Förstasidan: null
Meny

Positionsdatatjänsten är en ny webbtjänst av Traficom, till vilken nätaktörerna skickar positionsdata om de aktiva delarna i sina infrastrukturnät, dvs. nätdata. Vid behov kan du också be om positionsdata i tjänsten, dvs. göra en positionsutredning. Med hjälp av positionsutredningen får du veta om det finns underjordisk infrastruktur inom ett visst geografiskt område.

Testfaser

1

Klarlägg firmateckningsrätten eller Suomi.fi-fullmakt

Se till att den som använder Positionsdatatjänsten har firmateckningsrätt i organisationen eller en Suomi.fi-fullmakt.

3

Identifiera dig via Suomi.fi

Identifiera dig med Suomi.fi-identifikation, välj den organisation för vars räkning du uträttar ärenden och gå till Positionsdatatjänsten.

4

Fyll i de uppgifter som krävs för att registrera organisationen

5

Skicka registreringen till Positionsdatatjänsten för behandling

6

Vänta på bekräftelsemeddelandet om registrering

7

Logga in i Positionsdatatjänsten

När registreringen har bekräftats kan du registrera personen som använder tjänsten och meddela om ni överför nätdata till tjänsten med ritverktyget eller via gränssnittet.

8

Se bruksanvisningen för inlämning av nätdata och testa inlämningen av data

Vi rekommenderar att alla nätaktörer testar inlämningen av nätdata

Leverantörer av nätdata rekommenderas delta i testningen eftersom

  • nätaktören kan lämna respons om Positionsdatatjänsten redan innan den används för produktion, vilket hjälper Traficom att utveckla tjänsten så att den bättre betjänar nätaktörer och andra användare 
  • alla nätaktörer som omfattas av sambyggnadslagens (276/2016) tillämpningsområde, det vill säga ägare eller innehavare av kommunikations-, el-, gas-, fjärrvärme-, fjärrkyla-, avlopps-, dagvatten- och trafiknät, är skyldiga att lämna sina nätdata till Positionsdatatjänsten senast 31.12.2024. 

Att beakta under testningen

Beakta följande i början av testperioden:

  • Den största möjliga storleken på det material som levereras via det elektroniska gränssnittet är till en början 2 GB. Det är möjligt att testa överföringen av större datamaterial från och med 24.6.2024. Du kan kontrollera storleksbegränsningarna för större material hos oss per e-post: sijaintitietopalvelu@traficom.fi.
  • Kartorna i tjänsten är tills vidare av dålig kvalitet. Bättre bakgrundskartor införs innan egentliga nätdata ska lämnas in.
  • Det kan ta flera minuter att publicera inlämnade nätdata i användargränssnittet. Även inlämningen via gränssnittet kan ta lång tid om materialet är stort.
  • Alla funktioner i tjänsten ingår ännu inte i testningen. Till exempel är det i detta skede inte möjligt att lämna in data om sekretessbelagda nätdelar.
  • Avbrott kan förekomma i tjänsten.

     

GE RESPONS OCH KONTAKTA VÅR KUNDSERVICE

Positionsdatatjänstens kundtjänst är öppen kl. 9–15

  • Telefon: 0295 345643 
  • E-postadress: sijaintitietopalvelu@traficom.fi
Uppdaterad