Passiivi-infran yhteiskäytöllä tarkoitetaan käyttöoikeuden luovuttamista verkkotoimijan fyysiseen infrastruktuuriin. Käyttöoikeuden luovutuksesta sovitaan yleensä erillisellä sopimuksella ja siitä peritään korvausta, esimerkiksi vuokraa. Käyttöoikeuden saanut verkkotoimija voi hyödyntää toisen verkkotoimijan infraa omaa verkkoa rakentaessaan.
Toisen infrastuktuuriin käyttöoikeuden luovutuksessa fyysinen infra ei siirry käyttöoikeuden saajan omistukseen, vaan se pysyy alkuperäisellä omistajalla. Useimmiten käyttöoikeuden luovuttaja jatkaa myös itse saman fyysisen infrastruktuurin käyttöä rinnakkain. Käyttöoikeus luovutetaan joko määräajaksi, toistaiseksi tai infran jäljellä olevaksi käyttöiäksi.
Fyysinen infrastruktuuri eli passiivi-infra
Fyysinen infrastruktuuri eli passiivi-infra määritellään niin kutsutussa yhteisrakentamislaissa (laki verkkoinfrastruktuurin yhteisrakentamisesta ja -käytöstä) (Ulkoinen linkki). Määritelmä on laaja, ja sillä voidaan viitata hyvin erilaisiin rakenteihin ja rakennelmiin. Lain mukaan fyysisellä infrastruktuurilla tarkoitetaan rakennetta, rakennelmaa, rakennusta tai niiden osaa, johon on tarkoitus sijoittaa muita verkon osia ilman, että siitä itsestään tulee aktiivinen verkon osa.
Fyysisiä infrastruktuureja ovat esimerkiksi suojaputket, kaapelikanavat, tarkastus- ja kaapelikaivot, jakokaapit, pylväät, mastot, tornit, antennilaitteistot ja rakennukset, erityisesti rakennusten ulkopinnat. Sen sijaan kaapelit, kuidut tai mustat kuidut eivät ole määritelmän mukaisia fyysisiä infrastruktuureja. Talousvesiverkot eivät kuulu lain soveltamisalaan, joten myöskään niihin kuuluvat rakenteet, rakennelmat tai rakennukset eivät kuulu fyysisen infrastruktuurin käsitteen piiriin.
Passiivi-infran yhteiskäytön suunnittelu
Huomioi yhteiskäytön mahdollisuus jo verkkoa suunniteltaessa. Yhteiskäyttö vaatii onnistuakseen yhteistyötä eri osapuolten kesken. Yhteiskäytöstä koituu hyötyjä kaikille osapuolille sekä koko yhteiskunnalle.
Infograafi yhteiskäytön suunnittelussa huomioitavista asioista
