Markkinavalvonnan tarkoituksena on varmistaa, että myytävänä olevat ja maahantuodut ajoneuvot, tarvikkeet ja laitteet ovat turvallisia ihmisten terveydelle, omaisuudelle ja ympäristölle ja että ne eivät oikein asennettuna ja käytettynä aiheuta vaaraa.
Markkinavalvontaa suoritetaan reaktiivisesti ja ennakoivasti. Reaktiivista valvontaa suoritetaan muun muassa kuluttajilta saatujen ilmoitusten sekä Safety Gate -nopean tiedonjakojärjestelmän kautta tulevien ilmoitusten perusteella. Ennakoivaa valvontaa suoritetaan erilaisten valvontakampanjoiden avulla sekä talouden toimijoiden tiloihin tehtävillä tarkastuksilla.
Traficom toteuttaa markkinavalvontaa tekemällä selvityksiä ja tarkastuksia. Traficom voi myös ottaa tuotteita tutkittavaksi ja testattavaksi.
Markkinavalvontaviranomainen Liikenne- ja viestintävirasto Traficom voi ryhtyä ajoneuvolain, puiteasetusten, uhkasakkolain ja markkinavalvontalain mukaisiin toimenpiteisiin, havaitessaan markkinoilla vaaraa aiheuttavia tai vaatimusten vastaisia tuotteita. Jos markkinoilla oleva tuote todetaan vaaralliseksi, Traficom voi kieltää esimerkiksi tuotteen valmistuksen, maahantuonnin, markkinoille saattamisen tai käyttöön ottamisen ja vaatia tuotteiden poistamista markkinoilta tai vaatia tuote takaisivedettäväksi kuluttajilta.
- Henkilöautot, linja-autot, pakettiautot ja kuorma-autot sekä niiden perävaunut
- Mopot, moottoripyörät ja nelipyörät
- Traktorit ja moottorityökoneet sekä niiden perävaunut
- Ajoneuvojen liikenteessä hyväksyttävät tarvikkeet kuten valaisimet ja renkaat
- Erilaiset liikenteessä käytettävät hyväksyttävät turvalaitteet kuten kypärät sekä lasten turvaistuimet
- Polkupyörät
- Kevyet sähköajoneuvot kuten sähköpotkulaudat
- Kevyet automaattiset tavarankuljettimet
- Moottorikelkat
- Muut ajoneuvolain soveltamisalaan kuuluvat tuotteet
Lainsäädäntöä, jonka perusteella Traficom suorittaa markkinavalvontaa:
- Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2018/858 moottoriajoneuvojen ja niiden perävaunujen sekä tällaisiin ajoneuvoihin tarkoitettujen järjestelmien, komponenttien ja erillisten teknisten yksiköiden hyväksynnästä ja markkinavalvonnasta
- Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 167/2013 maa- ja metsätaloudessa käytettävien ajoneuvojen hyväksynnästä ja markkinavalvonnasta
- Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 168/2013 kaksi- ja kolmipyöräisten ajoneuvojen ja nelipyörien hyväksynnästä ja markkinavalvonnasta
- Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 2020/740 renkaiden merkitsemisestä polttoainetaloudellisuuden ja muiden keskeisten ominaisuuksien osalta.
- Työkonemoottoreiden tyyppihyväksyntäasetus (EU) 2016/1628
- Laki liikenteessä käytettävien vaihtoehtoisten polttoaineiden jakelusta (478/2017)
- Ajoneuvolaki (82/2021)
Tällä sivulla julkaistaan tietoja Traficomin markkinavalvonnan valvontakampanjoista:
Kevyiden perävaunujen markkinavalvontakampanja
O1-luokan perävaunujen markkinavalvontakampanja (Ulkoinen linkki)
Nastarengaskampanjat
Traficom ylläpitää julkista tietokantaa liittyen ajoneuvojen takaisinkutsuihin:
Tuoteturvallisuuden nopea tiedonjakojärjestelmä toimii EU:n sisällä tiedonvälityskanavana vaaraa aiheuttavien tuotteiden kohdalla:
Traficom valvoo ajoneuvojen ja ajoneuvon osien turvallisuutta ja vaatimustenmukaisuutta. Jos havaitset ajoneuvossa tai ajoneuvon osassa puutteen, joka aiheuttaa vakavaa vaaraa tai tuote on vaatimustenvastainen, voit tehdä siitä ilmoituksen Traficomille. Ilmoituksia käytetään markkinavalvonnan tietokanavana sekä työkaluna.
Traficom valvoo muun muassa seuraavia tuotteita:
- Henkilöautot, linja-autot, pakettiautot ja kuorma-autot sekä niiden perävaunut
- Mopot, moottoripyörät ja nelipyörät
- Traktorit ja moottorityökoneet sekä niiden perävaunut
- Ajoneuvojen liikenteessä hyväksyttävät tarvikkeet kuten valaisimet ja renkaat
- Erilaiset liikenteessä käytettävät hyväksyttävät turvalaitteet kuten kypärät sekä lasten turvaistuimet
- Polkupyörät
- Kevyet sähköajoneuvot
- Kevyet automaattiset tavarankuljettimet
- Moottorikelkat
- Muut ajoneuvolain soveltamisalaan kuuluvat tuotteet
Toimi näin:
Ota ensisijaisesti yhteyttä tuotteen valmistajaan, valmistajan edustajaan, maahantuojaan tai jälleenmyyjään
Jos havaitset tuotteessa puutteen, joka on aiheuttanut vakavaa vaaraa tai huomaat tuotteessaan vaatimustenvastaisuuden, ota ensisijaisesti yhteyttä tuotteen valmistajaan, valmistajan edustajaan, maahantuojaan tai jälleenmyyjään ja pyri selvittämään asiaa heidän kanssa. Tämä on tärkeää, koska tätä kautta tieto vaatimusten vastaisista tai vaaraa aiheuttavista tuotteista kulkee myös valmistajalle.
Tarkista kuuluko ilmoittamasi tuote Traficomin valvomiin tuoteryhmiin
Ennen kun teet ilmoituksen tarkista kuuluko ilmoittamasi tuote Traficomin valvomiin tuoteryhmiin. Jos teet ilmoituksen tuotteesta, joka ei kuulu Traficomin markkinavalvonnan toimivaltaan, siirrämme sen toimivaltaisen viranomaisen käsiteltäväksi ja ilmoitamme siitä myös sinulle. Muistathan täyttää lomakkeen mahdollisimman tarkasti ja lisätä mahdollisuuksien mukaan myös kuvia, jotta saamme kattavan käsityksen tilanteesta.
Infoa kuluttajalle puutteen oma-arvioinnista (pdf)(Ulkoinen linkki)
Tee ilmoitus (Ulkoinen linkki)
Traficom arvioi aina tapauskohtaisesti ilmoitukseen kuvaillut vaaratilanteet
Traficom arvioi aina tapauskohtaisesti ilmoitukseen kuvaillut vaaratilanteet sekä muut vaatimustenvastaisuudet. Vaaraa aiheuttavissa skenaarioissa käytetään hyväksi muun muassa Euroopan Komission luomaa riskinarviointityökalua. Vaaraa aiheuttavien tuotteiden kohdalla pyritään arvioimaan kuluttajille aiheutuvaa riskiä, käyttäen hyväksi muun muassa myyntimääriä sekä muiden vastaavien tapausten määrää sekä tapahtuneen skenaarion vakavuutta. Traficom on tarvittaessa yhteydessä ilmoittajaan lisätietojen saamiseksi.
Huom! Traficom ei ota kantaa korvausasioihin
Huomioithan, että Traficom ei voi ottaa kantaa korvausasioihin. Jos korvaus- tai riita-asioissa ei päästä sopuun toimijan kanssa, asiassa auttaa esimerkiksi Kilpailu- ja kuluttajavirasto KKV.
Yleisen tuoteturvallisuusdirektiivin mukaan yrityksen pitää ilmoittaa viranomaiselle vaaraa aiheuttavasta tuotteestaan sekä siihen liittyvistä, vaaran torjumiseksi tehdyistä toimista.
Ilmoituksen viranomaiselle voi tehdä esimerkiksi Product Safety Business Alert Gateway -järjestelmän (entinen Business Application) kautta. Järjestelmä helpottaa ilmoituksen tekemistä sekä yhdenmukaistaa yrityksen viranomaisille antamia tietoja.
Ilmoituksen vaarallisesta kulutustavarasta tekee ensisijaisesti EU-alueella sijaitseva valmistaja tai jos valmistaja ei ole EU-alueella, valmistajan edustaja tai maahantuoja.
Ilmoituksen tekijän tulee tehdä tuotteelle myös riskinarvio. Tähän voi käyttää esimerkiksi komission riskinarviotyökalua (RAG). Tarvittaessa ilmoituksen tehneeltä yritykseltä kysytään lisätietoja ja tarkennuksia järjestelmään annettujen tietojen lisäksi.
Ajankohtaista markkinavalvonnasta
Alla on listattuna vanhempia tiedotteita