Etusivu: Traficom
Etusivu: Traficom
Valikko

Helsingin Postipuiston aluerakentamishanke on yksi esimerkki projektista, jossa kehitetään yhteistyötä jo suunnitteluvaiheessa. Testaamalla ja hyödyntämällä erilaisia yhteisrakentamisen käytäntöjä saadaan arvokasta tietoa ja kokemusta, jota voidaan jatkossa hyödyntää vastaavissa hankkeissa, jopa valtakunnallisesti.

"Helsingin kaupunki kehittää aktiivisesti yhteisrakentamisen käytäntöjä", kertoo kaupungin puolelta Postipuisto-hanketta vetävä projektinjohtaja Päivi Ahlroos. "Kunnallistekniset työmaat ovat ylipäätään hyvä esimerkki kohteista, joissa eri tahojen tekemisiä pyritään koko ajan sovittamaan paremmin yhteen."

Onnistuneessa aluerakentamisessa kilpailijatkin toimivat yhdessä

Helsingin kaupunki lähti liikkeelle pyytämällä kolmelta teleoperaattorilta (Dna, Telia ja Elisa) yhteistä näkemystä siitä, millä tavalla matkapuhelinverkkojen kuuluvuus tulisi huomioida aluerakentamisen yhteydessä. 

"Teleoperaattoreiden tarpeiden huomioiminen jo alueen rakennusvaiheessa tehostaa tekemistä merkittävästi", toteaa Elisa Oyj:n Kimmo Karjalainen, joka koordinoi Postipuisto-hanketta Elisan osalta. "Yleensä meidän vuoromme on tullut vasta, kun alue on muilta osin jo rakennettu. Postipuisto on hyvä osoitus siitä, kuinka kaupunki haluaa ottaa aktiivista roolia ja osallistaa toimijat mahdollisimman aikaisin."

"Postipuisto on kokonaisuudessaan merkittävä aluerakentamisen hanke, ja teleoperaattorit ovat yksi olennainen osa sitä", Päivi Ahlroos korostaa. "Kaupungin näkökulmasta olikin erinomainen viesti, että kilpailevat yritykset näkivät heti yhteisen ajoituksen hyödyn ja olivat asian suhteen aloitteellisia."

Kustannustehokasta infrarakentamista – ja parempia asiakaskokemuksia

Teleoperaattoreiden kohdalla kyse ei ole pelkästään siitä, että kaikkien kuidut saadaan maahan yhdellä kaivamisella. Hyvä suunnittelutyö mahdollistaa kaikille myös paremman asiakaskokemuksen tarjoamisen.

Postipuiston kohdalla puhutaan esimerkiksi matkapuhelinten kuuluvuudesta ja yhteyksien nopeudesta.

"Kaupunki oli tehnyt havainnon, että kun uusia alueita rakennetaan, matkapuhelimet eivät etenkään sisätiloissa saa niin hyvää yhteyttä tukiasemaan kuin pitäisi", Kimmo Karjalainen kertoo. "Osin tässä on kyse siitä, että alueelle tarvittavia tukiasemia ei saada ajoissa toimintaan. Myös tämän päivän energiatehokas rakentaminen vaimentaa merkittävästi radiosignaalia sisätiloissa."

Yhteistyötä yli erikoisosaamisalueiden

Tämän asian huomioiminen mahdollisimman hyvin edellyttää – keskinäisen yhteistyön lisäksi – teleoperaattoreilta hyvää keskusteluyhteyttä alueen rakennuttajiin. Kimmo Karjalainen kertoo, että yhden Postipuiston rakennuttajan, Bonavan, kanssa on asiaa jo ehditty harjoittelemaan käytännössä.

"Katsoimme yhdessä operaattoreiden kanssa, mitkä rakennukset tarvitsevat omat tukiasemansa. Saimme kaupungilta tiedon, minkä rakennuttajan vastuualueella mikäkin näistä rakennuksista on. Rakennuttajien aikatauluja seuraamalla pystymme ajoittamaan tukiasemien pystytykset sujuvasti ja auttamaan myös rakennuttajia huomioimaan teleasennukset hyvissä ajoin."

Asenne ratkaisee onnistumisen

Onnistumisen avaimet löytyvät kokonaiskuvan hahmottamisesta ja yhteisen sävelen löytämisestä. Aluerakentaminen synnyttää tyypillisesti paljon painetta niin aikataulujen kuin kustannustenkin suhteen, ja molemmat ovat omiaan kaventamaan katsantokantaa. Tilanteiden joskus kiristyessäkin on kuitenkin välttämätöntä muistaa ne periaatteet, jotka saavat yhteisrakentamisen hyötymahdollisuudet toteutumaan.

"Sujuva yhteistyö on Postipuiston kaltaisten hankkeiden toteutuksessa ensiarvoisen tärkeää", Päivi Ahlroos korostaa. "Iso kuva on välttämätöntä hahmottaa, mutta on oltava kykyä nähdä myös oman sektorin ulkopuolelle."

Syy-yhteyksien ymmärtäminen ja laaja-alainen tekeminen ovat myös Kimmo Karjalaisen mielestä huomioitavia asioita – sekä niitä tekijöitä, joiden myötä Postipuistosta on tulossa omalla tavallaan uusia uria avaava aluerakentamisen hanke.

"Yksi ihminen ei tällaista yhteistyötä suunnittele tai pidä pystyssä, vaan tarvitaan sitoutunut suunnitteluporukka, joka ottaa vastuun siitä, että yhteistyö toimii ja asiat etenevät kuten pitääkin. Me olemme saaneet homman hyvin käyntiin Postipuistossa; toivottavasti näistä onnistumisista saadaan kehitettyä yhteisrakentamisen malli, jota voidaan vielä muihinkin kaupunkeihin."

Päivitetty