Etusivu: Traficom
Etusivu: Traficom
Valikko

Digitaalisuus on arkea myös yhteisrakentamisessa; tarjolla on jo useita verkkotietojärjestelmiä koko verkko-omaisuuden elinkaaren hallintaan. Niiden avulla esimerkiksi sähköverkkojen omistajat, teleoperaattorit ja vesi- ja viemärilaitokset voivat hyödyntää yhteisrakentamisen mahdollisuuksia tehokkaammin. Yksi esimerkki on Keypro Oy:n kehittämä, telesektorille suunnattu KeyCom, joka helpottaa eri osapuolten tiedonvaihtoa ja toimintojen yhteensovittamista merkittävästi.

"KeyComia hyödyntävät tänä päivänä niin operaattorit kuin suunnittelutoimistot – kuten myös Suomen suurimmat urakoitsijat ", kertoo Keypron liiketoimintajohtaja Janne Kammonen.

Järjestelmä on käytössä kansainvälisesti aina Latinalaista Amerikkaa myöten."

KeyCom on selainpohjainen järjestelmä; näin se on yhteisrakentamisen hengen mukaisesti heti kaikkien sidosryhmien ulottuvilla. Joustava ratkaisu mahdollistaa kaikenkokoisten toimijoiden käytön, vesi- ja kuituosuuskunnista suuroperaattoreihin.

"Helppokäyttöisyys ja saavutettavuus edesauttavat yhteisrakentamisen tukipalvelujen omaksumista ja madaltavat käyttöönottokynnystä", toteaa puolestaan asiakkuusjohtaja Janne Nivajärvi. "Järjestelmän on oltava käytettävissä niin toimistolta kuin työmaaltakin, jotta eri tahot saavat saman ajantasaisen tiedon. KeyComissa aineistojen siirto ja tietojen välitys on automatisoitu kattavasti."

Käyttökynnystä madaltaa myös se, että täysin selaimessa toimiva ratkaisu ei edellytä erillisiä ohjelmistoasennuksia. Hyvin usein palvelua käytettäessä tilanne on jo päällä, eikä siinä kohtaa ole sen enempää aikaa kuin kärsivällisyyttäkään odotella asennusten valmistumista.

Sama tieto samanaikaisesti kaikkien saatavilla

KeyCom-verkkotietojärjestelmän integrointi Verkkotietopiste-palvelun kanssa helpottaa eri osapuolten tiedonvaihtoa ja tekemisten yhteensovittamista. Hankkeiden tiedot saadaan kätevästi Verkkotietopisteeseen, joka kertoo eri osapuolille suoraan suunnittelujärjestelmän kartalla, mitä hankkeita ko. alueelle olisi mahdollisesti tulossa. Tämä varmistaa omalta osaltaan sen, että tieto ei jää vahingossa huomaamatta eikä yhteisrakentamisen mahdollisuuksia mene epähuomiossa ohi.

Sosiaalinen tilaus digitaalisille ratkaisuille on selkeä. Tieto kulkee sujuvammin, mahdollistaen tehokkaamman työskentelyn ja monien hankkeiden samanaikaisen ylläpidon. Suurilla urakoitsijoilla voi olla meneillään yhtä aikaa useita kymmeniä projekteja, joiden hallinta perinteisin keinoin on hyvin haastavaa.

Tarkat tiedot rakennettavasta ympäristöstä

"Dokumentaatiota voidaan tuoda maastosta järjestelmään reaaliaikaisesti", Janne Nivajärvi korostaa. "Näin tiedon syöttämiseen ei tule viivettä, eikä unohduksia pääse tapahtumaan. Kaikilla osapuolilla on sama tieto esimerkiksi siitä, missä eri johdot kulkevat, ja kenelle ne kuuluvat. Tämä auttaa merkittävästi uusien toimenpiteiden suunnittelussa ja koordinoinnissa, urakoitsijan työstä puhumattakaan."

Yhteisrakentamisesta kerääntyy koko ajan hyviä kokemuksia, ja parhaita käytäntöjä hyödyntämällä voidaan yhä useamman toimijan odotuksiin vastata vieläkin paremmin. Näin myös yhteisrakentamisen mahdollistamat hyötyvaikutukset saadaan toteutumaan tehokkaammin.

Janne Kammosen mukaan monipuolinen ohjelmisto- ja insinööriosaaminen antaa erinomaiset eväät kehitystyölle, jolla on vahva yhteys käytännön tekemiseen.

"Olemme kehittäneet erilaisia tietojärjestelmiä jo parikymmentä vuotta, ja yhteisrakentaminen on vakiintuneena käsitteenä huomattavasti nuorempi. Tietotekniikan kehittyminen luo koko ajan uusia edellytyksiä ratkaisukehitykselle, mutta ymmärrys yhteisrakentamisen arjesta on myös tärkeää – se auttaa meitä ohjaamaan ja kannustamaan eri osapuolia käyttämään digitaalisia apuvälineitä, ja ottamaan näin entistä enemmän irti tarjolla olevista mahdollisuuksista."

Päivitetty