SUOSTUMUS: kävijätilastot

Valitse hyväksytkö tilastojen keräämisen

Keräämme sivuston käyttäjistä kävijätilastoja. Tiedot eivät ole henkilöitävissä sinuun. Tiedot tallennetaan ainoastaan Traficomin palvelimille.

Lue lisää: Tietoa sivustosta

Käyttötarkoitus

Tilastot auttavat meitä kehittämään palveluamme. Tilastotietoja käytetään myös osana virastoa koskevia raportteja.

Etusivu: Traficom
Etusivu: Traficom
Valikko

Monet meistä tuskailevat, kun video pätkii mobiiliverkkoon kytketyssä tabletissa suosituimpina katseluaikoina. Erityisen pahaksi tilanne äityy esimerkiksi olympialaisten tai jääkiekon MM-kisojen aikaan. Ajoittain kuva puuroutuu tai yhteys katkeaa kokonaan. Syitä tähän on monia aina käytetystä palvelusta oman liittymän ja laitteen ominaisuuksiin.

Mobiiliverkon tiedonsiirtonopeudet vaihtelevat muun muassa sen mukaan, montako käyttäjää samassa verkossa on käyttöhetkellä. Tiedonsiirtonopeus taas vaikuttaa siihen, kuinka nopeasti videot tai muut palvelut latautuvat ja toimivat.

Yöllä verkko on nopeimmillaan

Jos olet lähialueellasi ainoa yökyöpeli, saat nauttia hyvin toimivista videoista, koska yöllä tiedonsiirtonopeus on parempi kuin päivällä. Kun yrität katsoa iltaisin lempitelkkarisarjaasi taajaan asutulla alueella, kuva voi pätkiä pahastikin ‒ muutkin haluavat katsoa sarjoja samaan aikaan ja saavutettava tiedonsiirtonopeus laskee.

Mobiiliverkon tiedonsiirtonopeus mitattu VTT:n mobiilimittari -sovelluksella aikavälillä heinäkuu 2017 - heinäkuu 2018.

Mobiiliverkon tiedonsiirtonopeutta mittaamalla on saatu selkeät havainnot siitä, että iltaisin keskimääräinen nopeus on huomattavasti alhaisempi kuin yöllä.

Mitä enemmän käyttäjiä, sitä pienempi siivu verkkoa per käyttäjä

Toinen esimerkki muiden käyttäjien vaikutuksesta: katselet videoita sujuvasti kännykältäsi, kun odotat yksin bussia. Video alkaa tökkiä, kun paikalle hurauttaa bussi, jonka kyydissä on muita saman verkon käyttäjiä. Mobiiliverkkoa siis jaetaan aina kaikkien samalla alueella samaa verkkoa käyttävien kesken.

Tiedonsiirtonopeuden kapasiteetti on kuin kakku: yksin saat syödä koko kakun, mutta muiden seurassa jaat kakun ja saat vain siivun. Pieneen nälkään riittää usein ohuempikin siivu, mutta erityisesti videoiden katselu suuremmilta ruuduilta kasvattaa ruokahalua.

Nopeus on suhteellinen käsite ‒ vain mittaamalla tiedät totuuden

Usein mobiililiittymäsopimuksissa on mainittu jokin tiedonsiirtonopeus. Mainitut nopeudet toimivat kuitenkin yleensä vain rajoituksina, jonka yli liittymän nopeus ei ainakaan mene ‒ liittymäsopimuksen maksiminopeuden saavuttamista se ei takaa. Liittymien yhteydessä ilmoitetaan myös tiedonsiirtonopeuden vaihteluväli, mutta tämä on yleensä hyvin lavea.

Toisinaan on hyvä mitata, millainen mobiiliverkon tiedonsiirtonopeus on käytössä. Mobiililaitteeseen saa ladattua erilaisia sovelluksia, joilla mittaus onnistuu sujuvasti. Voit hyödyntää mittausta esimerkiksi silloin, kun pohdit ovatko ongelmat käyttämässäsi palvelussa vai omassa yhteydessäsi. Jos mittaussovellus antaa hyvän tuloksen, ovat ongelmat todennäköisesti palvelussa, jota yrität käyttää.

Summa summarum ‒ nopeus vaihtelee aina ja syitä on monia

Käyttöpaikalla on myös merkitystä: luonnonesteet, rakennukset ja erilaiset rakenteet vaikuttavat saavutettavaan nopeuteen samoin kuin etäisyys tukiasemasta. Lisäksi nopeuteen vaikuttavat käyttämäsi laite ja liittymän ehdot.

Voit omistaa viimeisimmän älypuhelimen, rajoittamattoman tiedonsiirtonopeuden ja olla tukiaseman vieressä, mutta jos samalla alueella on festarit, eivät nopeudet ja sitä kautta palveluiden käyttö aina parane, koska kapasiteettia ei ole normaalia enempää.

Kirjoittaja

Marja Heinonen työskentelee Traficomissa viestintämarkkina-asiantuntijana.

Päivitetty