Kuntien ja muiden toimijoiden on jälleen mahdollista hakea hankeavustuksia kestävän liikkumisen ja liikenneturvallisuustyön edistämiseen. Liikkumisen ohjauksen avustuksilla halutaan edistää muun muassa kestäviä matkaketjuja ja lasten ja nuorten kestävää liikkumista sekä vauhdittaa kävelyn ja pyöräliikenteen edistämisohjelmien laadintaa kunnissa. Tieliikenteen turvallisuuden hankehaussa haetaan uusia keinoja muun muassa lasten ja nuorten vapaa-ajan liikkumisen turvallisuuden parantamiseen.
Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on avannut vuosittaiset liikkumisen ohjauksen ja liikenneturvallisuuden valtionavustushaut. Hankeavustuksia voivat hakea kunnat, kuntayhtymät ja voittoa tavoittelemattomat yhteisöt. Hankeavustusta voidaan myöntää enintään 75 % hankkeen kustannuksista.
Tänä vuonna avustukset haetaan ensimmäistä kertaa haeavustuksia.fi-palvelussa, mikä tuo mukanaan muutoksia hakuprosessiin. Hakuilmoitus löytyy palvelusta, samoin hakemus tehdään palvelussa ja toimitetaan eteenpäin palvelun kautta. Jatkossa myös valtionavustuspäätökset toimitetaan ja hankkeiden raportointi tapahtuu tämän palvelun kautta. Valtionavustusten ehdot, hakemusten sisältövaatimukset ja muut hankemenettelyt pysyvät kuitenkin pitkälti ennallaan. Hakemukset tulee jättää viimeistään 13.12.2024 klo 16.15.
Liikkumisen ohjaus kannustaa kestävään liikkumiseen
Liikkumisen ohjauksen valtionavustuksina myönnetään yhteensä noin 850 000 euroa, joista noin 250 000 euroa on tarkoitettu kävelyn ja/tai pyöräliikenteen edistämisohjelmiin.
"Liikkumisen ohjauksen valtionavustusten tarkoituksena on edistää kestävää liikkumista muun muassa neuvonnalla, markkinoinnilla, liikkumisen suunnittelulla sekä palvelujen koordinoinnilla ja kehittämisellä", kertoo erityisasiantuntija Michaela Sannholm. Avustettavien hankkeiden tulosten ja menetelmien tulee olla mahdollisimman laajalti vaikuttavia ja monistettavissa myös muualle.
Liikkumisen ohjauksen valtionavustushakemuksia toivotaan vuodelle 2025 erityisesti seuraavista teemoista:
- Lasten ja nuorten liikkumisen ohjaus
Tutkimuksista tiedetään, että lapsista ja nuorista vain joka kolmas liikkuu terveytensä kannalta riittävästi. Lisäämällä kestävää liikkumista lasten ja nuorten arkeen lisätään myös fyysistä aktiivisuutta. Teemassa rahoitetaan hankkeita ja kokeiluita, joissa edistetään lasten ja nuorten kestävää liikkumista liikkumisen ohjauksen keinoin. Teemassa ei rahoiteta yksittäisen kunnan kestävään koulumatkaliikkumiseen liittyviä hankkeita, sillä Traficom järjestää teemaan liittyvän Suomi liikkeelle -ohjelman rahoituksen valtionavustushaun keväällä 2025. Kestävät matkaketjut
Kestäviä kulkumuotoja yhdistelevät matkaketjut pitäisi tehdä mahdollisimman helpoiksi ja sujuviksi. Näin ne olisivat kilpailukykyinen vaihtoehto omalla autolla liikkumiselle. Teemassa rahoitetaan hankkeita, suunnitelmia ja kokeiluita, joilla edistetään kestäviin kulkutapoihin perustuvien matkaketjujen toimivuutta ja houkuttelevuutta.
Liikkumisen ohjaus infrahankkeissa
Työmaat kaduilla voivat haitata kestävää liikkumista monella eri tapaa. Teeman hankkeissa tulee tarkastella, miten työmaa-aikaisten liikennejärjestelyiden prosesseja sekä liikennejärjestelyille asetettavia tavoitteita voidaan kehittää niin, että toiminta tukee kestävien kulkutapojen houkuttelevuutta arjen matkoilla.
Kävelyn ja pyöräliikenteen edistämisohjelmat
Kävelyn ja pyöräliikenteen edistämisohjelmiin tarkoitettu avustus on suunnattu kunnille ja kuntayhtymille. Edistämisohjelman avulla saadaan muodostettua käsitys paikallisesti tavoiteltavasta edistämiskokonaisuudesta ja toimenpiteistä, joilla kävelyn ja/tai pyöräliikenteen edistämisestä tulee pitkäjänteistä, tavoitteellista ja vuorovaikutteista.
Lasten ja nuorten vapaa-ajan liikkuminen uutena teemana liikenneturvallisuushankkeissa
"Lasten ja nuorten liikenneturvallisuus on tärkeimpiä kuntien liikenneturvallisuustyön painopisteitä", tähdentää johtava asiantuntija Annu Korhonen. Toiminnan tulee olla jatkuvaa ja kehittyvää, sillä aina uudet ikäluokat tarvitsevat ikäryhmänsä mukaista tukea turvallisten toimintatapojen sekä yhteisten sääntöjen oppimisessa. Liikkumisen uudet tavat tuovat mukanaan liikenteeseen myös uudenlaisia riskejä. "Nyt toivomme hanke-ehdotuksia, joissa kehitetään esimerkiksi uusia yhteistyötapoja lasten ja nuorten harrastustoimintaa järjestävien tahojen kanssa. Hankkeissa voidaan myös kokeilla uusia toimintamuotoja nuorisotyössä", kannustaa Korhonen.
Liikenneympäristön turvallisuuden parantamiseksi kehitetään jatkuvasti uusia ratkaisuja, jotka voivat liittyä esimerkiksi liikenneympäristön muotoiluun, valaistukseen tai liikenteenohjaukseen. Hankeavustuksilla halutaan koota kokemuksia ja tietoa uusien ratkaisujen vaikutuksista.
Liikenneturvallisuuden hankeavustuksiin on varattu 200 000 euroa.
Liikkumisen ohjauksen hankehaku 2025: https://www.haeavustuksia.fi/fi/haku/va-traficom-2024-4/hakuilmoitus/perustiedot (Ulkoinen linkki)
Liikenneturvallisuuden hankehaku 2025: https://www.haeavustuksia.fi/fi/haku/va-traficom-2024-5/hakuilmoitus/perustiedot (Ulkoinen linkki)
Infotilaisuus hankehauista 11.10.2024
Traficom järjestää infotilaisuuden avautuneiden hankehakujen teemoista ja haeavustuksia.fi-palvelusta 11.10. klo 12-14. Tilaisuus järjestetään Teamsillä.
Suomi liikkeelle -ohjelma
Traficom järjestää Suomi liikkeelle -ohjelman rahoitukseen (3 milj. euroa) liittyvän valtionavustushaun kestävän ja turvallisen koulumatkaliikkumisen teemalla keväällä 2025. Haun käytännöistä ja aikatauluista kerrotaan tarkemmin loppuvuodesta 2024.
Lisätietoja:
Liikkumisen ohjauksen valtionavustukset:
erityisasiantuntija Michaela Sannholm, p. 029 534 6715, liikkumisenohjaus@traficom.fi
Kävelyn ja pyöräliikenteen edistämisohjelmat:
erityisasiantuntija Virpi Ansio, p. 029 534 6826, liikkumisenohjaus@traficom.fi
Liikenneturvallisuuden hankeavustukset:
johtava asiantuntija Annu Korhonen, p. 029 534 5229, litu.valtionavustus@traficom.fi