Liikenne- ja viestintävirasto Traficom järjestää yhdessä Huoltovarmuuskeskuksen kanssa kolmannen kansainvälisen 5G:n kyberturvallisuuteen pureutuvan hakkeritapahtuman Dipolissa Otaniemessä 17.-18.5. Tapahtumassa tietoturvan ammattilaiset ja eettiset hakkerit työskentelevät tapahtuman kumppanien tarjoamien haasteiden parissa kellon ympäri. Tiivis yhteistyö teknologian kehittäjien ja valmistajien, tietoturvayhteisön sekä viranomaisten välillä edistää kyberturvallisuutta.
Hack the Networks -tapahtumassa on kuusi haasteiden asettajaa kolmessa eri haasteessa. Haastekumppaneina ovat PwC, Aalto-yliopisto, Fortum, Digita, Nokia sekä Ericsson. Tapahtuma keskittyy yksityisten 5G-verkkojen ja kriittisten käyttötapausten kyberturvallisuuteen.
5G-verkot tärkeässä roolissa digitaalisessa yhteiskunnassa
Yksityisiä matkaviestinverkkoja voidaan toteuttaa räätälöidysti tietyn organisaation kuten sataman, teollisuuslaitoksen tai sairaalan tarpeisiin. Siten paikalliset 5G-verkot tulevat olemaan tärkeässä roolissa myös digitaalisen yhteiskuntamme toimintavarmuuden näkökulmasta. Myös huoltovarmuuskriittiset organisaatiot ottavat jatkuvasti käyttöön uusia teknologisia ratkaisuja.
"Tämän kaltaiset tapahtumat ovat ainutlaatuisia tilaisuuksia tunnistaa teknologian ja laitteiden haavoittuvuuksia, syventää yhteistyötä eri toimijoiden kanssa ja edistää Suomen kyberturvallisuusosaamista todellisissa ympäristöissä turvallisesti. Kansallisena viranomaisena haluamme tehdä aktiivista työtä yritysmaailman, kyberturvallisuusyhteisön sekä tutkimusmaailman kanssa turvallisen digitaalisen tulevaisuuden saavuttamiseksi", sanoo Traficomin pääjohtaja Jarkko Saarimäki.
"Yhteiskuntamme digitalisaation lisääntyessä ja monimutkaistuessa kyberturvallisuus on ensisijaisen tärkeää", Saarimäki jatkaa.
Hakkeritapahtumassa varaudutaan tulevaisuuden uhkiin
"Hack the Networks -tapahtumassa eettiset hakkerit pääsevät käsiksi uusiin teknologioihin ja ratkaisuihin ennen niiden laajamittaista käyttöönottoa. He pyrkivät löytämään haavoittuvuuksia teknologiasta, laitteista ja järjestelmistä. Nämä tapahtumat ovat tärkeitä tilaisuuksia kehittää kyberturvallisuuden tasoa ja vahvistaa varautumista tulevaisuuden uhkiin", sanoo Traficomin teknologia- ja strategiajohtaja Kirsi Karlamaa.
Yksityisiä ja paikallisia 5G-verkkoja tullaan tulevaisuudessa hyödyntämään yhä enemmän yhteiskunnan ja huoltovarmuuden kannalta kriittisillä toimialoilla. Joustavat ja tarpeisiin räätälöitävät paikalliset verkkoratkaisut tarjoavat uusia digitalisaation mahdollisuuksia esimerkiksi voimalaitoksille, lentokentille, satamille ja sairaaloille.
5G kyberturvallisuuden hakkeritapahtumia järjestetty pitkäjänteisesti
Dipolissa Espoossa järjestettävään tapahtumaan osallistuu lähes 70 eettistä hakkeria ja tietoturva-alan osaajaa, joista kaukaisimmat saapuvat Suomeen Singaporesta. Edellinen 5G:n kybertuvallisuuteen keskittyvä hakkeritapahtuma järjestettiin virtuaalisesti keskellä koronapandemiaa vuonna 2021. Ensimmäinen vuonna 2019 Oulussa järjestetty 5G Cyber Security Hack oli maailman ensimmäinen avoin 5G:n kyberturvallisuuteen keskittynyt hackathon.
Lisätietoja
Kirsi Karlamaa, Trafcom, p. 0295390403
Juha Ilkka, Huoltovarmuuskeskus, p. 029 505 1006