Fi-verkkotunnus voi sisältää latinalaisesta kirjaimistosta poikkeavia suomen kielen aakkosia eli kansallisia merkkejä (esimerkiksi å, ä ja ö). Suuri osa ohjelmistoista muuntaa merkit nimipalvelinjärjestelmien ymmärtämään muotoon. Kaikki ohjelmistot ja näppäimistöt eivät kuitenkaan tue kansallisia merkkejä. Kansallisia merkkejä sisältävää verkkotunnusta ei sen vuoksi suositella ensisijaiseksi verkkotunnukseksi.
Internetin nimipalvelinjärjestelmät pystyvät käsittelemään ainoastaan perinteisiä latinalaisten aakkosten kirjaimia (a-z). Muuntamalla verkkotunnuksiin sisältyvät kansalliset merkit toiseen muotoon ymmärtävät nimipalvelimet niitä.
Kansallisten verkkotunnusten tuen sisältävät ohjelmistot, internetselaimet ja sähköpostiohjelmat tekevät muunnoksen automaattisesti selväkielisestä muodosta nimipalvelinjärjestelmien ymmärtämään muotoon.
Kansallisia merkkejä sisältävää verkkotunnusta ei silti teknisten rajoitteiden vuoksi suositella ensisijaiseksi verkkotunnukseksi.
Sallitut merkit verkkotunnuksessa
Fi-verkkotunnuksessa sallittuja merkkejä ovat kirjaimet a–z, numerot 0-9, tavuviiva-miinusmerkki sekä seuraavat kansalliset merkit:
Fi-verkkotunnus ei saa alkaa tavuviiva-miinusmerkillä eikä päättyä tavuviiva-miinusmerkkiin. Verkkotunnus ei saa alkaa merkeillä xn--. Kansallisia merkkejä sisältävän verkkotunnuksen ACE-muoto (ASCII Compatible Encoding) alkaa aina merkeillä xn--.
Oikeudet kansallisia merkkejä sisältäviin verkkotunnuksiin
Fi-verkkotunnuksen käyttäjä ei saa verkkotunnuksensa perusteella etuoikeutta vastaavaan, mutta myös kansallisia merkkejä (å, ä, ö) sisältävään verkkotunnukseen, vaan sekin myönnetään aikajärjestyksessä ensiksi hakevalle.
Kansallisia merkkejä sisältävää suojattua nimeä tai tavaramerkkiä täsmälleen vastaavana verkkotunnuksena voidaan kuitenkin pitää sekä kansallisia merkkejä sisältävää että sisältämätöntä verkkotunnusta.
Esimerkiksi suojattua nimeä tai merkkiä ÅÄÖ täsmälleen vastaavana pidettäisiin sekä verkkotunnusta åäö.fi että verkkotunnusta aao.fi. Sen sijaan suojattua nimeä tai merkkiä AAO vastaavana verkkotunnuksena pidettäisiin ainoastaan verkkotunnusta aao.fi.
IDN-muunnin
IDN-muuntimen avulla voit muuntaa selväkielisen ja erikoismerkkejä sisältävän verkkotunnuksen punycode-koodattuun muotoon.
Verkkotunnus määritellään aina punycode-muodossa nimipalveluun. Esimerkiksi verkkotunnuksen viestintävirasto.fi punycode-muoto on xn--viestintvirasto-7kb.fi.
IDN-muuntimen avulla saat selville verkkotunnuksen punycode-muodon ennen verkkotunnuksen hakemista.
Selainohjelmien tekniset rajoitteet
Useimpien selainohjelmien uusimmat versiot tukevat kansallisia merkkejä sisältäviä verkkotunnuksia. Näistä suosituimpia ovat Mozilla Firefox, Microsoft Internet Explorer, Microsoft Edge, Google Chrome ja Safari.
Sähköpostiosoitteiden tekniset rajoitteet
Jos kansallisia merkkejä sisältäviä verkkotunnuksia halutaan käyttää myös sähköpostiosoitteessa, tulee lähettäjän sähköpostiohjelman tukea kirjaimia. Monissa sähköpostiohjelmissa tuki on toistaiseksi puutteellinen, ja se kannattaakin varmistaa suoraan ohjelman valmistajalta.
Kansallisia merkkejä sisältävää verkkotunnusta ei teknisten rajoitteiden vuoksi suositella käytettäväksi sähköpostiosoitteessa. Harvalla sähköpostiohjelmalla on IDN-tuki. Ilman IDN-tukea joutuu käyttämään epäkäytännöllistä verkkotunnuksen koodattua muotoa. Esimerkiksi info@ääkkönen.fi on koodatussa muodossa info@ xn--kknen-fraa=0m.fi.
Kansallisten merkkien näppäimistötuki
Kansallisia merkkejä sisältävien fi-verkkotunnusten kirjoittaminen voi olla hankalaa tai jopa mahdotonta vieraskielisellä näppäimistöllä. Näppäimistötuen puuttuessa kansallisten kirjainten kirjoittaminen Windows-käyttöjärjestelmässä onnistuu esimerkiksi Character Map -ohjelmalla.