Etusivu: Traficom
Etusivu: Traficom
Valikko

Moni nauttii keskikesän juhlasta vesillä tai veden äärellä. Oikealla turvallisuusasenteella, pelastusliivien käytöllä ja selvällä päällä juhlinta voi sujua turvallisesti ja onnettomuuksia ja läheltä piti -tilanteita välttää, muistuttavat Liikenne- ja viestintävirasto Traficom, Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto (SUH) ja Suomen Meripelastusseura.

Useimmiten onnettomuudet tapahtuvat tutuilla vesillä – niilläkin liikkuminen turvallisesti vaati varautumista ja oikeaa asennetta.

”Lähde veneilemään vain selvin päin, pue pelastusliivit ja varmista, että läheisesi tekevät samoin. Onnettomuus tapahtuu yleensä yllättäen, joten liiveistä on hyötyä vain, jos ne ovat päällä. Nauti alkoholijuomat vasta rantauduttuasi. Huolimatta siitä kuinka taitava ja tottunut veneilijä olisit, alkoholi heikentää arviointi- sekä reagointikykyä ja riskinotto kasvaa”, muistuttaa Traficomin johtava asiantuntija Kimmo Patrakka.

Veneen päällikkö vastaa veneessä olevien turvallisuudesta

Vastuu omasta ja muiden turvallisuudesta on jokaisella vesillä liikkuvalla, mutta erityisesti veneen päälliköllä. Kun lähdetään vesille, vesikulkuneuvolla tulee olla päällikkö, joka vastaa sen kulusta ja koko venekunnan turvallisuudesta. Päälliköllä tulee olla riittävä ikä, kyky ja taito veneilyyn sekä vastuullisen veneilijän asenne. 

Vapaaehtoiset meripelastajat muistuttavat juhannuksena vesille lähteviä muiden vesillä liikkujien huomioimisesta.

"Juhannusviikonloppuna vesillä on yleensä vilkasta, joten jatkuva tähystäminen kaikkiin suuntiin on erityisen tärkeää. Ennen vesille lähtöä kannattaa kerrata vesiliikenteen säännöt, kuten väistämissäännöt. Vesillä ei ole etuajo-oikeuksia. Lisäksi on hyvä muistaa, että jokaisessa huviveneessäkin on oltava päällikkö, jonka vastuulla aluksen kunto ja koko venekunnan turvallisuus on, sanoo Meripelastusseuran turvallisuus- ja valmiuspäällikkö Marko Stenberg.

Varaudu ennakkoon - pidä pienimmistä huolta

SUH:n median välityksellä keräämien ennakkotilastojen mukaan Suomessa on viimeisen kymmenen vuoden aikana hukkunut juhannuksena (to-su) keskimäärin kuusi ihmistä (2014–2023). 80 % hukkuneista on ollut miehiä. Suurin osa hukkumisista on tapahtunut Itä-Suomen alueella.

”Juhannus näkyy kesän hukkumistilastoissa piikkinä, niin kuin muutkin kesäiset viikonloput. Juhannuksena hukkuneiden määrä vaihtelee rajusti. Yksi selittävä tekijä tähän on sää. Lämpimänä juhannuksena vietetään enemmän aikaa vesillä ja veden äärellä. Koska onnettomuus yllättää aina, paras keino varautumiseen on huomioida turvallisuusasiat jo ennen vesille tai uimaan lähtemistä. Vesiturvallisuus on pitkälti asennekysymys”, toteaa SUH:n toiminnanjohtaja Kristiina Heinonen.

''Erityisesti rannalla pulikoivia ja leikkiviä lapsia tulee valvoa herkeämättä ja riittävän lähellä, käden mitan päässä. Mökillä on myös hyvä sopia aikuisille lasten valvontavuorot, jolloin on selvää, kuka kulloinkin lasten pulikointia valvoo, eivätkä lapset pääse rantaan keskenään", Heinonen jatkaa.

10 vinkkiä vesiturvallisen juhannuksen viettoon: 

  • Käytä pelastusliivejä aina vesillä liikkuessasi.
  • Muista, että alkoholi ei kuulu vesille.
  • Valvo lapsia erityisen tarkkaan veden äärellä, käden mitan päässä.
  • Varmista ennen veteen hyppäämistä, ettei pinnan alla piile vaaraa.
  • Arvioi oma uimataitosi realistisesti ja ui sen mukaisesti.
  • Ota aina kaveri mukaan uimaan ja saunomaan.
  • Opettele lapsen kanssa säännöt, kuinka veden äärellä tai vedessä toimitaan.
  • Tunne veneesi ja varmista, että se on kunnossa ja turvallinen. Pidä huoli myös varusteista ja niiden kunnosta.
  • Tarkista olosuhteet ennen vesille lähtöä. Ota mukaan ajantasaiset merikartat, jos reittisuunnittelu on tarpeen. Kerro läheisillesi reitistäsi.
  • Muista terve järki ja selkeä arviointikyky – oikea asenne luo turvaa.

Lisätietoja:

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom: johtava asiantuntija Kimmo Patrakka, p. 029 534 6450, kimmo.patrakka@traficom.fi

Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto: toiminnanjohtaja Kristiina Heinonen, p. 040 521 3282, kristiina.heinonen@suh.fi

Suomen Meripelastusseura: 19.-20.6. viestintäpäällikkö Sadri Wirzenius, p. 0400 438 090, sadri.wirzenius@meripelastusseura.fi ja 21.6. alkaen eteenpäin turvallisuus- ja valmiuspäällikkö Marko Stenberg, p. 040 536 5661, marko.stenberg@meripelastusseura.fi