Etusivu: Traficom
Etusivu: Traficom
Valikko

Ajoneuvoveron rakenne ja määrä

Ajoneuvoveroa on maksettava liikenneasioiden rekisteriin merkitystä henkilö-, paketti-, ja kuorma-autoista eli M- ja N-luokkiin kuuluvista ajoneuvoista.

Ajoneuvovero koostuu perusverosta ja käyttövoimaverosta. Ajoneuvoveron perusvero määrätään M- ja N-luokkiin kuuluville ajoneuvoille. Käyttövoimavero määrätään ajoneuvolle, jota käytetään muulla voimalla tai polttoaineella kuin bensiinillä.

Perusvero henkilö-, paketti-, matkailu- ja kaksikäyttöauto

Perusvero määräytyy ensisijaisesti valmistajan ilmoittamien hiilidioksidipäästöjen (CO2) mukaisesti. Niihin uusiin ajoneuvoihin, joiden CO2-päästöarvo on mitattu WLTP-mittaustavalla, sovelletaan ajoneuvoverolain verotaulukkoa 1A (WLTP). Mittaustavan muutoksen välillistä vaikutusta ajoneuvoverotukseen neutralisoitiin ajoneuvoverolain muutoksella (571/2018). Näet verolipustasi tai Traficomin Liikenteen oma asiointi -palvelusta (Ulkoinen linkki)kumpi päästöarvo (WLTP tai NEDC) ajoneuvollesi on ilmoitettu.

Perusveroa määrätään erikoisautolle, jonka suurin sallittu kokonaismassa on enintään 3 500 kilogrammaa. 

Katsastuksen yhteydessä mitatuilla päästötiedoilla ei ole vaikutusta veron määrään. 

Verotaulukot perusverolle

Käyttövoimavero henkilö-, paketti-, matkailu- ja kaksikäyttöauto

Käyttövoimaveroa maksetaan perusveron lisäksi sellaisista henkilö-, paketti-, matkailu- ja kaksikäyttöautoista, joissa käytetään muuta polttoainetta kuin bensiiniä.

Käyttövoimavero lasketaan aina ajoneuvon kokonaismassan ja käyttövoiman perusteella.

Esimerkkilaskelmia ajoneuvoverosta

Kuorma-auto

Kuorma-autojen vuotuinen ajoneuvovero koostuu käyttövoimaverosta sekä siihen mahdollisesti lisättävästä vetolaitelisästä. 

Käyttövoimaveron määrään vaikuttaa auton akselimäärä, kokonaismassa sekä mahdollinen käyttö perävaunun vetämisessä.

Kuorma-autosta ei maksuunpanna ajoneuvoveron perusveroa. Esimerkiksi jos kuorma-auton käyttövoima on bensiini, ei ajoneuvosta maksuunpanna ajoneuvoveroa.

Päivitetty