniverkkoon.

Yleisradiolähettimien peittoaluesuunnittelussa oletetaan, että vastaanotossa käytetään ulkoantennia. Peittoalueen ulkopuolella ei voida taata, että televisio- ja radiolähetykset näkyvät ja kuuluvat häiriöttä.

Päivitetty