Etusivu: Traficom
Etusivu: Traficom
Valikko

S-100 -tuotteet tarjoavat merenkululle aiempaa tarkempaa, ajantasaisempaa ja keskenään yhteentoimivaa tietoa, mikä parantaa sekä turvallisuutta että tehokkuutta meriliikenteessä. Suomessa kehitystyö on edennyt pilotointivaiheeseen osana Baltic Sea e-Nav -hankkeen kansainvälistä yhteistyötä.

Suomalaisten S-100 -tuotteiden kehitystyö saavutti merkittävän virstanpylvään, kun ensimmäiset uusien tuotespesifikaatioiden mukaiset testituotteet on saatu tehtyä. 

Ensimmäisinä pilotteina elektroniset merikartat, syvyysmalli, vedenkorkeustiedot ja pintavirtaukset

Osana tätä kokonaisuutta Traficom tuotti ensimmäiset versiot elektronisesta merikartasta (S-101 ENC) ja syvyysmallista (S-102). Ilmatieteenlaitos taas toi testikäyttöön vedenkorkeustietoa (S-104) ja pintavirtauksia kuvaavat (S-111) tuotteet. Vaikka teknisiltä ominaisuuksiltaan tietotuotteet vastaavat asetettuja standardeja, tietosisällöiltään ne eivät vielä ole operatiiviseen käyttöön soveltuvia.

Karttakuva: S-101 ja S-102 esimerkkiaineistoa ECDIS-simulaattorissa
S-101 ja S-102 esimerkkiaineistoa ECDIS-simulaattorissa

Pilotti tuo tietoa tuotteiden toimivuudesta ECDIS-laitteissa, kehitystarpeista ja tuotteiden yhteentoimivuudesta

Testituotteiden valmistumisen myötä Baltic Sea e-Nav -hankkeessa siirryttiin pilotointivaiheeseen. Pilotoinnin kautta saadaan tietoa tuotteiden toimivuudesta ja tunnistetaan kehitystarpeita. Keskeistä on mahdollisuus tuotteiden esittämiseen S-100 -yhteensopivissa ECDIS-laitteissa: usein vasta tietojen näkeminen kartalla tuo esille niiden käytännön toimivuuden sekä potentiaaliset haasteet käytettävyydessä.

Toinen keskeinen tavoite pilotoinnissa on eri tuotteiden yhteentoimivuuden varmistaminen. Saavutettuja tuloksia voidaan myös viedä osaksi kansainvälisesti käynnissä olevaa yhteentoimivuusstandardien (S-98) kehitystyötä. Vaikka tuotespesifikaatiot määrittelevät S-100 -tuotteiden tekniset vaatimukset, on tiedontuottajilla hieman liikkumavaraa tietosisällön osalta. Tuotteiden testaaminen Itämeren laajuisessa yhteistyössä tukee yhteisen toteutustavan muodostumista, jonka tavoitteena on harmonisoitu ja helposti lähestyttävä lopputuote merenkulkijoille.

Baltic Sea e-Nav -hankkeen pilotin vetäjinä Satakunnan ammattikorkeakoulu, tutkimuslaitos RISE ja Furuno Finland Oy

Baltic Sea e-Nav -hankkeessa Satakunnan ammattikorkeakoulu (SAMK), ruotsalainen tutkimuslaitos RISE ja e-navigointiohjelmistoja kehittävä Furuno Finland Oy vetävät pilotointityötä. Työt alkoivat keväällä 2025 SAMKin navigaatiosimulaattoreissa, joista myöhemmissä vaiheissa siirrytään pilotoimaan tuotteita todellisissa olosuhteissa testialuksen komentosillalle.

Tuotanto- ja jakeluketjun pilotointi keskitetyn jakelupalvelun (RENC) kautta

Osana S-100 -tuotanto- ja jakelunketjun pilotointia testituotteet on viety keskitetyn jakelupalvelun (RENC) PRIMARin testiympäristöön. Prosessi vastaa vaatimuksiltaan todellista jakelua, luoden mahdollisuuden testata tietotuotteiden jakeluväylää ja siihen liittyvää laadunvalvontaa. Nykyisen S-57 -standardin mukaisten elektronisten merikarttojen jakelu tapahtuu Suomessa saman jakelukeskuksen kautta.

Vaasa-Uumaja testialueen suomalaiset S-102 -tuotteet (valkoinen alue kuvan keskiosassa)
Vaasa-Uumaja testialueen suomalaiset S-102 -tuotteet (valkoinen alue)

Testituotteet ovat herättäneet laajalti kiinnostusta ja niiden tuomista laajempaan testikäyttöön tutkitaan. Useita teknisiä kysymyksiä on tullut myös liittyen digitaaliseen jakelumalliin. Vaikka jakelumalli on loppukäyttäjälle usein näkymätön, on siihen liittyvien kysymyksen ratkaiseminen keskeistä sekä tiedontuottajille että -jakelijoille sujuvan käyttökokemuksen varmistamiseksi. 
 

Lisätietoa

Baltic Sea e-Nav -logo