Vaarallisten aineiden ilmakuljetuksissa noudatetaan vaarallisten aineiden kuljetuksesta annettua kaikkia kuljetusmuotoja koskevaa lakia ja sen nojalla annettuja säädöksiä ja määräyksiä.
Traficom valvoo vaarallisten aineiden ilmakuljetuksia.
Tiettyjen aineiden ilmakuljetus on kielletty kaikissa olosuhteissa, joidenkin aineiden ilmakuljetus matkustajailma-aluksessa ja rahti-ilma-aluksessa ilman lupaa (exemption) on kielletty ja osa aineista vaatii erityisen hyväksynnän (approval) ja/tai ennakkoilmoituksen. Yksityiskohtaisia määräyksiä on pakkaamisesta, tarvittavista asiapapereista ja merkinnöistä. Kuljetuksen suorittajan on tarkastettava jokainen kolli ennen rahtikuljetusta sen vaatimustenmukaisuuden ja turvallisuuden varmistamiseksi. Henkilökunnan kattavalla koulutuksella varmistetaan turvalliset ilmakuljetuset.
Vaarallisten aineiden ilmakuljetuksia koskevat määräykset sisältävät myös rajoituksia aineista, joita matkustajat ja miehistön jäsenet eivät saa viedä ilma-alukseen matkatavarassaan tai muuten mukanaan.
Lupa kuljettaa
Vaarallisten aineiden kuljettamiseen ilma-aluksella tarvitaan Liikenne- ja viestintäviraston myöntämä lupa. Lupa vaaditaan kuljetuksen suorittajalta eli sekä vaarallista ainetta kuljettavalta lentoyritykseltä että yksityislentotoiminnassa omaan käyttöönsä satunnaisesti vaarallista ainetta kuljettavalta lentäjältä. Luvan myöntämisen edellytyksenä on, että hakija kykenee koulutuksensa, ohjeistuksensa ja käytössään olevien menetelmien avulla varmistamaan vaarallisten aineiden käsittelyn turvallisuuden kaikissa ilmakuljetuksen vaiheissa.
Vaarallisten aineiden kuljetuslupaa tulee hakea hyvissä ajoin, viimeistään kahta viikkoa ennen vaarallisten aineiden kuljetusten suunniteltua aloittamista. Jos kyseessä on yhteiseurooppalaisten EASA-OPS-ilmailuvaatimusten mukainen lentotoiminta, luvan hakemisessa tulee noudattaa EASA-OPS-ilmailuvaatimusten mukaisia aikarajoja. Lupaa haetaan kirjallisesti ja hakemuksesta on käytävä selville hakijan nimi- ja osoitetiedot, toimintaan käytettävät ilma-alukset, kuljetustehtävän ohjeistus sekä todistus siitä, että kuljetukseen osallistuva henkilöstö on saanut asetusten mukaisen koulutuksen tehtävään.
Postiyrityksen lupa
Lentopostina saa kuljettaa vain ICAO-TI:n kohdassa 1;2.3 tarkoitettuja vaarallisia aineita. Postiyritysten on hankittava Liikenne- ja viestintäviraston hyväksyntä vaarallisia aineita sisältävien lentopostilähetysten käsittelyä varten, jos ne käsittelevät lentopostilähetyksiä, joiden sisältämien vaarallisten aineiden vaaraominaisuuksista johtuen käsittelyyn tarvitaan erityistä asiantuntemusta ja osaamista.
Luvat ja hyväksynnät
Vaarallisen aineen ilmakuljetusta varten lähettäjän on varmistettava ennen aineen luovuttamista kuljetettavaksi, että toimivaltaiselta viranomaiselta on hankittu kuljetuksen hyväksyntä tai lupa, jos kuljetus aiheuttaa vakavaa vaaraa ihmiselle, ympäristölle tai omaisuudelle.
Poikkeuslupahakemuksessa on esitettävä syy, jonka perusteella hakija pitää poikkeuslupaa edellyttävää toimintaa välttämättömänä. Hakijan on hakemuksessa esitettävä perustelut, joiden mukaan hän katsoo, että vaadittava turvallisuus saavutetaan. Lisäksi on kerrottava kuljetettavan aineen nimi, vaarallisuusluokka ja YK-numero. Myös pakkaus ja kuljetettava ainemäärä on mainittava. Hakemuksessa tulee myös esittää mahdollisesti tarvittavat erityiskäsittelyt sekä toimintaohjeet mahdollisien hätätilanteiden varalle. Poikkeuslupahakemuksen tulee sisältää lisäksi lähettäjän ja vastaanottajan nimet ja osoitteet, lähtö- ja määrälentopaikka sekä kuljetusajankohdat ja reititys.
Aineita, joiden ilmakuljetus on kielletty kaikissa olosuhteissa, ovat mitkä tahansa aineet, jotka sellaisina, kuin ne jätetään kuljetettavaksi, saattavat tavanomaisissa kuljetusolosuhteissa räjähtää, reagoida vaarallisesti, aiheuttaa liekin syttymisen, vaarallista lämmöntuottoa taikka vaarallista myrkyllisten, syövyttävien tai palavien kaasujen tai höyryjen muodostumista.
Aineita, joiden ilmakuljetus matkustajailma-aluksissa ja rahti-ilma-aluksissa ilman lupaa tai hyväksyntää on kielletty, ovat:
jollei ICAO-TI:ssä ole toisin määrätty, aineet, joiden kohdalla ICAO-TI:n aineluettelon sarakkeissa 10—11 ja 12—13 on sana ”FORBIDDEN” (Kielletty);
muut ICAO-TI:ssä tarkoitetut aineet, joiden kuljetus matkustajailma-aluksissa ja rahti-ilma-aluksissa edellyttää toimivaltaisen viranomaisen myöntämää poikkeuslupaa.
Aineita, joiden ilmakuljetus matkustajailma-aluksissa ilman lupaa tai hyväksyntää on kielletty, ovat:
jollei ICAO-TI:ssä ole toisin määrätty, aineet, joiden kohdalla ICAO-TI:n aineluettelon sarakkeissa 10—11 on sana ”FORBIDDEN” (Kielletty);
muut ICAO-TI:ssä tarkoitetut aineet, joiden kuljetus matkustajailma-aluksissa edellyttää toimivaltaisen viranomaisen myöntämää poikkeuslupaa.
Vaarallisen aineen ilmakuljetukseen on oltava Liikenne- ja viestintäviraston myöntämä VAK-lain 21 luvussa tarkoitettu kuljetuksen hyväksyntä tai poikkeuslupa, jos vaarallisen aineen ilmakuljetus on ICAO-TI:n mukaan kielletty ilman hyväksyntää tai poikkeuslupaa. Hyväksyntää ja poikkeuslupaa koskevassa hakemuksessa on esitettävä ainakin seuraavat seikat (ICAO TI Supplement S-1; 1.2):
1) lähettäjän ja vastaanottajan nimi ja osoite;
2) lähtö- ja määrälentopaikka sekä esitys kuljetusajankohdaksi ja reitiksi;
3) syyt, joiden perusteella hakija pitää kyseisen aineen ilmakuljetusta välttämättömänä;
4) hakijan näkemys siitä, miten ICAO-TI:ssä edellytetty turvallisuustaso saavutetaan;
5) hakijan mahdollisesti määrittelemät turvallisuuden tarkkailutoimet;
6) aineen nimi, vaarallisuusluokka ja YK-numero sekä aineeseen liittyvät tekniset tiedot;
Ilmakuljetuksessa kuljetuksen suorittajan on annettava selvitys:
1) vaarallisten aineiden kuljetusonnettomuudesta ja vaarallisten aineiden kuljetusvaaratilanteesta kuljetuksen suorittajan kotivaltion toimivaltaiselle viranomaiselle ja sen valtion toimivaltaiselle viranomaiselle, jonka alueella vaarallisten aineiden kuljetusonnettomuus tai vaarallisten aineiden kuljetusvaaratilanne tapahtui;
2) tapauksista, joissa rahdista tai lentopostista löydetään vaatimusten vastaisesti kuljetettavaksi luovutettuja tai kuljetettavia vaarallisia aineita, kuljetuksen suorittajan kotivaltion toimivaltaiselle viranomaiselle ja sen valtion toimivaltaiselle viranomaiselle, jonka alueella vaarallinen aine löydettiin;
3) havaitsemistaan tai sille ilmoitetuista tapauksista, joissa matkustajalta, miehistön jäseneltä tai matkatavarasta löydetään vaatimusten vastaisia vaarallisia aineita, sen valtion toimivaltaiselle viranomaiselle, jonka alueella vaarallinen aine löydettiin;
4) havaituista tapauksista, joissa vaarallisia aineita on kuljetettu noudattamatta kuormausta, kuorman erottelua tai kuorman kiinnitystä koskevia vaatimuksia taikka antamatta vaadittuja tietoja, kuljetuksen suorittajan kotivaltion toimivaltaiselle viranomaiselle.
Traficom julkaisuja:
9/2019 (pdf)(Ulkoinen linkki): Vaarallisten aineiden ilmakuljetuksiin liittyvät onnettomuudet ja vaaratilanteet Suomessa