Etusivu: Traficom
Etusivu: Traficom
Valikko

Uuden tieliikennelain myötä tuli useita pyöräilyä koskevia uusia liikennemerkkejä ja pyöriin tulee pimeän aikaan punainen takavalo pakolliseksi. Muistathan, että kevyellä sähköajoneuvolla kulkeva noudattaa yleensä polkupyöräilijöiden sääntöjä.

Uusi tieliikennelaki - muutokset pyöräilijälle @Velogi

Mikä muuttuu pyöräilijän näkökulmasta?

Polkupyöräilyyn liittyvät uudet liikennemerkit

  • Väistämisvelvollisuus pyöräilijän tienylityspaikassa. Merkillä osoitetaan, että ajoneuvolla ja raitiovaunulla on väistettävä ajorataa pyörätien jatkeella ylittävää polkupyöräilijää. Tällä merkillä varustettu pyörätien jatke on aina rakenteellisesti korotettu.
  • Pyöräkaista. Pyöräkaistasta on jatkossa myös liikennemerkki, kun nykyisin on vain ajoratamerkintä.
  • Yksisuuntaisen tien ja  kielletyn ajosuunnan liikennemerkin yhteydessä voidaan käyttää lisäkilpeä, joka sallii kaksisuuntaisen polkupyöräliikenteen.
  • Pyöräkatu ja sen päättymismerkki. Kun ajoneuvolla ajetaan liikennemerkillä osoitetulla pyöräkadulla, on polkupyöräilijälle annettava esteetön kulku. Ajoneuvolla ajonopeus on sovitettava pyöräilyn mukaiseksi.
  • Pyöräilyn opastusmerkit.

PALVELU: YouTube

#tieliikennelaki2020 - pyöräilyä ja kävelyä koskevat liikennemerkit ja -säännöt

Huomioithan, että kun siirryt YouTuben sivuille, sillä on omat käytäntönsä evästeistä ja yksityisyydensuojasta.

Voit katsoa videon osoitteesta:

Polkupyörän varusteet

Polkupyörässä pitää olla eteenpäin valkoista tai vaaleankeltaista valoa näyttävän valaisimen lisäksi jatkossa  myös taaksepäin punaista valoa näyttävä valaisin, kun pyörällä ajetaan tiellä pimeän tai hämärän aikaan tai kun näkyvyys on sään tai muun syyn vuoksi huonontunut. Polkupyörään kiinnitettävän valaisimen vaihtoehtona voidaan valaisin kiinnittää kuljettajaan, esim. kypärään.  

Polkupyörän kuljettaminen

  • Myös pyöräkaistalla ajavan on väistettävä pysäkiltä lähtevää bussia.
  • Jos polkupyörällä ohitetaan linja-autopysäkki oikealta, on linja-autosta poistuville annettava esteetön kulku.

Kevyen sähköajoneuvon kuljettaminen

  • Kevyttä sähköajoneuvoa ja moottorilla varustettua polkupyörää ajettaessa on noudatettava polkupyöräilijää koskevia liikennesääntöjä ja liikenteenohjauslaitteita.
  • Sellaista itsestään tasapainottuvaa kevyttä sähköajoneuvoa, joka pysyy tasapainossa myös silloin, kun ajoneuvo ei liiku tai siinä ei ole kuljettajaa, saa kuljettaa myös jalkakäytävällä. Tällöin kuljettajan on annettava jalankulkijalle esteetön kulku.

Matkustajien kuljettaminen polkupyörällä ja kevyellä sähköajoneuvolla

  • Polkupyörällä ja kevyellä sähköajoneuvolla saa kuljettaa matkustajia kuljettajan ja matkustajan iästä riippumatta. Matkustajia ei kuitenkaan saa kuljettaa useampaa kuin mille määrälle polkupyörä tai kevyt sähköajoneuvo on rakennettu. Matkustajan kuljettaminen on sallittu vain, jos polkupyörässä tai kevyessä sähköajoneuvossa on matkustajalle sopiva istuin. Polkupyörässä pitää matkustajia kuljetettaessa olla kaksi erillistä jarrua.
  • Polkupyörän, moottorilla varustetun polkupyörän ja kevyen sähköajoneuvon perävaunussa saa kuljettaa matkustajia. Edellytyksenä on, että perävaunu ja sen kytkentä vetoajoneuvoon on henkilökuljetukseen tarkoitettu ja mitoitettu kuljetettavalle massalle. Kuljetettaville henkilöille pitää olla tarkoituksenmukainen istuin ja perävaunun rakenteen pitää olla sellainen, että matkustaja ei joudu kosketuksiin perävaunun pyörien eikä tien kanssa. Lisäksi polkupyörässä pitää olla vähintään kaksi erillistä jarrulaitetta ja ajoneuvoyhdistelmässä vähintään kaksi jarruin varustettua pyörää.
Päivitetty