Ennakkotilastojen mukaan tammi-elokuussa menehtyi Suomessa veneillessä 22 ihmistä. Kuolleista valtaosa on keski-iän ylittäneitä miehiä. Veneen huolellisella syyshuollolla lisäät veneen kunnon säilymistä ja siten myös sen luotettavuutta ja turvallisuutta.
Vesiliikenneonnettomuuksien ennakkotilastojen mukaan huviveneilyonnettomuuksissa kuolleista 21 oli miehiä ja 1 nainen. Miltei kolme neljäsosaa kuolleista oli yli 55-vuotiaita miehiä. Alkoholi oli onnettomuuden syynä 41 %:ssa kuolemantapauksista. Huviveneilyonnettomuuksissa kuolleiden määrä laski edellisvuoden vastaavasta aikavälistä yhdellä.
"Huviveneilyonnettomuuksissa menehtyi viime vuonna 27 ihmistä Suomessa. Määrä on 2000-luvun pienin. Ennakkotilastoista voisi päätellä, että laskeva trendi näyttää tänä vuonna jatkuvan", sanoo johtava asiantuntija Kimmo Patrakka.
Suurin osa vuoden 2023 tammi-elokuun aikana kuolemaan johtaneista onnettomuuksista sattui sisävesillä (77 %), eniten Vuoksen vesistössä (36 %). Tyypillinen onnettomuus oli moottoriveneen tai soutuveneen kaatuminen tai kallistuminen. Yhdeksässä tapauksessa mukana oli alkoholi.
Tee huolellinen veneen syyshuolto ja kertaa veneen päällikön vastuut
Veneilykausi on ohi, ja veneitä huolletaan nyt talviteloille. Huolellisella syyshuollolla voidaan vaikuttaa veneen kunnon säilymiseen ja sitä kautta luotettavuuteen ja turvallisuuteen.
"Moottorin syyshuolto kannattaa teettää venemoottorihuollossa, jolloin kaikki huoltokohteet tulee tehtyä moottorinvalmistajan huolto-ohjeiden mukaisesti. Mikäli kuitenkin teet moottorihuollon itse, on hyvä vaihtaa moottorin öljyt ja suodattimet, unohtamatta voimansiirron kuten vetolaitteen öljyjä. Jäähdytysjärjestelmä kannattaa suojata jäätymiseltä ajamalla järjestelmään pakkasnesteet", Patrakka neuvoo.
Vaikka moottorihuollon teettäisikin ammattilaisella, jää vielä muutakin tekemistä ennen talvea. Polttoainetankki kannattaa täyttää, jottei vesi tiivisty tankkiin ja tule käyntiongelmia keväällä. Mahdolliset vesijärjestelmät kannattaa tyhjentää huolellisesti, jotta järjestelmä ei jäädy ja rikkoudu. Purjeveneessä masto kannattaa laskea alas ja tarkastaa kaikki vaijerit ja köydet maston lisäksi.
Veneen noston jälkeen vene kannattaa myös pestä, jotta kesän aikana tarttuneen lika ei pinty kiinni. Veneestä kannattaa viedä kaikki ylimääräinen tavara pois talveksi ja pestä vene myös sisältä. Tällä vältetään homeen muodostuminen. Myös kaikkien köysien pesu ja kuivaus pidentää niiden käyttöikää.
"Seuraavaa veneilykautta odotellessa on hyvä myös kerrata veneen päällikön vastuut ja väistämissäännöt", Patrakka muistuttaa.
Liikenne- ja viestintävirasto Traficom hyödyntää vesiliikenneonnettomuustilastoja veneilyturvallisuustyön tukena.
Lisätietoja
johtava asiantuntija Kimmo Patrakka, kimmo.patrakka@traficom.fi, p. 029 534 6450
erityisasiantuntija Pasi Kilpelä, pasi.kilpela@traficom.fi, p. 029 534 6053 (tilastot)