Yhteiskunnan digitalisoituessa olemme entistä riippuvaisempia toimintavarmoista ja tietoturvallisista palveluista arjessamme. Viime vuosien aikana valitettavasti entistä useampi organisaatio ja yksilö ovat joutuneet kyberhyökkäyksen ja sitä kautta tietovuodon tai -murron kohteeksi.
Käytännön kokemus kyberhyökkäyksistä on osoittanut, että organisaatioiden on panostettava viestintään, eikä sen merkitystä ja roolia johtamisessa saa unohtaa. Viestinnän on oltava avointa, säännöllistä, kohdeyleisöjä huomioivaa ja proaktiivista.
Traficomin tuottamassa ohjeessa kerrotaan erilaisista kyberhyökkäyksistä sekä rikollisten käyttämistä menetelmistä ja keinoista. Lisäksi ohjeessa annetaan vinkkejä viestinnällisen varautumiseen sekä viestintään kyberhyökkäyksen aikana ja sen jälkeen.
Ohje on suunnattu organisaatioiden johdolle, turvallisuuden ja viestinnän asiantuntijoille sekä tilannekuvasta ja varautumisesta vastaaville asiantuntijoille. Kybertilanteiden johtamisessa, hallinnassa ja viestinnässä on tärkeää, että tieto tapahtuneesta ja suunnitelluista ja toteutetuista toimenpiteistä kulkee saumattomasti johtamisen, viestinnän ja tilannekuvatoiminnon välillä.