Etusivu: Traficom
Etusivu: Traficom
Valikko

Uuteen 5G-teknologiaan liittyy suuria odotuksia, mutta haasteena on riittävän tiheän tukiasemaverkon rakentaminen. Porvoolaisen Insplan Oy:n toteutusmalli on palveluiden, tekniikoiden ja yhteistyökumppaneiden osalta kustannustehokas. Samalla se nostaa myös yhteisrakentamisen edut selkeästi esiin.

5G-verkot ovat avaintekijä myös digitaalisille älykaupunkipalveluille. Niistä ovat esimerkkejä mm. drone-kuljetukset, itseohjautuvat autot, uuden sukupolven digitaaliset tie- ja karttapalvelut sekä etäterveydenhuoltoon liittyvät palvelut, joita on pilotoitu pienimuotoisesti eri puolilla Suomea.

Korkeamman taajuuden vuoksi millimetriaalloilla toteutettu yhtenäinen 5G-verkko vaatii tiheämmän tukiasemaverkoston, jossa tukiasemien väli on korkeintaan muutamia satoja metrejä. Lisäksi tukiasemat tarvitsevat toimiakseen valokuidulla toimivan runkoverkon ja oman sähkönsyötön. Erikseen rakennettuna kyse on kalliista ja työläistä projekteista, mikä on kiistatta hidastanut niiden toteutustahtia.

Katuvalaisimet 5G-tukiasemiksi?

Tukiasemapulmaa alettiin pari vuotta sitten pohdiskella myös porvoolaisessa Insplan Oy:ssä. Sähkö-, tietoliikenne- ja valaistusverkkojen elinkaaren hallintaan erikoistuneessa asiantuntijayrityksessä alettiin samalla miettiä, kuinka 5G-verkko ja sen vaatimat tukiasemat olisivat tuotavissa keskelle nykyistä kaupunki-infraa.

Varsin pian katse suuntautui katuvalaisinpylväisiin, joiden valmiiksi tiheä sijoittelu on yksi mahdollisuus ratkaista välimatkahaasteet. Kuitukaapelointi on helppo toteuttaa ja tukiasemille on tarjolla myös riittävästi sähköä, kun perinteiset lamput korvataan ledeillä.

Insplanin tietoliikenneverkkojen liiketoimintajohtajan ja kehitystyössä tiivisti mukana olevan Hannes Kokkosen mukaan tarjolla on käytettävien palveluiden, tekniikoiden ja yhteistyökumppaneiden osalta kustannustehokas toteutusmalli, jota voidaan tarjota kokonaistoteutuksena. Samalla se nostaa myös yhteisrakentamisen edut selkeästi esiin.

Lisäksi kokonaisuuteen kuuluu ruututietokannasta saatavan aineiston hyödyntäminen pienisoluisten tukiasemapaikkojen optimaalisten paikkojen suunnittelussa.

”Telepalveluiden tuottaja toimittaa 5G-verkkolaitteet, mutta kokonaisuutta ovat rakentamassa myös muut operaattorit, kuten kaupunki tai kunta, energia-/verkkoyhtiöt, katuvalaistuksesta vastaavat sekä digitaalisten palveluiden tuottajat”, Kokkonen selvittää.

 Kunnille tarjolla myös vuokratuloja

Innovaation etuna on Kokkosen mukaan myös verkon tekninen toimintavarmuus. Tiheän tukiasemaverkon ansiosta yhteydet pysyvät häiriöttöminä. Lisäksi kuntien ja kaupunkien varsin kattava katuvalaisinverkosto mahdollistaa nopean ja kustannustehokkaan tavan tarjota teleoperaattoreille uusia tukiasemapaikkoja.

”Kustannussäästöt ja edut ovat selkeitä. Jo valmiiksi rakennetun infrastruktuurin hyödyntäminen tuo kustannussäästöjä ja nopeuttaa 5G -verkon käyttöönottoa. Lisäksi kunnat voivat hankkia tuloja vuokraamalla laite- ja antennipaikkoja teleoperaattoreille”, Kokkonen listaa.

 Pilottihanketta käynnistellään yhteistyössä Kotkan kaupungin, Kotkan Energian ja seudun kehittämisyhtiö Cursorin kanssa.

Entä miksi juuri tämä innovaatio pitäisi palkita?

 ”Se on kustannustehokkain ja nopein tapa rakentaa 5G -verkko kaupunkeihin”, Kokkonen tiivistää.

Päivitetty