Etusivu: Traficom
Etusivu: Traficom
Valikko

Liikenne- ja viestintäministeriö ja Liikenne- ja viestintävirasto Traficom tiedottavat: Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on myöntänyt kunnille tarkoitetussa kävelyn ja pyöräilyn investointiohjelmassa avustusta 61 hankkeelle ympäri Suomen yhteensä noin 15,4 miljoonaa euroa. Hankkeilla parannetaan kävelyn ja pyöräilyn houkuttelevuutta, sujuvuutta ja turvallisuutta kaupunkien ja kuntien katuverkoilla sekä vähennetään liikenteen päästöjä.

Investointiohjelma on yksi liikenne- ja viestintäministeriön vuonna 2018 julkaiseman Kävelyn ja pyöräilyn edistämisohjelman toimenpiteistä. Edistämisohjelmalla tavoitellaan 30 prosentin kasvua kävelyn ja pyöräilyn matkamääriin vuoteen 2030 mennessä verrattuna vuoden 2016 tilanteeseen. Investointiohjelma on yhtenä kestävän liikkumisen edistämistoimenpiteenä myös vuonna 2021 julkaistuissa Fossiilittoman liikenteen tiekartassa sekä valtakunnallisessa liikennejärjestelmäsuunnitelmassa.

Kävelyn ja pyöräliikenteen houkuttelevuutta ja turvallisuutta edistetään infrastruktuuria kehittämällä 

Vuoden 2022 valtionavustushakuun saatiin yhteensä 101 hakemusta. Avustusta myönnettiin yhteensä 15,4 miljoonaa euroa 61:lle hakukriteerit täyttäneelle hankkeelle eri puolille Suomea. Hakukierroksella myönnettiin valtionavustusta ennakoitua enemmän, sillä aiemmilta hakukierroksilta vapautunutta tai käyttämättä jäänyttä määrärahaa on pystytty tällä hakukierroksella kohdentamaan uudelleen.

”Laadukkaat olosuhteet houkuttelevat lisää kävelijöitä ja pyöräilijöitä. Kun käyttäjämäärät kasvavat, nykyinen verkosto ei välttämättä ole riittävän turvallinen. Uudet panostukset lisäävät terveys- ja ilmastohyötyjä. Kävelyn ja pyöräilyn rahoitus onkin lisääntynyt kuluvalla hallituskaudella”, toteaa liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka.

Avustuksia myönnettiin viidettä kertaa. Vuodesta 2018 alkaen jo 202 hanketta on saanut investointiohjelman avustusta eri kokoisissa kunnissa.

Avustusta kävelyn ja pyöräliikenteen väylien ja pyöräpysäköinnin rakentamiseen sekä opastuksen kehittämiseen

Valtionavustusta myönnettiin ensisijaisesti hankkeille, joissa toteutettavan kävelyn ja pyöräliikenteen infrastruktuuri on laadultaan korkeatasoista sekä edellytykset kävely- ja pyörämatkojen määrän lisäämiseksi arvioitiin parhaiksi.

"Valtionavustushaun tunnettavuus on kasvanut entisestään, ja vuoden 2022 hakukierrokseen osallistui jälleen uusia kuntia, mikä on hienoa. On ollut ilo huomata, miten hankkeissa kehitettävän infrastruktuurin laatu on parantunut myös aiemmin hakuun osallistuneissa kunnissa. Potentiaalia kävelyn ja pyöräliikenteen laajempaan hyödyntämiseen on, sillä autolla tehdään paljon hyvin lyhyitäkin matkoja. Vuosina 2016 ja 2021 toteutettujen valtakunnallisten henkilöliikennetutkimusten perusteella noin 40 % kaikista autolla tehdyistä matkoista on alle viiden kilometrin mittaisia", sanoo erityisasiantuntija Antti Rahiala Traficomista.

Avustettavissa hankkeissa kävelyn ja pyöräliikenteen infrastruktuuria parannetaan hankkeissa esimerkiksi rakentamalla jalankulkualueita, pyöräteitä, pyöräkatuja ja jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden käyttöön tarkoitettuja siltayhteyksiä. Lisäksi kehitetään pyöräliikenteen opastusta ja pyöräpysäköintimahdollisuuksia sekä liityntäpysäköintikohteissa että päivittäisen liikkumisen kannalta keskeisissä kohteissa.

Vuoden 2022 hakukierroksella rahoitusta saivat Espoo, Helsinki, Hämeenlinna, Iisalmi, Iitti, Jyväskylä, Jämsä, Järvenpää, Kajaani, Kankaanpää, Kirkkonummi, Kouvola, Kuopio, Kurikka, Lahti, Lappeenranta, Lempäälä, Liminka, Liperi, Mikkeli, Oulu, Paimio, Pedersöre, Pietarsaari, Raasepori, Raisio, Rantasalmi, Rovaniemi, Siilinjärvi, Tampere, Tornio, Turku, Uusikaarlepyy, Uusikaupunki, Vaasa, Vantaa, Vesilahti ja Ylivieska.

Tutustu vuoden 2022 investointiohjelman haussa tukea saaneisiin hankkeisiin (Ulkoinen linkki)

Kävelyn ja pyöräilyn investointiohjelma jatkuu

Investointiohjelman hankehaku toteutetaan myös vuonna 2023. Tämän vuoden hakukierros pyritään avaamaan jo loppukevään aikana.

Lue myös: Kunnille jaossa valtionavustusta kävelyn ja pyöräliikenteen olosuhteiden parantamiseen (Ulkoinen linkki)

Lisätietoja

Liikenne - ja viestintävirasto Traficom:
erityisasiantuntija Antti Rahiala, p. 029 534 5383, antti.rahiala@traficom.fi
tiiminvetäjä Laura Langer, p. 029 534 6711, laura.langer@traficom.fi

Liikenne- ja viestintäministeriö:
erityisasiantuntija Hanna-Maria Urjankangas, p. 029 534 2170, hanna-maria.urjankangas@gov.fi