Etusivu: Traficom
Etusivu: Traficom
Valikko

Viranomaisten välisellä yhteistyöllä varmistetaan yhteiskunnan palvelujen toimivuus. Liikenne- ja viestintävirasto Traficom ja Hätäkeskuslaitos tekevät tiivistä yhteistyötä hätäpuheluiden toimivuuden turvaamiseksi Suomessa. Hätäkeskuslaitoksen tiedossa ei ole tilanteita, joissa 3G-verkkojen alasajo olisi vaikuttanut hätäpuheluiden toimivuuteen.

Traficom edistää taajuuksien tehokasta käyttöä ja huomioi tulevaisuuden taajuustarpeet taajuussuunnittelutyössään. 3G-verkkojen alasajon myötä taajuuksia vapautuu uudempien, tehokkaampien ja suurikapasiteettisempien 4G-/5G-teknologioiden käyttöön. Traficom seuraa tarkasti 3G-verkkojen alasajon vaikutuksia ja 3G-verkoilta vapautuvien taajuuksien käyttöönottoa. 

Hätäpuheluiden toimivuus on varmistettu useilla tavoilla

Hätäpuheluiden toiminta ei ole riippuvainen yksittäisestä verkkoteknologiasta, eikä hätäpuheluiden toimivuudessa ole havaittu ongelmia 3G:n alasajon myötä. "Hätäpuhelun voi soittaa, vaikka oman teleoperaattorin verkko ei olisi käytettävissä. Matkapuhelin etsii automaattisesti toimivan verkon, mikä tarkoittaa, että yhteys hätäkeskukseen muodostuu myös toisen teleoperaattorin matkaviestinverkon kautta", kertoo johtaja Lasse Laine Traficomista. Lisäksi hätäpuhelu onnistuu ilman SIM-korttia, mikä varmistaa avunsaannin kaikissa tilanteissa.

Mikäli hätäpuhelu ei jostain syystä kuitenkaan onnistu, hätäpuhelun voi soittaa sammuttamalla ensin matkapuhelin, sitten kytkemällä se takaisin päälle ja soittamalla hätäpuhelu silloin, kun puhelin kysyy suojakoodia tai PIN-koodia (syöttämisruudussa tätä varten painike). Hätäpuhelun voi soittaa myös toisen ihmisen matkapuhelimesta, vaikkei tietäisi sen suojakoodia tai PIN-koodia (puhelimen syöttämisruudussa on tätä varten painike).

Suositeltavaa päivittää mobiilidataa käyttävät laitteet uuteen teknologiaan

Vaikka 3G-verkot ovat poistuneet käytöstä, vanhat mobiiliverkkoa käyttävät laitteet, kuten osa palo- ja rikosilmoitinlaitteista, siirtyvät automaattisesti käyttämään 2G-verkkoa. 2G-verkko tarjoaa lähtökohtaisesti luotettavan yhteyden näille laitteille, ja sen toiminta on varmistettu aina vuoden 2029 loppuun saakka. 2G-verkon datanvälityskapasiteetti on kuitenkin pienempi kuin 3G:n ja tämä voi näkyä käyttäjälle hitaampana palveluna. 

"Jos käytössä on laite tai liittymä, joka käyttää vain 2G-/3G-teknologiaa, ja sitä käytetään sellaisten datamäärien siirtämiseen, johon 2G ei riitä, voi tulla ongelmia. Tuolloin laite ja liittymä kannattaa päivittää vähintään 4G-teknologiaan tai jos käyttää laitetta 5G-verkon peittoalueella, niin 4G-/5G-teknologiaan", summaa Laine. 

On hyvä varmistaa, että käyttöönotettavat uudet laitteet toimivat 4G- tai 5G-verkoissa. Ajankohtaisimmat tiedot eri verkkojen kattavuudesta saa omalta teleoperaattorilta. On myös suositeltavaa, että puhelimen VoLTE-ominaisuus (Voice over LTE) on käytössä 2G-verkon häiriötilanteiden varalta.

Hätäkeskuslaitoksen johtokeskuksen päällikön Lasse Matilaisen mukaan 3G-verkkojen alasajo voi vaikuttaa ilmoitinlaitteiden toimintavarmuuteen verkon häiriötilanteissa. Toistaiseksi häiriöitä ilmoitinlaitteiden toiminnassa ei ole havaittu.

”Suosittelemme testaamaan Hätäkeskuslaitokseen liitetyt palo- ja rikosilmoitinlaitteet säännöllisesti. Mikäli ongelmia ilmenisi, ne löytyvät viimeistään testauksen kautta. Jos ongelmia ilmenee, kohteen omistajan tulee olla yhteydessä omaan ilmoitinlaitteen siirto-operaattoriin", Matilainen kertoo.

Ilmoita kuuluvuusongelmista osoitekohtaisesti

Mikäli oma teleoperaattori ei saa kuuluvuusongelmaan ratkaisua, asiasta kannattaa ilmoittaa Traficomille. Kaikki asiakasyhteydenotot käsitellään tapauskohtaisesti. 

Ilmoita kuuluvuusongelmasta 

Lisätietoja

Johtaja Lasse Laine, Traficom, p. 029 534 5563, lasse.laine@traficom.fi
Johtokeskuksen päällikkö Lasse Matilainen, Hätäkeskuslaitos, p. 0295 481 273, lasse.matilainen@112.fi 

VoLTE-ominaisuus (Voice over LTE): Mahdollistaa puhelut 4G-verkossa. Ilman kyseistä toiminnallisuutta ainoastaan dataa voidaan siirtää 4G-verkon yli, mutta puhelut kulkevat 2G-verkkojen kautta.

 

Traficomin ja Hätäkeskuslaitoksen yhteistiedote