Etusivu: Traficom
Etusivu: Traficom
Valikko

Luettelosta ilmenevät otsikossa mainitulla ajanjaksolla julkaistut ilmailua koskevat hallituksen esitykset, valtiosopimukset, kansalliset ja EU-säädökset sekä Traficomin määräykset, lausuntopyynnöt ja määräyshankepäätökset.

Lisätietoja: erityisasiantuntija Kirmo Liukko, puh. 029 534 6208, kirmo.liukko(at)traficom.fi

Eduskunnalle annetut ilmailun HE:t (seurattu 136/2024 asti):

Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi ilmailulain muuttamisesta ja siihen liittyviksi laeiksi (Ulkoinen linkki) (HE 80/2024)

  • Esityksessä ehdotetaan muutoksia ilmailulakiin, uusiutuvien polttoaineiden käytön edistämisestä liikenteessä annettuun lakiin sekä sakon täytäntöönpanosta annettuun lakiin.
  • Tavoitteena täsmentää ja täydentää kansallisella sääntelyllä tasapuolisten toimintaedellytysten varmistamista kestävälle lentoliikenteelle koskevaa EU:n asetusta. Lisäksi täsmennettäisiin ja täydennettäisiin vaihtoehtoisten polttoaineiden infrastruktuurin käyttöönottoa koskevan asetuksen sääntelyä, joka koskee sähkönsyöttöä paikallaan oleviin ilma-aluksiin.
  • Toimivaltainen viranomainen ilma-aluksen käyttäjiä ja unionin lentoasemanpitäjiä koskevissa asioissa olisi Liikenne- ja viestintävirasto. Ilmailulakiin lisättäisiin Liikenne- ja viestintävirastolle tulevat tehtävät, joita edellytetään tasapuolisten toimintaedellytysten varmistamisesta kestävälle lentoliikenteelle annetussa asetuksessa, sekä seuraamusjärjestelmää koskeva sääntely. Energiavirasto olisi toimivaltainen viranomainen lentopolttoaineen toimittajien osalta.
  • Sakon täytäntöönpanosta annettua lakia muutettaisiin siten, että lain soveltamisalaan lisättäisiin tasapuolisten toimintaedellytysten varmistamisesta kestävälle lentoliikenteelle annetun asetuksen edellyttämien seuraamusmaksujen täytäntöönpano.

Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi fossiilisen polttoaineen jakelun päästökaupasta (Ulkoinen linkki) (HE 119/2024)

  • Lausuntokierroksen jälkeen esityksen soveltamisalaa on muutettu mm. Traficomin antaman lausuntopalautteen perusteella. Esitystä on muutettu siten, että lentoliikenteeseen jaeltuja polttoaineita ei sisällytetä polttoaineen jakelun päästökauppaan. 

Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi uusiutuvien polttoaineiden käytön edistämisestä liikenteessä annetun lain muuttamisesta ja väliaikaisesta muuttamisesta sekä siihen liittyviksi laeiksi (Ulkoinen linkki) (HE 121/2024)

  • Valmistelussa päädyttiin siihen, että jakeluvelvoite toimisi jatkossakin vain tieliikenteen uusiutuvien polttoaineiden käyttöä edistävänä keinona. Meri- ja lentoliikenteen lisääminen jakeluvelvoitteeseen monimutkaistaisi järjestelmää, sillä lentoliikenteeseen ei ole mahdollista asettaa kunnianhimoisempia tavoitteita kuin mitä ReFuelEU Aviation -asetuksessa säädetään.

Suomen säädöskokoelmassa julkaistut ilmailua koskevat säädökset (seurattu 541/2024 asti)

Lait: -

Asetukset:

Valtioneuvoston asetus lentoasemaverkosta ja -maksuista annetun lain 8 §:n muuttamisesta annetun lain voimaantulosta (Ulkoinen linkki) (523/2024)

  • Lentoasemaverkosta ja -maksuista annetun lain muutoksen voimaansaattaminen valtioneuvoston asetuksella.

Valtioneuvoston asetus ilmailulain 112 §:n muuttamisesta annetun lain voimaantulosta (Ulkoinen linkki) (522/2024)

  • Ilmailulain muutoksen voimaansaattaminen valtioneuvoston asetuksella.

Sopimussarjassa julkaistut valtiosopimukset (seurattu 93/2024 asti):

Laki ilmailulain 112 §:n muuttamisesta (Ulkoinen linkki) (85/2024)

Valtioneuvoston asetus ilmailulain 112 §:n muuttamisesta annetun lain voimaantulosta (Ulkoinen linkki) (86/2024)

Laki lentoasemaverkosta ja -maksuista annetun lain 8 §:n muuttamisesta (Ulkoinen linkki) (87/2024)

Valtioneuvoston asetus lentoasemaverkosta ja -maksuista annetun lain 8 §:n muuttamisesta annetun lain voimaantulosta (Ulkoinen linkki) (88/2024)

EU-tason kansainväliset sopimukset: -

EUVL:ssä julkaistut ilmailua koskevat säädökset (L-sarjaa seurattu 24.9.2024 asti)

EU-asetukset:

Komission täytäntöönpanoasetus (EU) 2024/2493, annettu 23 päivänä syyskuuta 2024, Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivissä 2003/87/EY tarkoitetusta kasvihuonekaasupäästöjen tarkkailusta ja raportoinnista annetun täytäntöönpanoasetuksen (EU) 2018/2066 muuttamisesta (Ulkoinen linkki)

Direktiivit:

Päätökset:

Neuvoston päätös (EU) 2024/2592, annettu 26 päivänä syyskuuta 2024, Euroopan unionin puolesta vastauksena kansainvälisen siviili-ilmailujärjestön (ICAO) valtioille osoittamaan kirjeeseen otettavasta kannasta, joka koskee ICAOn eräiden kansainvälistä ilmakuljetusta koskevien sääntöjen yhtenäistämisestä tehdyn yleissopimuksen (Montrealin yleissopimus) 24 artiklan nojalla suorittamaa korvausvastuun rajojen tarkistamista (Ulkoinen linkki)

Oikaisut: 

Traficomin antamat määräykset / lausuntopyynnöt / määräyshankepäätökset

Lausuntopyyntö: Suomessa sovellettavat lentosäännöt (OPS M1-1) (Ulkoinen linkki)

  • Muutoksessa on tarkoitus ennen kaikkea päivittää sotilasilmailun poikkeuksia lentosäännöistä siltä osin kuin ne koskevat miehittämätöntä ilmailua, mutta osaa muutoksista sovelletaan myös siviili-ilmailussa. Lausuntoaika päättyy 25.10.2024, ja määräysmuutoksen on tarkoitus tulla voimaan vuoden 2024 loppuun mennessä.

Lausuntopyyntö kansallisten ilma-alusten lentokelpoisuusvalvonnasta ja lentokelpoisuustarkastajista (Ulkoinen linkki)

  • Traficom pyytää lausuntoja ehdotetuista muutoksista määräyksiin AIR M16-1, Kansallisten ilma-alusten lentokelpoisuusvalvonta, ja PEL M3-4, Ilma-alushuoltajan ja lentokelpoisuustarkastajan kansalliset vaatimukset. Lausuntoaika päättyy 18.10.2024 ja määräysmuutosten on tarkoitus tulla voimaan vuoden 2024 loppuun mennessä.

Määräyshankepäätös: Liitimet (OPS M2-9) (Ulkoinen linkki)

Määräyshankkeessa päivitetään liitimiä koskeva ilmailumääräys OPS M2-9. Muutokset koskevat mm. liitimien määrittelyn päivittämistä uuden EASA-asetuksen mukaiseksi, kaupallisen liidintoiminnan edellytyksiä sekä varjoliidinten vaatimuksia. Määräysmuutoksen on tarkoitus tulla voimaan keväällä 2025.