Operaattorien on tiedotettava ongelmista, jotka aiheuttavat häiriöitä matkapuhelin- ja muissa tietoliikenneyhteyksissä. Viestintäpalvelujen laadusta sovitaan operaattorin ja asiakkaan välisellä sopimuksella. Jos laatu ei vastaa sovittua, on palvelun toimituksessa virhe.
Operaattorin on tiedotettava käyttäjille viestintäpalvelujen ja -verkkojen käyttöön vaikuttavista häiriöistä. Vakavista häiriötilanteista operaattorin on ilmoitettava myös Traficomille.
Käyttäjille on kerrottava muun muassa
- palvelut, joihin häiriön vaikutukset kohdistuvat
- häiriön alkamisajankohta
- häiriön vaikutusalue
- häiriön korjausaika-arvio.
Häiriötiedotteet ja -kartat löytyvät operaattoreiden verkkosivuilta.
Kuinka toimin häiriötilanteessa?
Jos epäilet häiriötä verkon toiminnassa, tarkista ensin operaattorin häiriötiedotteet joko operaattorin verkkosivuilta tai puhelimitse asiakaspalvelusta. Jos häiriöstä ei ole tiedotettu, ota yhteyttä operaattoriin ja ilmoita ongelmasta.
Korvaukset häiriön, virheen ja käyttökatkoksen johdosta
Viestintäpalvelujen laadusta sovitaan operaattorin ja asiakkaan välisellä sopimuksella. Jos laatu ei vastaa sovittua, on palvelun toimituksessa virhe.
Traficom ei käsittele operaattorin ja asiakkaan välistä sopimussuhdetta tai korvausta koskevia asioita. Voit pyytää korvausneuvotteluihin neuvoja ja apua kuluttajaneuvonnasta (Ulkoinen linkki). Tarvittaessa voit viedä riita-asian kuluttajariitalautakunnan (Ulkoinen linkki) käsiteltäväksi.
Traficomin toiminta häiriötilanteissa
Traficom seuraa viestintäverkkojen ja -palvelujen merkittäviä häiriötilanteita, joista operaattorit ilmoittavat virastolle sovitulla tavalla. Lisäksi Traficom valvoo, että operaattorit tiedottavat myös mittaluokaltaan pienemmistä häiriötilanteista omilla verkkosivuillaan. Laajoissa ja pitkäkestoisissa häiriötilanteissa myös Traficom tiedottaa tilanteesta.
Tyypilliset häiriötilanteet ja niihin varautuminen
Viestinverkkojen häiriöt johtuvat tyypillisesti
- verkkolaitteiden sähkönsaannista
- yhteyksien kaapelivaurioista tai
- verkon teknisistä ongelmista.
Suurin osa häiriöistä havaitaan ja korjataan nopeasti. Erittäin laajoissa häiriöissä tai yksittäisissä tapauksissa häiriön vaikutukset voivat kuitenkin olla pitkäkestoisia. Laajoja häiriötilanteita ennaltaehkäistään verkkolaitteiden ja -yhteyksien varautumisjärjestelyin. Traficom on määrittänyt varautumisjärjestelyjen ja häiriöistä tiedottamisen vähimmäisvaatimukset määräyksissään 54 ja 57.
Sähkökatkokset
Lyhytkestoiset sähkökatkokset vaikuttavat harvoin viestintäverkkojen toimivuuteen, sillä tukiasemien akut ja laitetilojen varavoimajärjestelyt turvaavat sähkönsaannin. Luonnonilmiöiden aiheuttamat vaikutusalueeltaan laajat sähköverkon vauriot ovat työmäärän vuoksi hitaita korjata, jolloin viestintäverkon akkujen riittävyys ja varavoimajärjestelyt voivat olla koetuksella.
Kaapelivauriot
Kiinteän verkon yhteydet ja matkaviestinverkon tukiasemat toimivat keskitetyssä verkossa, johon ne on liitetty kaapeleiden avulla. Jos kaapeli vaurioituu esimerkiksi maanrakennustöiden vuoksi, varmistamaton liityntäverkon yhteys katkeaa. Merkittävät yhteydet on varmistettu korvaavalla kaapeliyhteydellä.
Tekniset ongelmat
Verkon teknisiin ongelmiin kuuluvat esimerkiksi laiteviat. Merkittävät verkkolaitteet on varmistettava rinnakkais- tai varalaittein käyttäjävaikutusten alentamiseksi. Ajoittain tekniset ongelmat kuitenkin vaikuttavat asiakkaiden palvelujen käyttöön.