Valikko

Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin tuottama Sijaintitietopalvelu avautuu kaikille verkkotoimijoille testaamista varten 31.5. - 30.8.2024. Testaamista suositellaan kaikille verkkotoimijoille, jotta palvelun käyttöönotto ja verkkotietojen toimittaminen olisi sujuvampaa, kun Sijaintitietopalvelun varsinainen tuotantokäyttö myöhemmin syksyllä alkaa. Verkkotoimijoiden pitää toimittaa verkkotietonsa palveluun viimeistään 31.12.2024.

Vuonna 2025 Sijaintitietopalvelu avataan verkkojen sijaintitietoa tarvitseville toimijoille sijaintiselvitysten tekemiseen. Tällöin verkonrakentajat, kaivuu-urakoitsijat, verkkojen suunnittelijat ja esimerkiksi omakotitalorakentajat voivat tehdä sijaintiselvityksiä eli hakea palvelusta infraverkkojen sijaintietoja.

Testausvaiheessa varaudutaan Sijaintitietopalvelun käyttöönottoon 

Testausvaiheessa verkkotoimijat voivat rekisteröityä Sijaintitietopalvelun käyttäjäksi ja testata verkkotietojen toimittamista sekä rajapinnan kautta että piirtotyökalulla. Kun testausjakso päättyy 30.8.2024 syötetyt verkkotiedot poistetaan.   

Sijaintietopalvelun varsinainen tuotantokäyttö ja verkkotietojen toimittaminen alkaa myöhemmin syksyllä 2024. Tarkemmasta ajankohdasta ilmoitetaan myöhemmin. Tiedot pitää olla toimitettuina Sijaintitietopalveluun viimeistään 31.12.2024.

"Palvelun käyttöön kannattaa perehtyä jo testausjakson aikana. Näin etenkin verkkotietojen toimittaminen sujuvoituu, kun palvelun varsinainen tuotantokäyttö loppuvuodesta alkaa. Suosittelemme testaamista kaikille toimijoille, sillä niin suurten kuin pienempienkin verkkotoimijoiden pitää toimittaa verkkotietonsa Sijaintitietopalveluun. Kaikki palveluun tuotu tieto on arvokasta, koska sen avulla voidaan ehkäistä esimerkiksi kaivuuvahinkoja.", sanoo Traficomin johtava asiantuntija Päivi Peltola-Ojala.

Testaa verkkotietoaineistojen toimittamista Sijaintitietopalveluun hyvissä ajoin - rajapinnan käyttö on tehokkain tapa

Sijaintitietopalvelun sähköinen rajapintayhteys on tehokkain tapa toimittaa tiedot. Rajapinnan kautta on mahdollista toimittaa kaiken kokoisia verkkoaineistoja verkkotoimijan tai verkkotietopalveluntarjoajan tietojärjestelmästä suoraan Sijaintitietopalveluun – automaattisesti ja turvallisesti. Näin palvelussa olevat verkkotiedot pysyvät ajantasaisina ja tietoja tarvitsevat hyötyvät niistä parhaiten.

Rekisteröitynyt verkkotoimija määrittelee IP-osoitteen ja hakee Sijaintitietopalvelusta API-avaimen. Näillä tiedoilla avataan rajapintayhteys omaan verkkotietojärjestelmään. Rajapintayhteyden kautta siirtyy verkkokomponenttien sijainti- ja ominaisuustiedot. Tietojen formaatista ja sisällöstä saa lisätietoja Traficomin verkkosivuilta Tekninen dokumentaatio (Ulkoinen linkki)

Jos verkkotoimijalla ei ole käytettävissä rajapintayhteyttä, yksittäisten pienten verkkojen tiedot voi toimittaa myös Sijaintitietopalvelun piirtotyökalun avulla. Tiedot piirretään karttapohjalle käsin tai syötetään koordinaattien avulla. Samassa yhteydessä verkkokomponenteista syötetään vaaditut ominaisuustiedot.

Huomaathan, että testausjaksolla on käytössä joitakin rajoitteita. Lisätietoa saat ohjesivuiltamme (Ulkoinen linkki)

Sijaintitietopalveluun pääsee rekisteröitymään Suomi.fi-tunnistuksen kautta

Sijaintitietopalvelun käyttöönoton ensivaiheessa verkkotoimijoiden pitää rekisteröityä palvelun käyttäjiksi. Vasta rekisteröitymisen jälkeen on mahdollista toimittaa verkkotietoja palveluun. 

Sijaintitietopalveluun kirjaudutaan käyttämällä vahvaa Suomi.fi-tunnistusta. Henkilö, jolla on verkkotoimija-organisaatiossa nimenkirjoitusoikeus, voi automaattisesti edustaa verkkotoimijaa Sijaintietopalvelussa ja kirjautua palveluun suoraan Suomi.fi-tunnistautumisen kautta.

Jos verkkotoimija haluaa, että joku muu toimii Sijaintitietopalvelussa sen puolesta, tähän tarvitaan erillinen Suomi.fi-valtuutus. Tarvittavat valtuudet saa kuntoon Digi- ja väestötietoviraston Suomi.fi-palvelussa (Ulkoinen linkki).

Muistilista Sijaintitietopalvelun testaamiseen ja käyttöönottoon

  1. Määritä Suomi.fi-valtuudet
    Selvitä vastuuhenkilöt, joilla on oikeus toimia kunnan tai muun organisaation nimissä.
    Verkkotoimija voi valtuuttaa henkilöitä toimimaan puolestaan Suomi.fi-palvelussa määritellyn valtuuden avulla. Tarkemmat ohjeet saat Suomi.fi:stä (Ulkoinen linkki).
     
  2. Tee rekisteröitymishakemus Sijaintitietopalveluun ja ilmoita palvelussa pyydetyt tiedot
    Kun rekisteröityminen on hyväksytty, voit alkaa käyttämään palvelua.
     
  3. Testaa ja varmista, että valtuudet toimivat ja rajapintayhteys toimii suuria verkkoaineistoja toimitettaessa
     
  4.  Testaa Sijaintietopalvelun piirtotyökalua etenkin, jos toimitat pieniä verkkotietoaineistoja
     
  5. Toimita ajantasaiset verkkotiedot Sijaintitietopalveluun viimeistään 31.12.2024