Kansainvälinen merenkulkujärjestö IMO on auditoinut yli puolet kaikista jäsenvaltioistaan. Suomen auditoinnin vuoro on lokakuussa 2024. Auditoimalla jäsenvaltioitaan IMO pyrkii varmistamaan, että jäsenvaltiot täyttävät kansainväliset velvoitteensa sekä kehittävät merenkulkuhallintoaan.
IMO:n jäsenvaltioiden auditointijärjestelmä (IMSAS) aloitti toimintansa vapaaehtoisena järjestelmänä vuonna 2006. Auditointijärjestelmän tavoitteena on edistää sovellettavien IMO:n sopimusten johdonmukaista ja tehokasta täytäntöönpanoa ja auttaa jäsenvaltioita parantamaan merenkulkuhallintoaan. Auditoinnit tulivat pakollisiksi 1. tammikuuta 2016.
"Tällä hetkellä auditoituja jäsenmaita on 109. Kaikista 175 jäsenmaasta auditoidaan loput soveltuvat tämän ja ensi vuoden aikana. Tämän jälkeen alkaa toinen seitsemän vuoden auditointisykli. IMO pyrkii tarjoamaan jäsenmailleen auditoinnin avulla objektiivisen kuvan näiden merenkulkuhallinnon toimivuudesta. Tämä on tilaisuus saada palautetta Suomen onnistumisesta ja kehittyä suhteessa muihin jäsenvaltioihin", kertoo erityisasiantuntija, IMSAS -auditoinnin kansallinen yhteyshenkilö Hanna Suutarla.
Suomen merenkulkuhallinnon tehtävistä vastaa laaja joukko – tiivistä yhteistyötä tarvitaan
Suomessa merenkulkuhallinnon tehtävistä vastaa lukuisa joukko ministeriöitä ja virastoja, mikä juontuu kansainvälisen merenkulun lainsäädännön laaja-alaisuudesta ja täytäntöönpanon kansallisesta organisoinnista. Liikenne- ja viestintäministeriö on perustanut auditointiin valmistautumista ja koordinointia varten työryhmän, jossa on jäseniä merenkulkuhallinnon eri osa-alueilta.
"Tiivis kansallinen yhteistyö eri hallinnonalojen välillä on ehdoton edellytys selviytyä tulevasta auditoinnista kunnialla. Ilokseni olenkin pannut merkille aktiivisen ja kehitysmyönteisen asenteen Suomen merenkulkuhallinon auditointia valmistelevassa työryhmässä", merenkulun johtava asiantuntija ja työryhmän puheenjohtajana toimiva Juha-Matti Korsi.
Kansainvälisen merenkulkujärjestö IMO:n tehtävänä on luoda merenkulkualalle oikeudenmukainen ja tehokas, maailmanlaajuisesti toteutettu sääntelykehys, joka edistää turvallista, luotettavaa, ympäristöystävällistä, tehokasta ja kestävää merenkulkua. Jäsenvaltioilla on puolestaan vastuullaan IMO:n sääntelyn toimeenpano kansallisessa lainsäädännössä ja velvollisuus järjestää merenkulkuhallinto tehokkaasti, jotta ne voivat täyttää sovellettavasta kansainvälisestä lainsäädännöstä johtuvat velvollisuutensa lippu-, satama- ja rannikkovaltioina.
Lisätietoja
erityisasiantuntija, IMSAS-auditoinnin koordinaatio- ja kansallinen yhteyshenkilö (SPC) Hanna Suutarla, hanna.suutarla@traficom.fi, p. 029 534 7356
merenkulun johtava asiantuntija Juha-Matti Korsi, juha.korsi@traficom.fi, p. 029 534 6437