Etusivu: Traficom
Etusivu: Traficom
Valikko

Perusmuotoiset eli SD-lähetykset päättyvät Ylen tv-kanavilla tänään 31.3.2025. Muilla tv-kanavilla SD-lähetykset päättyvät 30.6.2025. Sen jälkeen kaikki kanavat lähetetään ainoastaan teräväpiirto- eli HD-laadulla. Muutos koskee sekä antenni- että kaapeli-tv-vastaanottoa. Jos televisiosi ei näy, tarkista HD-yhteensopivuus ja katso lisäohjeita hdtvopas.fi-sivustolta.

HD-lähetysten katsominen vaatii television tai digiboksin, jossa on HD-viritin. Yleisradio siirtyy huomisesta alkaen pelkkiin HD-lähetyksiin, mikä tarkoittaa, että Yle TV1, Yle TV2 ja Yle Teema&Fem -kanavat lähetetään ainoastaan teräväpiirto- eli HD-laadulla. Jos televisio tai digiboksi ei ole HD-yhteensopiva, eivät Ylen kanavien tv-lähetykset näy enää 1.4. alkaen.

HD-valmius puuttuu vielä noin 100 000 kotitaloudesta

Merkittävällä osalla Suomen kotitalouksista on jo HD-yhteensopiva laite. Jo 96 %:ssa kaikista suomalaisista tv-talouksista on valmius vastaanottaa HD-lähetyksiä. Tuoreen tiedon mukaan Suomessa on arviolta noin 100 000 tv-taloutta, joista tällainen laite yhä puuttuu. Vielä vuosi sitten määrä oli kaksinkertainen. HD-valmius puuttuu hieman useammin antenni-tv-talouksista, yksinasuvilta ja yli 64-vuotiailta. Näissäkin ryhmissä kuitenkin lähes 90 %:lla on valmius katsoa HD-lähetyksiä.

"Olemme tehneet laajasti yhteistyötä tv-toimialan, verkko-operaattoreiden, toimialajärjestöjen sekä muun muassa seniori- ja eläkeläisjärjestöjen kanssa, jotta tieto siirtymästä tavoittaisi kaikki väestöryhmät", sanoo projektipäällikkö Artturi Kavaja.

HD-siirtymästä hyötyvät ensi sijassa televisiokatsojat

Traficomissa ja televisiotoimialalla on säännönmukaisesti seurattu HD- ja SD-kanavien katseluosuuksia sekä HD-kykyisen laitteen omistavien kotitalouksien osuutta kaikista tv-talouksista. 2010- ja 2020-luvuilla SD-kanavien katselu on vähentynyt, kun koko ajan yhä suurempi osa suomalaisista on hankkinut HD-kykyisen laitteen ja siirtynyt katselemaan teräväpiirtolähetyksiä.

"HD-siirtymän myötä antennitelevisioverkossa siirrytään käyttämään uudempaa lähetystekniikkaa, joka hyödyntää rajallisia tv-käyttöön tarkoitettuja taajuuksia tehokkaammin ja mahdollistaa nykyistä laajemman HD-tarjonnan. Katsojille HD-lähetykset tarjoavat tarkemman kuvanlaadun, kirkkaamman värimaailman ja monikanavaäänen", selventää johtaja Lasse Laine.

Jos television resoluutio on tarpeeksi suuri, voi HD-kuva olla jopa viisi kertaa SD-kuvaa tarkempaa. HD-siirtymä vaikuttaa ainoastaan televisiolähetyksiin, joten vanhoja televisioita voi edelleen käyttää suoratoistopalveluiden katsomiseen tai esimerkiksi videosoittimien tai pelikonsolien kanssa tuttuun tapaan.

Yhteistyöllä tavoitellaan kaikkia tv-katsojia Suomessa

HD-siirtymä on koko televisioalan toimijoiden yhteinen puristus. Traficom koordinoi HD-siirtymäviestintää ja on päävastuussa siirtymän viestimisestä kansalaisille.

"Koko tv-toimialan yhteistyön merkitys kansalaisille viestimisessä on suuri. Viestintä näkyy valtakunnallisina tietoiskuina televisiossa ja radiossa sekä muun muassa julkaisuina sosiaalisessa mediassa ja eri medioiden verkkosivuilla. Opaslehtisiä HD-siirtymästä voit todennäköisesti löytää muun muassa lähikirjastostasi", kertoo Kavaja.

"Televisio on monille suomalaisille tärkeä tapa vastaanottaa tietoa maailman tapahtumista. Kattavalla viestinnällä Traficom haluaa taata, että jokaisen suomalaisen tiedonsaantioikeus on turvattu myös jatkossa", tähdentää Laine.

Oman television HD-valmiuden voi tarkistaa helposti ohjevideon (Ulkoinen linkki) avulla.
 

Lisätietoja

Johtaja Lasse Laine, p. 029 534 5563, lasse.laine@traficom.fi

Projektipäällikkö Artturi Kavaja, p. 029 534 7379, artturi.kavaja@traficom.fi

HD-laitteiden yleistyminen Suomessa (Ulkoinen linkki)

Lisätietoa HD-siirtymästä: hdtvopas.fi (Ulkoinen linkki)

NÄIN TARKISTAT ONKO TELEVISIOSI HD-VALMIS

  • Tarkista näkyvätkö HD-kanavat television kanavaluettelossa (ohjelmaoppaassa). HD-kanavat näkyvät paikoilla 1–20 sekä antenni- että kaapeli-tv-verkossa. Jos näiltä kanavilta näkyy ohjelmaa, ei siirtymä edellytä uuden vastaanottimen hankkimista.
  • Jos HD-kanavien sisältö ei näy, voi kyseessä olla joko taloyhtiön antennijärjestelmän yhteensopimattomuus HD-lähetysten kanssa tai se, että televisiossasi tai digiboksissasi ei ole HD-viritintä. Jälkimmäisessä tapauksessa on hankittava HD-virittimellä varustettu televisio tai digiboksi, jotta tv-lähetykset näkyvät siirtymän jälkeenkin.
  • Jos asut taloyhtiössä ja omasta vastaanottoverkosta ei ole varmuutta, ota yhteys isännöitsijään tai taloyhtiön hallituksen edustajaan. He osaavat kertoa, vastaanotetaanko taloyhtiössä tv-lähetykset antenni-tv-verkon vai kaapeli-tv-verkon välityksellä. Jos asut omakotitalossa ja katolla on harava-antenni, vastaanotetaan tv-lähetykset hyvin todennäköisesti antenni-tv-verkon kautta.
  • Lähes kaikissa uusissa myynnissä olevissa televisioissa ja digibokseissa on HD-viritin, joka on useimmiten sopiva sekä antenni-tv- että kaapeli-tv-verkkoon. Asia kannattaa varmistaa myyjältä, jolla on velvollisuus kertoa myymiensä laitteiden ominaisuuksista.