Radio kuuluu monelle suomalaiselle olennaisesti kesään – mökkimatkoilla, laiturilla ja grillaillessa radio on yhä luotettava ja mieluisa seuralainen. FM-radiota kuunnellaan laajasti ja Suomessa toimii useita kymmeniä radiokanavia eri puolilla maata. Radion kuuntelumahdollisuuksiin on tulossa muutoksia, kun radiokanavien jakelu kaapelitelevisioverkoissa on päättymässä.
Radiota kuuntelee viikoittain noin 3,5 miljoonaa suomalaista, ja kesäisin kuuntelu lisääntyy erityisesti mökkeilyn myötä. Radiota voi kuunnella monin eri tavoin.
Kaapelitelevisioyhtiöillä on ollut velvollisuus välittää Ylen televisio- ja radiolähetykset verkoissaan ilman erillistä korvausta. Radiokanavien osalta siirtovelvoite päättyy 1.7.2025, kun sähköisen viestinnän palvelulain muutos tulee voimaan. Muutos ei vaikuta Ylen televisiokanavien välittämiseen. Käytännössä sekä Ylen että myös kaupallisten radiokanavien jakelu kaapelitelevisioverkoissa päättyy jossain vaiheessa. Muutos edesauttaa kaapelilaajakaistapalvelujen kehitystä muun muassa mahdollistamalla tehokkaamman taajuusjaon ja siirtymisen uudempiin teknologioihin, mikä hyödyttää kaapelilaajakaistaa käyttäviä kotitalouksia.
FM-radio ei katoa, vaikka kaapelijakelu muuttuu
Kaapeliradiolle on useita vaihtoehtoisia vastaanottotapoja. Yleisimmin radiota kuunnellaan perinteisellä, helppokäyttöisellä FM-vastaanottimella, mutta yhä useammin myös kännykän, tabletin tai tietokoneen kautta erilaisilla nettiradiosovelluksilla, kuten Yle Areena ja Radioplayer.fi.
Radion kuuluvuus voi kuitenkin vaihdella etenkin haja-asutusalueilla ja saaristossa. Myös esimerkiksi energiatehokkaiksi eristetyissä kivitaloissa kuuluvuus voi olla heikko. Onneksi kuuluvuutta voi parantaa monin tavoin – tässä käytännölliset vinkit:
Käytä ulkoantennia – paras kuuluvuus
Jos olet aiemmin kuunnellut radiota kaapeliverkon R-antennipistokkeen kautta, voit jatkossa kuunnella FM-radiokanavia radion omalla antennilla. Muista tällöin hakea kanavat uudelleen, sillä taajuudet ovat erilaiset kuin kaapelissa.
Teleskooppiantennilla tai lanka-antennilla varustettu radio tarjoaa yleensä paremman kuuluvuuden kuin radio, jossa antenni on integroitu laitteen sisään. Jos radiossa on ulkoinen antenni, kannattaa kokeilla sen suuntaamista eri asentoihin – paras kuuluvuus löytyy usein testaamalla.
Joihinkin radioihin voi liittää myös ulkoisen lisäantennin. Yksinkertainenkin lisäantenni voi parantaa kuuluvuutta merkittävästi, erityisesti alueilla, joilla signaali on heikko. Varmin kuuluvuus saadaan aina ulkoantennilla.
Sijoita radio oikein
Radion sijainnilla on väliä. Aseta laite lähelle ikkunaa ja mahdollisimman kauas betoniseinistä ja metallipinnoista. Erityisesti kannettavat radiot ovat herkkiä esimerkiksi maastoesteiden tai talojen rakenteiden vaikutuksille – jo pieni siirto voi parantaa vastaanottoa selvästi. Radio voi toimia hyvin yhdessä huoneessa, mutta seinän takana tai talon toisella puolella ei kuuluvuus välttämättä olekaan kelvollinen.
Vältä häiriölähteitä
Langattomat laitteet, laturit ja muut sähkölaitteet voivat aiheuttaa häiriöitä radiovastaanottoon. Kokeile siirtää radio kauemmas muista laitteista tai sammuttaa niitä yksitellen tarkkaillen vaikutusta kuuluvuuteen.
Pidä paristoradio osana kotivaraa
Paristokäyttöinen radio on tärkeä osa kotitalouksien varautumista. Häiriötilanteissa tai sähkökatkon aikana radio voi olla ainoa tapa saada ajantasaista viranomaistietoa. Huoltovarmuuskeskuksen ja Traficomin suositusten mukaisesti paristoradio kuuluu jokaiseen kotitalouteen osana varautumista.
Radio on helppo, toimiva ja ajankohtainen aina
Vaikka digitaaliset mediapalvelut ovat lisänneet vaihtoehtoja, radio säilyttää vahvan asemansa suomalaisten arjessa ja juhlassa – erityisesti kesällä, kun halutaan nauttia musiikista, uutisista tai ajankohtaisista ohjelmista vaivattomasti, ilman jatkuvaa nettiyhteyttä.
Pidetään siis radio mukana kesässä – ja varmistetaan, että se myös kuuluu!