Etusivu: Traficom
Etusivu: Traficom
Valikko

Kuolemaan johtaneet huviveneilyonnettomuudet ovat vähentyneet viime vuosina, vaikka veneilyn suosio on kasvanut. Silti onnettomuuksia tapahtuu edelleen, etenkin Suomen sisävesillä. Vuonna 2023 huviveneonnettomuuksissa menehtyi 34 henkilöä, mikä on seitsemän henkeä edeltävää vuotta enemmän. Tiedot selviävät Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin tilastoista. Eniten onnettomuuksia sattui Vuoksen vesistön alueella. Alkoholi, pelastusliivittömyys ja kiikkerä vene lisäävät onnettomuusriskiä.

Huviveneilyonnettomuuksissa vuonna 2023 menehtyi 34 ihmistä, joista 32 oli miehiä ja kaksi naisia. Eniten kuolonuhreja oli Vuoksen vesistön alueella.
Vuosien 2014-2023 aikana huviveneilyonnettomuuksissa Suomessa on menehtynyt 27-52 henkeä vuosittain. Viime vuonna eniten kuolemantapauksia oli Vuoksen vesistöjen alueella ja Suomenlahdella.
Huviveneilyonnettomuuksissa menehtyi 399 henkeä vuosina 2014-2023. Viime vuosina kuolemaan johtaneet onnettomuudet ovat vähentyneet.

Suomen veneilyturvallisuus on hieman parantunut viime vuosien aikana. Veneilyonnettomuuksien määrä ei ole veneilyn suosion kasvaessa merkittävästi muuttunut ja kuolemaan johtavat onnettomuudet ovat pitkällä aikavälillä vähentyneet. 

Vuonna 2023 Suomen vesialueilla menehtyi 34 ihmistä. Kasvua edeltävään vuoteen on seitsemän henkeä. Esimerkiksi vuonna 2018 vastaavia kuolemantapauksia oli peräti 52. 

Vuonna 2023 veneilyonnettomuuksissa menehtyneistä miehiä oli 32 ja naisia kaksi. Lisäksi kuolonuhreista yli 55 vuotta täyttäneitä oli enemmän kuin kolme neljästä. Eniten kuolemaan johtaneita onnettomuuksia tapahtui Vuoksen vesistön alueella ja Suomenlahdella. Näillä alueilla on tapahtunut jopa moninkertaisesti enemmän menehtymisiä parin vuoden takaisiin tapauksiin nähden.

Alkoholi, pelastusliivittömyys ja kiikkerä vene kasvattavat hukkumisriskiä

Suurin osa kuoleman johtaneista onnettomuuksista tapahtuu soutuveneillä ja pienillä perämoottoriveneillä. Onnettomuudet johtuvat harvemmin teknisistä vioista tai säästä. Yleensä syinä on puutteellinen varautuminen ja inhimilliset tekijät. Alkoholi on osallisena reilusti yli puolessa kuolemantapauksista. 

"Alkoholi, pelastusliivittömyys ja kiikkerä vene - tämä kolmikko lisää onnettomuusriskiä vesillä merkittävästi. Pelastusliivien tai muiden kelluntapukineiden käyttö kaikissa veneissä vähentäisi kuolemaan johtavia onnettomuuksia. Kiikkerään veneeseen vedestä kiipeämisen harjoittelusta olisi hyötyä meille kaikille.  Lisäksi korkki on syytä pitää kiinni vesillä ja ennen sinne lähtöä. Jokainen vesillä liikkuja voi parantaa omaa ja muiden turvallisuutta omalla asenteellaan ja fiksulla toiminnallaan", toteaa johtava asiantuntija Kimmo Patrakka

Turvallisen veneilyn muistilista: 

  • Varmista, että tunnet veneesi ja että veneesi on ehjä ja turvallinen. Tarkista myös varusteiden kunto ja että kaikki tarvittava on mukana.
  • Tarkista veneilyolosuhteet ennen vesille lähtöä.
  • Jos veneily vaatii reittisuunnittelua, ota mukaan myös ajantasaiset merikartat. Kerro läheisillesi suunniteltu reitti.
  • Varmista polttoaineen riittävyys, varaa reservi.
  • Ota väistämissäännöt haltuun. Tutustu vesiliikennelakiin ja veneen päällikön vastuisiin.
  • Tallenna puhelimeesi meripelastuksen hätänumero: 0294 1000. Sisävesillä hätäilmoitus tehdään numeroon 112.
  • Lähde vesille ainoastaan selvin päin. Pue pelastusliivit tai muut kelluntapukineet ennen lähtöä tai pidä ne helposti saatavilla.

Lisätietoja:

Vesiliikenneonnettomuustilasto (Ulkoinen linkki)

Johtava asiantuntija Kimmo Patrakka, kimmo.patrakka@traficom.fi. p. 029 5 34 6 450

Erityisasiantuntija Pasi Kilpelä, pasi.kilpela@traficom.fi, p. 029 534 6053 (tilastot)