Etusivu: Traficom
Etusivu: Traficom
Valikko

Liikenne- ja viestintäministeriö sekä Liikenne- ja viestintävirasto Traficom tiedottavat: EU rahoittaa Verkkojen Eurooppa -ohjelmasta hankkeita, jotka parantavat Euroopan unionin digitaalista infrastruktuuria. Käynnissä olevalla hakukierroksella on jaossa 277 miljoonaa euroa. Tukea on nyt haettavissa muun muassa 5G-hankkeille, joissa parannetaan digitaalisia palveluita liikenneväylillä tai kehitetään paikallisia julkisia palveluita.

Verkkojen Eurooppa -ohjelman digitaalisektorin ohjelmasta (Connecting Europe Facility, CEF Digital) tuetaan kaikkialla EU:ssa investointeja, jotka parantavat turvallista ja varmaa korkean suorituskyvyn digitaalista infrastruktuuria. Käynnissä olevalla hakukierroksella EU rahoittaa nopeita ja suuren kapasiteetin viestintäverkkoja, kuten 5G-palvelujen toteuttamista EU:n keskeisten liikenneväylien yhteyteen. Tavoitteena on automatisoida liikennettä erityisesti jäsenvaltioiden rajat ylittävillä osuuksilla. Lisäksi rahoitetaan EU-tasoisia runkoverkkoja jäsenvaltioiden välillä ja jäsenvaltioissa sekä EU:n ja kolmansien maiden välillä.

EU tukee myös paikallisten julkisten palveluiden 5G-toteutuksia, esimerkiksi kouluissa ja sairaaloissa. Lisäksi rahoitusta suunnataan maaseudun, syrjäisten ja merentakaisten alueiden yhteyksiin sekä liikenne- ja energiaverkkojen digitaalisiin ratkaisuihin. Rahoitusta voivat hakea julkiset tai yksityiset yritykset ja muut toimijat EU:n jäsenvaltioista, jäsenvaltioiden merentakaisilta alueilta ja ohjelmaan liittyvistä maista. Joihinkin haun osa-alueisiin sovelletaan turvallisuusrajoituksia, jolloin hakijaa pyydetään toimittamaan turvatakuut.

Euroopan komissio avasi tammikuussa 2022 uuden digitaalisektorin rahoitushaun, jonka toinen hakukierros on nyt käynnissä. Budjetti digitaalisten yhteyksien edistämiseen on noin kaksi miljardia euroa rahoituskaudella 2021-2027. 

  1. Suomessa hakua koordinoi Liikenne- ja viestintävirasto Traficom, jonka verkkosivuilta löytyy tarkemmat tiedot rahoitushausta
  2. Tallenne (Ulkoinen linkki) Traficomin rahoitushakua esitelleestä verkkotilaisuudesta  

Mitä seuraavaksi?

Hakijoiden tulee toimittaa Traficomille hakemuksen projektitiivistelmä ja A-lomake sekä tarvittaessa turvallisuustakuut 16.12.2022 mennessä sekä B-lomake 9.1.2023 mennessä

Määräaika hakemusten jättämiseen Euroopan terveys- ja digitaaliasioiden toimeenpanoviraston (European Health and Digital Executive Agency, HaDEA) sähköiseen järjestelmään on 23.2.2023. Traficomin ja HaDEA:n verkkosivuilta löytyy tarkemmat tiedot rahoitushausta. Liikenne- ja viestintäministeriö esittelee Suomesta hakuun esitetyt hakemukset valtioneuvoston raha-asiainvaliokunnalle, sillä hakemuksille vaaditaan kansallinen puolto.

Lisätietoja

ylitarkastaja Tiia Korhonen, liikenne- ja viestintäministeriö, p. 0295 342 147, tiia.korhonen@gov.fi

johtava asiantuntija Päivi Peltola-Ojala, Liikenne- ja viestintävirasto Traficom, p. 0295 390 539, paivi.peltola-ojala@traficom.fi


Liikenne- ja viestintävirasto Traficom - hakuprosessi ja määräajat  

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom - Tietoa CEF Digital -rahoituksesta

HaDEA:n verkkosivut:
European Health and Digital Executive Agency (HaDEA), Press release, 10 October 2022: €277 million available in new Connecting Europe Facility (CEF) Digital calls (Ulkoinen linkki)

European Health and Digital Executive Agency (HaDEA): Connecting Europe Facility – Digital (Ulkoinen linkki)