Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on julkaissut vuoden 2022 tietotilinpäätöksen, joka on osa johtamista ja kehittämistä tukevaa viraston raportointikokonaisuutta. Tietotilinpäätös antaa kokonaiskuvan tietojenkäsittelystä ja kattaa muun muassa tietovarannot, tietovirrat, tietosuojan ja -turvan sekä tietojenkäsittelyyn liittyvän riskienhallinnan.
Vuonna 2022 Traficom aloitti valmistautumisen uusiin EU:n digi- ja datasäännöksiin. Euroopan komission vuonna 2020 julkaiseman datastrategian tavoitteena on mahdollistaa laaja datan saatavuus ja hyödyntäminen innovaatioiden ja kasvun pohjana. EU arvioi datatalouden arvoksi 829 miljardia euroa vuoteen 2025 mennessä. Vuoden 2023 alussa Traficom perusti Datatalousverkoston valmistautuakseen uusiin tehtäviin, joita odotetaan virastolle.
Traficom kehittää jatkuvasti tiedontuotantoaan ja analyysejään, jotka tukevat liikenteen ja viestinnän toimivuuden, turvallisuuden ja kestävyyden varmistavaa päätöksentekoa Suomessa. Viraston työssä hyödynnetään laajasti tietolähteitä ja aineistoja vaikutusarvioiden ja selvitysten laatimisessa sekä vaikuttamistyössä kotimaassa ja kansainvälisesti. Tiedon jakamisen hyötyjinä ovat viranomaisten lisäksi liikennealan toimijat, eri sidosryhmät, tutkimuslaitokset ja kansalaiset.
Suomi tarvitsee laajan tietopohjan kestävän liikennejärjestelmän suunnittelussa. Traficom tekee analyysiä nykytilanteesta, vaikutustenarviointia ja tulevaisuuden tarpeiden arviointia kestävien investointipäätösten mahdollistamiseksi. Tavoitteena on varmistaa sujuva, turvallinen ja ympäristöystävällinen liikkuminen ja kuljettaminen niin yksilöille kuin elinkeinoelämälle.
Traficomin Kyberturvallisuuskeskus tuottaa koko yhteiskuntaa koskevaa kansallista kyberturvallisuuden tilannekuvaa. Kyberturvallisuuskeskus käsittelee vuosittain satojatuhansia Suomea koskevia tietoturvatapahtumia ja häiriöitä. Tavoitteena on tarjota ajantasaista tietoa ylimmälle valtiojohdolle, viranomaisille, organisaatioille ja kansalaisille kyberuhkien torjumiseksi. Vuonna 2022 organisaatioihin kohdistui Suomessa kasvavaa kiinnostusta ja erityisesti vakavavaikutteisten kyberhäiriöiden määrä kasvoi edellisvuosista.
Traficom arvioi kokonaisturvallisuutta jatkuvasti. Viraston kokonaisturvallisuuden hallintamalli perustuu ISO 27001 -tietoturvastandardiin ja parhaisiin käytäntöihin. Mallissa tarkastellaan viraston sisäiseen toimintaan liittyviä tekijöitä, kuten riskienhallintaa, tietoturvallisuutta, henkilöstöturvallisuutta, tietosuojaa, tilaturvallisuutta, varautumista ja jatkuvuuden hallintaa. Vuoden 2022 auditoinnin tuloksena Traficomin sertifikaatti uudistettiin ilman poikkeamia, mikä osoittaa viraston sitoutumisen korkeaan kokonaisturvallisuuden ylläpitämiseen.
Henkilöstön turvallisuuskulttuurin kehittäminen ja henkilöstön turvallisuustietoisuuden lisääminen ovat Traficomin toiminnassa tärkeällä sijalla. Vuonna 2022 virastossa toteutettiin jo kolmatta kertaa kysely henkilöstön turvallisuuskulttuurin mittaamiseksi, ja tulokset osoittivat myönteistä kehitystä turvallisuustietoisuudessa.
"Jokainen traficomilainen on merkitsevä kokonaisturvallisuuden toteutumisessa. Toimintaympäristön muuttuessa kokonaisturvallisuuden tiedonhallinnan merkitys kasvaa entisestään. Meillä tämä on jatkuvaa parantamista", toteaa pääjohtaja Kirsi Karlamaa.
Lisätietoa: Traficomin tietotilinpäätös 2022 (Ulkoinen linkki)