Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on päivittänyt radiotaajuusmääräyksiä 4 ja 15. Päivitykset parantavat muun muassa yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisten viestintäverkkojen kehitystä, tukevat suomalaista avaruusteknologiaa ja helpottavat uusien luvasta vapaiden langattomien laitteiden käyttöä.
Tehokas radiotaajuuksien käyttö edellyttää pitkäjänteistä taajuussuunnittelua. Traficomin tavoitteena on tukea digitaalisen yhteiskunnan kehittymistä avaamalla toimintaedellytyksiä uusille radiotaajuuksien käyttötarkoituksille ja antamalla nykyisille käyttäjille mahdollisimman suuri hyöty käytettävissä olevista taajuuksista. Taajuuksien käyttöä suunnitellaan kansainvälisesti ja kansallisesti.
Laajemmat kehitysmahdollisuudet elinkeinoelämän radioverkoille
Elinkeinoelämän digitaaliseen PMR-käyttöön osoitettiin uusi osa-alue 154,90625–155,46875 / 150,30625–150,86875 MHz, joka vapautui sotilaskäytöstä. Siviilikäyttöön vapautunut taajuusalue on osoitettu toistimien käyttöön perustuvaan digitaaliseen radiopuhelinliikenteeseen, jolle on viime vuosina ollut VHF-alueella (30–300 MHz) kysyntää.
Tämä muutos tarjoaa uusia verkkojen kehitysmahdollisuuksia niin elinkeinoelämän verkoille kuin kriittisille toimialoillekin, kuten energia-, liikenne- ja logistiikkasektoreille.
Tarkemmat satelliittikuvat tukevat tutkimusta ja turvallisuutta
Kaukokartoitussatelliittipalveluille on avattu lisätaajuuksia 9–10 GHz:n alueelta, jolloin suomalaiset satelliitit voivat tuottaa entistä tarkempia tutkakuvia maapallosta. Määräyksen harmonisointi Kansainvälisen televiestintäliitto ITU:n säännösten kanssa vahvistaa Suomen roolia avaruusteknologian kehittäjänä.
Satelliittikaukokartoituksen avulla saatavat kuvat tukevat esimerkiksi ilmastonmuutoksen seurannassa, luonnonvara-analytiikassa sekä turvallisuus- ja pelastustoiminnassa.
Helpotuksia luvasta vapaiden langattomien laitteiden käyttöön
Euroopan komission päätösten (EU) 2025/105 ja (EU) 2024/1467 täytäntöönpanon myötä Traficom on avannut lisätaajuuksia lyhyen kantaman radiolähettimille ja päivittänyt ultralaajakaistaisten (UWB) lähettimien käyttöehtoja. Muutokset mahdollistavat esimerkiksi radiomikrofoneille uusia taajuuksia 800 MHz:n alueella, ja turvatarkastuksissa käytettäville henkilöskannereille on osoitettu taajuuksia 70–80 GHz:n alueelta. UWB-laitteille on myös sallittu suurempia lähetystehoja, parantaen niiden suorituskykyä esimerkiksi paikannuksessa.
Muutokset mahdollistavat langattomien laitteiden joustavan käytön ilman lupamenettelyä ja turvallisuutta parantavat teknologiat myös laajempaan käyttöön.
Uudet määräykset voimaan 31.3.2025
Taajuusalueiden käyttötarkoitusten muutokset tulivat voimaan 31.3.2025 päivitetyillä Traficomin radiotaajuusmääräyksellä 4 ja luvasta vapaita radiolähettimiä koskevalla määräyksellä 15, joilla ohjataan radiotaajuuksien ja laitteiden käyttöä Suomessa. Näissä huomioidaan sekä kansainvälisen yhteistyön tulokset että kansalliset erityistarpeet.
Määräysten tavoitteena on taajuuksien tehokas ja häiriötön käyttö sekä elinkeinoelämän, viranomaisten ja kansalaisten hyödyksi.
Radiotaajuusmääräyksen 4 tarkoituksena on turvata radiotaajuuksien tasapuolinen saatavuus sekä tehokas, tarkoituksenmukainen ja riittävän häiriötön käyttö. Määräystä sovelletaan 100 Hz – 400 GHz:n radiotaajuusspektriin, ja siinä määrätään eri radiotaajuuksien, taajuuskaistojen ja osakaistojen jakamisesta eri käyttötarkoituksiin (taajuusjakotaulukko). Määräys sisältää myös vaatimukset lähetys- ja vastaanottotaajuuksista, kanavaväleistä, lähetteen leveydestä, dupleksiväleistä, lähetystehoista ja muista vastaavista radio-ominaisuuksista.
Määräys 15 luvasta vapaiden radiolähettimien yhteistaajuuksista ja käytöstä sisältää käytön ehdot sellaisille radiolähettimille, joiden käyttöön ei tarvita erillistä radiolupaa. Näitä ovat muun muassa GSM- ja LTE-matkaviestimet, PMR446-radiopuhelimet, johdottomat puhelimet, satelliittipuhelimet, WLAN-laitteet, yhteistaajuudella toimivat kauko-ohjauslaitteet ja muut pienitehoiset radiolähettimet sekä ohjaus-, valvonta- tai hälytystutkat.
Lisätiedot
Elinkeinoelämän radioverkkoasiat: radioverkkoasiantuntija Ari Lahtinen, p. 029 539 0452, ari.lahtinen@traficom.fi
Satelliittiasiat: erityisasiantuntija Harri Jores, p. 029 539 0445, harri.jores@traficom.fi
Lyhyen kantaman radiolähettimet ja UWB-laitteet: erityisasiantuntija Mikko Rintala, p. 029 539 0459, mikko.rintala@traficom.fi