Vastuullinen kuljetustoiminta on taloudellisesti, sosiaalisesti ja ympäristön näkökulmasta kestävää liiketoimintaa. Tieliikenteen kuljetusyrityksissä korostuu lisäksi liikenneturvallisuus.
Vastuullisuuden merkitys kuljetustoiminnassa kasvaa
Vastuullisuuden merkitys kuljetustoiminnassa kasvaa kaiken aikaa, samoin kuin missä tahansa muussa yritystoiminnassa. Kuljetusyritysten vastuullinen toiminta tarkoittaa erityisesti turvallisuus- ja ympäristöasioiden johtamista. Markkinoilla on saatavilla monenlaisia standardeihin perustuvia johtamisjärjestelmiä, joissa vastuullisuuden elementit tulevat hyvin esille. Kuljetusyritykset ovat kuitenkin pääosin pieniä yrityksiä, joilla kaikilla ei ole mahdollista ottaa käyttöön markkinoilla olevia standardeihin perustuvia johtamisjärjestelmiä.
Vastuullisen kuljetustoiminnan kuvaus on tarkoitettu kuljetusten tilaajien ja kuljetusyritysten vapaaehtoiseen käyttöön. Osa-alueet on pyritty laatimaan selkeäksi ja yksinkertaiseksi kokonaisuudeksi, joita voivat hyödyntää kaiken kokoiset yritykset. Ne on laadittu yhteensopiviksi keskeisimpien ISO-standardien kanssa, joten kuljetusyritykset voivat tarvittaessa syventää vastuullisuustyötä kohti standardeihin perustuvia johtamisjärjestelmiä myöhemmin. Osa-alueisiin on lisäksi tehty viitauksia keskeisimpiin kuljetusyrityksiä velvoittaviin säädöksiin.
Aikaisemmasta vastuullisuusmallista poiketen Traficom ei tee vastuullisuuteen liittyen auditointeja tai hyväksyntöjä eikä myönnä vastuullisuustodistuksia.
Tältä sivulta löytyvät materiaalit on tarkoitettu vastuullisuustyön tukemiseen eikä se muodosta tyhjentävää listaa koko vastuullisuustyöstä. Sillä ei myöskään ole tarkoitus korvata vastuulliseen johtamiseen liittyviä standardeja tai muita malleja.
Turvallisuuden ja vastuullisuuden perustana on ennakointi ja järjestelmällinen johtaminen. Järjestelmällisesti johdettu toiminta on taloudellista, tehokasta, täsmällistä ja ennakoivaa. Kun asioihin on varauduttu etukäteen, vahinkojen määrät todennäköisesti vähenevät ja poikkeamatilanteissa tiedetään miten toimia.
Vastuullisissa kuljetusyrityksissä turvallisuuden johtaminen on keskeinen osa johtamista. Toiminnan johtamisessa ja kehittämisessä voi hyödyntää apuvälineinä johtamisjärjestelmiä, joko kokonaisuutena tai tarvittavilta osin. Sertifioitu johtamisjärjestelmä on yksi tapa osoittaa toiminnan laatua, ympäristövastuullisuutta ja turvallisuutta. Tilaajat saattavat edellyttää johtamisjärjestelmästandardin mukaista toimintaa ja auditoida itse kuljetuspalveluita standardeihin tai niiden osa-alueisiin perustuen.
Tiekuljetusalalla erityisesti suurilla kuljetusyrityksillä on käytössä ISO 9001 Laatu-, ISO 14001 Ympäristö- ja ISO 45001 Työturvallisuus -johtamisjärjestelmiä. ISO 39001 tieturvallisuusstandardi huomioi erityisesti tiekuljetusalan erityispiirteet. ISO 26000-standardi antaa opastusta yhteiskuntavastuun periaatteista ja ydinaiheista sekä tavoista, joilla vastuullinen toiminta voidaan sisällyttää organisaatioon.
Useissa johtamisjärjestelmissä on samankaltaisia osa-alueita, ja niihin sisältyy jatkuvan parantamisen periaate ja alihankintaverkostojen huomioiminen.
Tämä materiaali on tarkoitettu vastuullisuustyön tukemiseen eikä se muodosta tyhjentävää listaa koko vastuullisuustyöstä. Sillä ei myöskään ole tarkoitus korvata vastuulliseen johtamiseen liittyviä standardeja tai muita malleja.
Taloudellinen toimintakyky luo perustan toiminnan jatkuvuudelle, toimintavarmuudelle, turvallisuudelle ja ympäristövastuullisuudelle.
Toisaalta vastuullinen toiminta osaltaan myös parantaa taloudellista toimintakykyä, koska ennakoinnin ja järjestelmällisyyden myötä erilaiset vahinko- ja häiriökustannukset vähenevät ja toiminnan tehokkuus paranee.
Liikenneluvan myöntämisen edellytykset.
Kuljetusten tilaajilla saattaa olla omia edellytyksiä kuljetuspalvelun tuottajan taloudelliselle toimintakyvylle.
Johdon sitoutuminen vastuullisuuteen
Johdon sitoutuminen on perusedellytys turvallisuuden ja ympäristövastuullisuuden toteutumiselle. Johto haluaa lähtökohtaisesti toimia vastuullisesti ja parantaa toimintatapoja ja prosesseja edelleen vastuullisempaan suuntaan. Vastuullinen johtaminen näkyy käytännössä mm. johtamiskäytännöissä, viestinnässä, priorisoinnissa ja resursoinnissa.
ISO39001, ISO14001, ISO45001
5. Johtajuus
8. Toiminta
10. Parantaminen
Toiminnan vaatimustenmukaisuus
Organisaatiolla on prosessi tai käytäntö, jonka avulla se seuraa ja arvioi lakisääteisten ja muiden vaatimusten täyttymistä. Organisaatiossa on nimetty vastuuhenkilö, joka seuraa lakien, määräysten ja sopimusten noudattamista.
Liikenneluvan myöntämisen edellytykset ja liikenteen harjoittamista koskevat yleiset velvoitteet.
Tiettyihin suoritealoihin ja kuljetusyrityksiin kohdistuu erityisvaatimuksia, Esim. vaarallisten aineiden kuljetuksiin liittyvät säädökset ja määräykset
ISO 14001, ISO 45001
9. Suorituskyvyn arviointi
Toiminnan turvallisuuden ja ympäristövaikutuksien säännöllinen arviointi
Organisaatio on määritellyt tavoitteet ja mittarit, joilla se seuraa toiminnan turvallisuutta ja ympäristövastuullisuutta. Mittareita ovat esimerkiksi liikennevahingot ja - onnettomuudet, kuormalle ja matkustajille sattuneet vahingot, työtapaturmat, ajoneuvojen tekniset vahingot ja rengasrikot, tyhjänä ajon määrä, täyttöaste, polttoaineen kulutus, energiatehokkuus ja hiilidioksidipäästöt,
Tavoitteiden toteutumiseksi on suunniteltu tarvittavat konkreettiset toimenpiteet ja organisaatio seuraa säännöllisesti asettamiensa tavoitteiden ja toimenpiteiden toteutumista.
ISO39001, ISO14001, ISO45001
6. Suunnittelu
9. Suorituskyvyn arviointi
Riskien hallinta
Erilaisiin riskeihin varautumalla ja niiden ehkäisemisellä yritys voi parantaa turvallisuutta, asiakastyytyväisyyttä ja henkilöstön viihtyvyyttä sekä vähentää ympäristövaikutuksia ja saada taloudellisia säästöjä.
Riskin arviointi koostuu vaarojen tunnistamisesta ja niiden aiheuttamien seurausten arvioinnista. Arvioinnin avulla voidaan priorisoida (turvallisuus)toimenpiteitä kiireellisyyden ja vakavuuden mukaan.
Riskien arvioinnin pohjalta yritysjohto tekee päätökset siitä, mitkä riskit edellyttävät toimenpiteitä, jotta riski saadaan hallitulle tasolle ja toisaalta mitkä riskit voidaan kantaa ilman täydentäviä toimenpiteitä.
Organisaatiolla on suunnitelma henkilöstön koulutuksen ja osaamisen hallintaan. Oleellinen osa koulutussuunnitelmaa on kuljettajien ammattipätevyyden jatkokoulutus ja vaarallisten aineiden kuljetukseen liittyvä pätevyys. Koulutuksessa huomioidaan riittävästi turvallisuus- ja ympäristöaiheita.
Organisaatio on arvioinut tarvittavan työterveyshuollon tason ja tarkoituksenmukaisuuden lakisääteisten vaatimusten lisäksi, yhteistyössä työterveyshuollon, henkilöstön ja työsuojelun kanssa.
Arvioinnissa otetaan huomioon myös keikkakuljettajat. Arvion tarkistamisesta ja päivittämisestä sovitaan työterveyshuollon toimintasuunnitelmassa.
Ajo- ja työvuorosuunnittelussa huomioidaan mm. vireystilaan ja kuljettajien terveydentilaan liittyviä tekijöitä.
Kaluston liikennekelpoisuutta seurataan ja ylläpidetään jatkuvasti. Koko kalustolle on olemassa määräaikaishuoltosuunnitelma ja/tai huoltosopimus.
Yritys arvioi säännöllisesti kaluston ja renkaiden tarkoituksenmukaisuuden turvallisuus- ja ympäristönäkökulmat huomioiden.
ISO39001
7.2. Resources
Ohjeistus hätätilanteissa ja poikkeamatilanteissa toimimiseen
Organisaatiolla on toimintamalli, jolla se valmistautuu ja reagoi tunnistettuihin vaaratilanteisiin ja mahdollisiin hätätilanteisiin. Yleisimmissä hätätilanteissa toimimiselle on kirjalliset ohjeet.
ISO39001 ISO14001 ISO45001
8. Toiminta
Poikkeamatietojen keruu ja analysointi
Onnettomuuksia pyritään ennaltaehkäisemään tunnistamalla erilaisia poikkeama- ja läheltä piti-tilanteita.
Organisaatiolla on asianmukainen toimintamalli poikkeamien ja läheltä piti-tilanteiden seuraamiseksi ja analysoimiseksi, ja se kannustaa henkilöstöä poikkeamailmoitusten tekemiseen. Poikkeamailmoitukset voivat liittyä mihin tahansa kuljetusketjun vaiheeseen. Erityistä huomiota kiinnitetään liikenteessä tapahtuviin poikkeamiin.
ISO39001 ISO14001 ISO45001
10. Parantaminen
Vastuullisuuden ulottaminen alihankintaan
Organisaatio varmistuu riittävällä tavalla, että alihankkijat täyttävät halutun turvallisuuden ja ympäristövastuullisuuden tason.