Etusivu: Traficom
Etusivu: Traficom
Valikko

Kevään edetessä moni aloittaa veneilykauden innokkaasti. Vesille lähtöön liittyy aina riskejä, ja vaaratilanne voi yllättää kenet tahansa, myös kokeneen veneilijän. Veneilyverkoston turvallisuusviestinnän ryhmään kuuluvat järjestöt ja viranomaiset muistuttavat, että turvallinen veneily vaatii ennen kaikkea osaamista, kunnossa olevat oikeat varusteet ja vastuullista asennetta.

Kuolemaan johtaneet huviveneilyonnettomuudet ovat vähentyneet viime vuosina, vaikka veneilyn suosio on kasvanut. Silti onnettomuuksia tapahtuu edelleen, etenkin Suomen sisävesillä. Vuonna 2024 huviveneonnettomuuksissa menehtyi 35 henkilöä, mikä on yksi henki edeltävää vuotta enemmän. Alkoholi, pelastusliivittömyys ja kiikkerä vene lisäävät onnettomuusriskiä.

Pelastusliivit ovat veneillessä halpa henkivakuutus. Lisäksi veneen päällikön tulee olla selvillä väistämissäännöistä, merimerkeistä ja siitä, miten hätätilanteessa toimitaan. Mukana veneessä tulee olla tietysti myös asianmukaiset ja toimivat varusteet, muistuttaa Traficomin johtava asiantuntija Kimmo Patrakka.

Suomen Meripelastusseuran vapaaehtoiset auttoivat viime vuonna vesillämme 3614 ihmistä 1873 eriasteisessa tehtävässä. Suurin osa avuntarpeista johtui jonkinlaisesta teknisestä viasta veneessä, mutta seuraavaksi yleisimpiä olivat erilaiset osaamattomuudesta johtuvat syyt sekä suoranainen huolimattomuus.

Veneilijä itse luo perustan turvalliselle veneilylle. Omien tietojen ja taitojen ylläpitäminen on keskeistä, ja niistä huolehtiminen kuuluu jokaisen vesillä liikkujan vastuulle. Kaikkien kannattaa päivittää osaamistaan säännöllisesti esimerkiksi osallistumalla koulutuksiin sekä tutustumalla ajankohtaisiin ohjeisiin. Erinomainen tietopaketti veneilijälle on Meripelastusseuran ylläpitämä Veneilytaito.fi-sivusto, muistuttaa Meripelastusseuran turvallisuus- ja valmiuspäällikkö Marko Stenberg.

Tärkein varuste veneessä on jokaiselle veneessä olevalle sopivankokoiset ja vaatimustenmukaiset pelastusliivit tai muut kelluntapukineet. Muita pakollisia varusteita moottorikäyttöisessä veneessä tai yli viiden metrin pituisessa purjeveneessä ovat tyhjennysväline ja veneen koosta riippuen airot, mela tai ankkuri köysineen. Moottoritehon kasvaessa tai mikäli veneessä on esimerkiksi polttolaitteita tulee olla lisäksi käsisammutin, jonka toimivuus on tarkastettu vähintään kerran vuodessa.

Suurin osa veneilyonnettomuuksista tapahtuu soutuveneillä tai pienillä perämoottoreilla varustetuilla veneillä, ja alkoholi on usein mukana vakavimmissa onnettomuuksissa. Alkoholi heikentää toimintakykyä ja arviointikykyä merkittävästi jo pieninä määrinä. Vesiliikennejuopumuksen raja on yksi promille, mutta riski onnettomuuteen kasvaa huomattavasti jo tätä pienemmistäkin määristä, sanoo Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton (SUH) vesiturvallisuusasiantuntija Anne Hiltunen. Pidä huolta itsestäsi ja paranna muiden vesilläliikkujien turvallisuutta omalla asenteellasi. Pue siis pelastusliivit ja pidä korkki kiinni ennen veneilyä sekä sen aikana, jatkaa Hiltunen.

Rajavartiolaitos on johtava meripelastusviranomainen. Viime vuonna Raja hoiti 1 128 meripelastustehtävää ja pelasti 2 662 henkilöä. Suurin osa meripelastuksista johtuu veneen varusteiden tai osaamisen puutteista.

Kun varusteet ja osaaminen ovat kunnossa, riskit pienenevät, varsinkin kauden alun kylmissä vesissä, muistuttaa meriturvallisuusyksikön päällikkö Mikko Hirvi Rajavartiolaitokselta.

Hyvistä käytännöistä kannattaa tehdä osa omaa rutiiniaan. Tietojen ja taitojen päivittäminen, varusteiden tarkastaminen ja vastuullinen asenne auttavat tekemään veneilystä turvallista ja miellyttävää. 

Turvallisen veneilijän muistilista: ota nämä 10 asiaa huomioon

  • Tunne veneesi ja varmista, että se on kunnossa ja turvallinen.
  • Tarkista olosuhteet ennen vesille lähtöä.
  • Ota mukaan ajantasaiset merikartat, jos reittisuunnittelu on tarpeen. Kerro läheisillesi reitistäsi.
  • Varmista polttoaineen riittävyys ja varaa riittävä reservi.
  • Muista väistämissäännöt ja tutustu vesiliikennelakiin ja veneen päällikön vastuisiin.
  • Pue pelastusliivit tai muut kelluntapukineet ennen lähtöä. Pelastusliivit tulee olla kaikilla veneessä olijoilla.
  • Pidä huoli myös muista varusteista ja niiden kunnosta. Moottoriveneestä ja yli 5-metrisestä purjeveneestä tulee löytyä airo, mela tai ankkuri köysineen tyhjennysväline ja veneen perämoottorin koon mukaan sammutin.
  • Lähde vesille selvin päin. Nauti alkoholijuomat vasta maissa veneilyn jälkeen.
  • Vältä veneilyä myös krapulassa, koska väsymys heikentää veneilykuntoasi.
  • Tallenna puhelimeesi meripelastuksen hälytysnumero: 0294 1000. Sisävesillä hätäilmoitus tehdään hätänumeroon 112. Voit myös asentaa puhelimeesi 112 Suomi -sovelluksen. Sovelluksella voit soittaa hätänumeroon, ja sieltä löydät myös toimintaohjeita huviveneilijöille.

Lisätietoja:

Anne Hiltunen, SUH:n vesiturvallisuusasiantuntija, puh. 044 018 1879, anne.hiltunen(at)suh.fi

Marko Stenberg, Meripelastusseuran turvallisuus- ja valmiuspäällikkö, puh. 040 536 5661, marko.stenberg(at)meripelastus.fi

Kimmo Patrakka, Traficomin johtava asiantuntija, puh. 029 534 6450, kimmo.patrakka(at)traficom.fi

Mikko Hirvi, Rajavartiolaitoksen meriturvallisuusyksikön päällikkö, mikko.hirvi(at)raja.fi, vaihde 0295 421000 
 

Lue lisää

Traficomin koordinoima veneilyverkosto toimii venealan ja viranomaisten välisenä yhteistyöelimenä ja keskustelufoorumina, jossa on edustettuna yli 30 organisaatiota.