Etusivu: Traficom
Etusivu: Traficom
Valikko

Maantieteellisesti lähes valtakunnallisia (yli 99 % väestöpeitto) radiokanavia on Suomessa neljä: YLE Radio 1, YLE Radio Suomi ja YLE Puhe sekä kaupallisista radiokanavista Radio Nova. Yli 75 prosentin väestöpeittoon yltävät myös YLE Vega ja YleX sekä kuusi kaupallista radiokanavaa. Lisäksi Suomessa toimii kymmeniä alueellisia ja paikallisia radiokanavia.

Radioasemien määrää on vuosikymmenten kuluessa kasvatettu merkittävästi. Kaupallisen radiotoiminnan käynnistyessä vuonna 1985 oli kaupallisilla radioilla käytössään 18 lähetintä. Nyt niillä on käytössään lähes 900 lähetintä. Kun Yleisradion lähettimet lasketaan mukaan, nousee määrä yli 1000:n.

Lähes kaikki radiotoiminta perustuu ULA-taajuuksien ja FM-modulaation käyttöön. Lyhyitä, keskipitkiä ja pitkiä radioaaltoja käyttävä AM-radiotoiminta on loppunut lähes kokonaan. Suomessa on tällä hetkellä toiminnassa vain yksi AM-radioasema.

Radioiden kuuluvuus ja vastaanotossa tarvittavat laitteet

Radioiden kuuluvuusalueiden suunnittelussa oletetaan, että vastaanotossa käytetään kattoantennia. Suunnitellun kuuluvuusalueen ulkopuolella ei voida taata, että radiolähetykset kuuluvat häiriöttä.

Käytännössä radiot kuuluvat lähes koko kuuluvuusalueillaan myös kannettavilla ja autovastaanottimilla. Ne ovat kuitenkin herkempiä esimerkiksi maastoesteistä tai talojen rakenteista johtuvalle signaalin voimakkuuden vaihtelulle. Kannettava radio voi toimia hyvin yhdessä huoneessa, mutta seinän takana talon toisella puolella ei kuuluvuus välttämättä olekaan kelvollinen.

Osaa asemista voi kuunnella hyvin kaukana lähettimestä radioaseman varsinaisen kuuluvuusalueen ulkopuolella. Radioiden määrän kasvaessa uudet lähettimet voivat heikentää nykyisten asemien kuuntelumahdollisuutta niiden varsinaisen kuuluvuusalueen ulkopuolella.

Mitä tehdä kun radio ei kuulu? (Ulkoinen linkki)

Etsi oman kotikuntasi tai lomapaikkasi radioasemat

Päivitetty