Traficomin viranomaistehtävät täydentyvät
Kyberturvallisuuslain myötä myös Traficomin valvontatehtävät laajenevat verrattuna NIS-direktiivin mukaiseen tilanteeseen. Traficom toimii jatkossa myös seuraavien toimialojen kyberturvallisuutta valvovana viranomaisena: posti ja kuriiripalvelut, avaruus, julkishallinto, hallintapalveluntarjoajat ja tietoturvapalveluntarjoajat, tutkimustoiminta sekä ajoneuvojen ja muiden kulkuneuvojen valmistus. Lisäksi jo valmiiksi NIS-sääntelyn piirissä olleille toimialoille on tullut uusia toimijatyyppejä valvottaviksi.
Eri toimialojen valvonta on hajautettu toimialakohtaisille viranomaisille. Traficomin Kyberturvallisuuskeskus toimii myös kyberturvallisuuslaissa tarkoitettuna keskitettynä yhteyspisteenä, jonka tehtävänä on mm. edistää valvovien viranomaisten välistä yhteistyötä ja koordinaatiota.
Lisäksi Kyberturvallisuuskeskuksessa toimii tietoturvaloukkauksiin reagoiva ja niitä tutkiva CSIRT-yksikkö, jonka tehtävänä on muun muassa reagoida poikkeamailmoituksiin ja tarvittaessa avustaa poikkeamasta ilmoittanutta tahoa poikkeaman käsittelyssä. Tämä voi tarkoittaa myös vakavien tietoturvaloukkausten teknistä selvitystä. Lisäksi CSIRT-yksikkö osallistuu kansallisen kyberturvallisuuden tilannekuvan ylläpitämiseen, sekä antaa kyberturvallisuutta koskevia ennakkovaroituksia, hälytyksiä, ilmoituksia ja tietoja.
CSIRT-yksikön tehtävänä ei ole valvoa kyberturvallisuuslaissa tarkoitettuja toimijoita, ja tämän vuoksi CSIRT-yksikön toiminta on järjestetty erilliseksi kyberturvallisuuslain valvonnasta. CSIRT-yksikön toiminta perustuu sen ja eri yhteiskunnan toimijoiden väliseen luottamukseen ja CSIRT-yksikön vastaanottamiin vapaaehtoisiin tietoturvaloukkausilmoituksiin. Tämä on tunnistettu myös kyberturvallisuuslaissa siten, että CSIRT-yksikölle vapaaehtoisesti luovutettuja tietoja ei saa ilman tiedon luovuttaneen suostumusta käyttää tiedon luovuttajaan kohdistuvassa rikostutkinnassa eikä hallinnollisessa tai muussa tiedon luovuttajaan kohdistuvassa päätöksenteossa.