Etusivu: Traficom
Etusivu: Traficom
Siirry hakuun

Tieliikenteen markkinavalvonta

Markkinavalvonnan tarkoituksena on varmistaa, että myytävänä olevat ja maahantuodut välineet ja laitteet ovat turvallisia ihmisten terveydelle, omaisuudelle ja ympäristölle ja että ne eivät oikein asennettuna ja käytettynä aiheuta vaaraa.

Miten markkinavalvontaa suoritetaan?

Markkinavalvontaa suoritetaan reaktiivisesti ja ennakoivasti. Reaktiivista valvontaa suoritetaan muun muassa kuluttajilta saatujen ilmoitusten sekä Safety Gate -nopean tiedonjakojärjestelmän kautta tulevien ilmoitusten perusteella. Ennakoivaa valvontaa suoritetaan erilaisten valvontakampanjoiden avulla sekä talouden toimijoiden tiloihin tehtävillä tarkastuksilla.

Traficom toteuttaa markkinavalvontaa tekemällä selvityksiä ja tarkastuksia. Traficom voi myös ottaa tuotteita tutkittavaksi ja testattavaksi.

Mitä keinoja markkinavalvontaviranomaisella on käytössään?

Markkinavalvontaviranomainen Liikenne- ja viestintävirasto Traficom voi ryhtyä ajoneuvolain, puiteasetusten, uhkasakkolain ja kuluttajaturvallisuuslain mukaisiin toimenpiteisiin, havaitessaan markkinoilla puutteellisia vaaraa aiheuttavia tai vaatimusten vastaisia tuotteita. Jos markkinoilla oleva tuote todetaan vaaralliseksi, Traficom voi kieltää esimerkiksi tuotteen valmistuksen, maahantuonnin, markkinoille saattamisen tai käyttöön ottamisen ja vaatia tuotteiden poistamista markkinoilta.

Mitä tuotteita Traficom markkinavalvontaviranomaisena valvoo?

  • Autot sekä niiden perävaunut
  • Mopot ja moottoripyörät
  • Traktorit sekä niiden perävaunut
  • Ajoneuvojen erilaiset osat, järjestelmät sekä tarvikkeet kuten valaisimet, renkaat sekä turvaistuimet
  • Polkupyörät
  • Moottorikelkat
  • Muut ajoneuvolain soveltamisalaan kuuluvat tuotteet