Etusivu: Traficom
Etusivu: Traficom
Valikko

Kvanttiviestintäinfrastruktuuri – EuroQCI-aloite

Tausta ja tavoitteet

Tänä päivänä Euroopan kriittiset infrastruktuurit ja arkaluonteinen viestintä sekä data ovat alttiina kyberhyökkäyksille ja muille turvallisuusuhille. Edistysaskeleet supertietokoneiden käytössä ja kvanttilaskennan tulo voivat pian tuhota pohjan nykyaikaisilta salausjärjestelmiltä, uhaten siirretyn datan turvallisuutta ja suojattua pääsyä etäyhteydellä tallennettuun dataan pidemmällä aikavälillä. Jotta EU:n julkinen data ja kriittiset infrastruktuurit voidaan turvata keskipitkällä ja pitkällä aikavälillä, EU:n täytyy kehittää uusia ja turvallisempia salausmuotoja ja laatia keinoja kriittisen viestinnän ja tietoresurssien suojelemiseksi.

Vastauksena tähän haasteeseen Euroopan komissio tekee yhteistyötä jäsenvaltioiden sekä Euroopan avaruusjärjestön kanssa koko Euroopan ja sen merentakaiset alueet kattavan, suojatun kvanttiviestintäinfrastruktuurin (EuroQCI) käyttöönottamiseksi, jotta kansallisten hallitusten ja yleisen edun mukaisten julkisten palveluiden tarpeet voidaan täyttää. EuroQCI tarjoaa ennennäkemättömän tavan suojata viestintää ja dataa integroimalla innovatiivisia ja suojattuja kvanttituotteita ja -järjestelmiä perinteisiin viestintäinfrastruktuureihin ja lisäämällä niihin ylimääräisen, kvanttifysiikkaan perustuvan turvallisuuskerroksen, kvanttiavaimen jakamisen.

EuroQCI koostuu maan päällä toimivasta osasta, joka nojaa strategiset alueet kansallisella ja rajan ylittävällä tasolla yhdistäviin uusiin ja/tai olemassa oleviin kuituviestintäverkkoihin yhdistämällä, ja sitä täydentävästä, koko EU:n verkottavasta ja kattavasta avaruussatelliittiosasta. EuroQCI vaikuttaa unionin turvallisuuteen, joten siinä käytetään olemassa olevaa ja uutta EU:ssa kehitettyä ja valmistettua tekniikkaa.

CEF Digital tukee kansallisten kvanttiviestintäinfrastruktuuriverkkojen yhdistämistä naapurimaiden välillä sekä EuroQCI:n maa- ja avaruusosioiden liittämistä yhteen.

Käynnissä olevat haut

Lisätietoa

Tarkempia yksityiskohtia tästä tukitoimenpiteestä, sen tavoitteista ja tuen ehdoista löytyy Tietoa CEF Digital -hauista sivulta ja kunkin avoimen haun osalta HaDEA sähköisessä hakujärjestelmässä olevista hakuasiakirjoista.

Päivitetty