Etusivu: Traficom
Etusivu: Traficom
Valikko

Kännykät, läppärit ja tabletit akkuineen paloturvallisuusriski lennoilla – pakkaa ne oikein

Arkiset elektroniset laitteet akkuineen, kuten kännykät ja kannettavat tietokoneet, voivat lentokoneessa muodostaa turvallisuusriskin. Siksi on tärkeää kuljettaa tietyt esineet vain käsimatkatavaroissa ja noudattaa niiden käytölle asetettuja ehtoja lennon aikana. Joitakin tavaroita ei saa ottaa lainkaan lennolle mukaan. Varmista ennen matkaasi lentoyhtiön ohjeistukset ja pakkaa elektroniset laitteet ja akut turvallisesti.

Ladattavia litiumakkuja on monissa arkipäiväisissä laitteissamme, kuten kännyköissä, kannettavissa tietokoneissa, tableteissa ja kameroissa. Jos akku vaurioituu, ylikuumentuu tai joutuu oikosulkuun, se voi syttyä palamaan. Tämän vuoksi kannettavat elektroniset laitteet tulisi kuljettaa lennolla käsimatkatavaroissa eikä ruumaan menevissä matkatavaroissa.

"Lue huolellisesti lentoyhtiön antamat vaarallisia tavaroita koskevat ohjeet ennen lentoa, jotta otat mukaan vain sallittuja esineitä ja pakkaat ne oikein. Lentoasemien turvatarkastuksessa poistetaan kielletyt tai sääntöjen vastaisesti kuljetettavat esineet. Tällaisia poistoja tehdään vuosittain useita satoja", sanoo ylitarkastaja Tina Juslin.

Vara-akut ja virtapankit aina käsimatkatavaroihin

Vara-akut ja virtapankit on aina kuljetettava käsimatkatavaroissa, eikä niitä saa laittaa ruumaan. Ne on pidettävä erillään toisistaan oikosulkujen estämiseksi, ja niitä saa olla yhdellä henkilöllä mukanaan enintään kaksi. Niitä ei saa ladata lentokoneessa.

Akun teho ei saa ylittää 100 wattituntia (Wh) tai litiumsisältö 2 grammaa. Teholtaan 100–160 Wh:n akun kuljettamiseen tarvitaan lentoyhtiön lupa.

Akkuja tulisi ostaa vain alkuperäisiltä vähittäismyyjiltä eikä koskaan epäluotettavista lähteistä, jotta voidaan varmistua, että akku on testattu asianmukaisesti.

Tarkkaile akkusi kuntoa

Yleensä kannettavia tietokoneita, älypuhelimia ja tabletteja voidaan käyttää lennolla muulloin kuin nousun ja laskun aikana. On kuitenkin hyvä muistaa, että kannettavat elektroniset laitteet voivat aiheuttaa häiriöitä lentokoneen laitteistoille ja tämä vaihtelee lentokonetyypistä toiseen. Tämän vuoksi lentoyhtiöt vaativat yleensä, että laitteet on aina asetettava lentokonetilaan.

"Matkalla kannattaa olla valppaana häiriötilanteiden varalta. Jos akku on turvonnut, liian kuuma tai tuottaa savua, siinä on vikaa. Erityisesti lasten käyttämiä laitteita on hyvä pitää silmällä. Jos huomaat akussa jotain poikkeavaa lennon aikana tai lentoasemalla, ota välittömästi yhteyttä matkustamohenkilökuntaan tai lentoaseman henkilökuntaan", Juslin muistuttaa.

Pakkaa litiumakut lentokoneessa käsimatkatavaroihin.

Lisätietoja

Lisätietoja

ylitarkastaja Senja Hakola, senja.hakola@traficom.fi, p. 029 534 6028