Etusivu: Traficom
Etusivu: Traficom
Valikko

Vastuullisesti taivaalle – yhteisillä pelisäännöillä lennätät dronea turvallisesti

Kevätkelien myötä taivaalle alkaa nousta entistä enemmän droneja. Vilkkaimpaan lennätyskauteen kannattaa valmistautua etukäteen: perehdy sääntöihin, rekisteröidy ja suorita koe. Vastuullinen lennättäjä on perillä, missä saa lennättää ja ottaa huomioon yksityisyydensuojan.

Viime vuoden alussa voimaan tullut EU:n droneasetus yhtenäisti droneja koskevat säädökset koko EU:n alueella. Dronekäyttäjille se toi velvollisuuden rekisteröityä dronetoimijarekisteriin. Uusi asetus toi myös lennätyskäytäntöihin joitain muutoksia, mutta perusasiat turvalliseen lennättämiseen säilyivät. Kokosimme asioita, joita sinun tulee huomioida, jotta lennättäminen sujuu turvallisesti.

Rekisteröidy ja suorita koe

Kaikkien dronekäyttäjien, niin harrastajien kuin ammattilaistenkin, tulee rekisteröityä, perehtyä dronejen lennättämistä koskeviin sääntöihin ja pääsääntöisesti suorittaa koe. Rekisteröinti ei kuitenkaan koske niitä käyttäjiä, jotka lennättävät alle 250 g painavia kamerattomia tai leluiksi määriteltyjä droneja.

Droneharrastajille riittää yleensä kauko-ohjaajan verkkokokeen suorittaminen. Tähän mennessä 15 800 lennättäjää on suorittanut sen.

”Koulutusvaatimuksilla on ehdottomasti positiivinen vaikutus turvallisuuteen. Yhteisiä pelisääntöjä noudattamalla huolehdimme omasta ja toisten turvallisuudesta”, sanoo erityisasiantuntija Patrik Söderström Liikenne- ja viestintävirasto Traficomista.

Rekisteröitymisen ja kokeen pääset tekemään helposti Traficomin droneinfo.fi-sivuston sekä Fintraffic.fi-sivuston dronepalveluiden kautta. Rekisteröitymisen jälkeen dronekäyttäjän tulee merkitä sähköpostissa saapunut rekisteröintitunnus dronen runkoon. Tunnuksen tulee olla selkeästi luettavissa.

Helmikuusta alkaen 500–2000 gramman painoisen dronen lennättäminen lähempänä kuin 150 metriä asuin-, liike-, teollisuus- ja virkistysalueista on vaatinut kauko-ohjaajalta verkkoteoriakokeen lisäksi valvotun lisäteoriakokeen. Niin sanotun A2-teoriakokeen suorittaminen on mahdollista useammalla paikkakunnalla. Tähän mennessä sen on suorittanut reilu 1 000 henkeä.

Lennätä vain sallituilla alueilla

Ilmailua on eräissä osissa Suomea rajoitettu kielto- ja rajoitusalueilla, ja niillä myös dronejen lennättäminen on kiellettyä ilman erillistä lupaa. Pysyvistä ilmailun kielto- ja rajoitusalueista on säädetty Valtioneuvoston asetuksessa ilmailulta rajoitetuista alueista. (Ulkoinen linkki)

Traficom voi myös perustaa rajoittavia tai kieltäviä UAS-ilmatilavyöhykkeitä. Esimerkiksi lentokenttien läheisyyteen on lentoliikenteen suojaamiseksi perustettu tällaisia vyöhykkeitä, joissa lennättäminen dronella on rajoitettua. Tieto perustetuista vyöhykkeistä julkaistaan droneinfo.fi-sivustolla.

Suomen ilmatilaan perustetaan jatkuvasti myös tilapäisiä kielto- ja rajoitusalueita, jotka dronelennättäjienkin tulee huomioida. Alueita voidaan perustaa esimerkiksi suuren yleisötapahtuman tai puolustusvoimien harjoitustoiminnan suojaamiseksi. Tieto perustetusta ilmatilan tilapäisestä rajoituksesta julkaistaan Fintrafficin lennonvarmistuksen ilmailutiedotuspalvelun sivustolla ais.fi (Ulkoinen linkki) ilmailukäsikirjan lisäyksenä.

Tällä hetkellä on olemassa myös yksi yksityinen verkkopohjainen karttapalvelu, josta on mahdollista tarkistaa suunnitellun lennon reitillä mahdollisesti olevat rajoitukset. Aviamaps-verkkopalvelu (Ulkoinen linkki) antaa lähes reaaliaikaisen tiedon Suomen ilmatilasta ja auttaa tekemään päätöksen lennon turvallisesta suorittamisesta. Palvelussa voi tarkastella haluamiaan paikkoja ja selvittää, onko niissä rajoituksia lennättämiselle.

”Dronelentäminen on vahvasti kasvava ilmailun muoto, ja siitä on kehittymässä myös uusia liiketoimintamahdollisuuksia avaava toiminto. Uuden teknologian hyödyntäminen ilmailussa on hieno asia. On tietysti erittäin tärkeätä ottaa huomioon myös miehitetyn ilmaliikenteen toiminta dronelennättämisen yhteydessä", muistuttaa Fintrafficin lennonvarmistuksen asiakkuuksista ja markkinoinnista vastaava johtaja Pasi Nikama.

Säilytä näköyhteys droneen ja kunnioita yksityisyyttä

Dronea tulee lennättää 120 metrin alapuolella, ja lennättäjän on pidettävä näköyhteys droneen. Lentokenttien ja ihmisjoukkojen läheisyydessä on noudatettava varovaisuutta. Jos haluat toimia lentokentän lähellä rajoittavalla UAS-ilmatilavyöhykkeellä, ohjeet tarvittavan luvan hakemiseen löytyvät Fintrafficin verkkopalvelusta Ohjeita dronen lennättäjille (Ulkoinen linkki).

Myös muiden ihmisten yksityisyyttä ja kotirauhaa tulee kunnioittaa. Älä lennätä toisten kotien yläpuolella häiritsevästi tai katsele kotirauhan suojamaa aluetta.

"Säännösten ja lakien rikkomien voi johtaa myös rikosoikeudellisiin toimenpiteisiin. Olethan siis tietoinen lentosi rajoituksista", muistuttaa komisario Tuukka Skottman Helsingin poliisilaitokselta.

Lisätietoa turvallisesta lennättämisestä löydät osoitteesta droneinfo.fi (Ulkoinen linkki)!

Lisätietoja:

Traficom: erityisasiantuntija Patrik Söderström, patrik.soderstrom@traficom.fi, p. 029 534 6120

Fintraffic Lennonvarmistus Oy: johtaja Pasi Nikama, pasi.nikama@fintraffic.fi, p. 040 848 2904

Helsingin poliisilaitos: komisario Tuukka Skottman, tuukka.skottman@poliisi.fi, p. 029 547 6024