Sivulla esitellään eri radiolaiteryhmät ja annetaan linkit luvan hakemiseksi. Paina listan alta laajennusmerkki (v) nähdäksesi kaikki radiolaiteryhmät.
Tällä sivulla
- Veneilijöiden ja merenkulun alusluvat (PAL ja AL)
- Ääniradiolähettimen radioluvat (BC)
- Televisiolähettimen radioluvat (BT)
- Erikoisluvat radioamatööriasemille (EA)
- Henkilöhakujärjestelmien radioluvat (HH)
- Ilma-alusten radiolaitteiden radioluvat (IA)
- Ilmailun kannettavien radiolaitteiden radioluvat (IAKA)
- Ilmailun maaradiojärjestelmien radioluvat (IAMA)
- Kauko-ohjaus- ja kaukokäyttöverkkojen radioluvat (KO)
- Radiolinkkien radioluvat (LI)
Radiolupaa voi hakea eri tavoilla. Vaihtoehtoiset hakutavat ja radiolupien tyypit ovat:
1. Heti maksettava ja voimaantuleva radiolupa, joka edellyttää vahvaa tunnistautumista. Lupa haetaan sähköisessä asiointipalvelussamme, jossa lupa maksetaan hakemuksen jättämisen yhteydessä. Lupa astuu voimaan heti maksun jälkeen. Myönnettävä radiolupa on kokonaan uusi ja tarkoitettu radiolähettimelle, jolla ei ennestään ole voimassa olevaa lupaa. Muutokset voimassa olevaan lupaan haetaan vaihtoehdolla 2a, 2b tai 2c.
2. Käsittelyä vaativat ja jälkikäteen laskutettavat radioluvat:
Radiolupa myönnetään pääsääntöisesti 28 päivän kuluessa hakemuksen jättämisestä.
2a) Radiolupa, joka edellyttää vahvaa tunnistautumista, haetaan sähköisessä asiointipalvelussamme. Radiolähettimelle voi hakea kokonaan uutta radiolupaa tai muutosta lähettimen jo voimassa olevaan radiolupaan.
2b) Radiolupa, joka ei edellytä vahvaa tunnistautumista, haetaan verkkosivuillemme upotetulla hakemuslomakkeella. Hakeminen vastaa kohdan 2a hakutapaa ilman vahvaa tunnistautumista. Radiolupaan voi hakea tällä tavalla myös muutosta, pois lukien muutosta lyhytaikaiseen lupaan.
2c) Docx- tai pdf-lomakkeella haettava radiolupa. Lomake tallennetaan omalle koneelle ja lähetetään virastolle sähköpostin liitetiedostona osoitteeseen radiotaajuudet@traficom.fi.
Veneilijöiden ja merenkulun alusluvat (PAL ja AL)
Huviveneilyssä (PAL) käytettävät radiolaitteet (esim. meri-VHF-radiopuhelin ja/tai DSC-laite, merenkulun tutka, EPIRB-hätälähetin, AIS-lähetin, SART ja MOB). Hakijalla on oltava meriradioviestinnän pätevyystodistus.
Ammattimerenkulussa (AL) käytettävät radiolaitteet (esim. MF/HF-radiopuhelin ja/tai DSC-laite, merenkulun tutka (3 cm tai 10 cm), EPIRB-hätälähetin, AIS-lähetin, SART, AIS-SART, EPIRB-AIS ja MOB). Meri-VHF-radiopuhelimen käyttäjällä on oltava meriradioviestinnän pätevyystodistus.
Jos haluat muuttaa voimassa olevan lupasi tietoja, valitse käsittelyä vaativan radioluvan hyperlinkki 2a.
Ääniradiolähettimen radioluvat (BC)
Radiolupa tarvitaan analogiseen radiotoimintaan. Mikäli kyseessä on muu kuin alle kolme kuukautta kestävä tai pienimuotoinen radiotoiminta, edellyttää erikseen haettavaa ohjelmistotoimilupaa.
Televisiolähettimen radioluvat (BT)
Radiolupa tarvitaan digitaalisessa maanpäällisessä joukkoviestintäverkossa toimivalle tv-lähettimelle. Toiminta edellyttää yleensä valtioneuvoston myöntämää verkkotoimilupaa. Toimilupaa ei tarvita, mikäli toiminta kestää enintään kuukauden ja toiminnassa käytettävän televisiolähettimen säteilyteho on enintään 50 W ERP, tai lähetykset ovat pienitehoisia ja tarkoitetut vastaanotettaviksi vain rajatulla alueella.
Erikoisluvat radioamatööriasemille (EA)
Radiolupa tarvitaan radioamatööriliikenteessä käytettävälle automaattiasemalle (puhetoistin, postilaatikko, digitaalitoistin jne.).
Luvanhaltijan tulee olla luonnollinen henkilö, jolla on radioamatöörin pätevyystodistus tai oikeushenkilö, jonka radioamatööriaseman valvojalla on yleisluokan tai teknillisen luokan pätevyystodistus.
Henkilöhakujärjestelmien radioluvat (HH)
Radioluvat on nimensä mukaisesti tarkoitettu erilaisten henkilöhakujärjestelmien, kuten asiakaskutsujärjestelmien, käyttöön. Useimmat henkilöhakujärjestelmät ovat yksisuuntaisia eli vain järjestelmän keskuslaite sisältää radiolähettimen.
Ilma-alusten radiolaitteiden radioluvat (IA)
Radioluvat kattavat esim. ilmailun VHF-puhelimet, hätäradiopuhelimet (ERT), etäisyydenmittauslaitteet (DME), radiokorkeusmittarit (RAM), transponderit (TRP), törmäyksenestolaiteet (TCAS), Doppler-navigointilaitteet, säätutkat (9 GHz) ja hätälähettimet (ELT).
Jos haluat muuttaa voimassa olevan lupasi tietoja, valitse käsittelyä vaativan radioluvan hyperlinkki 2a.
Ilmailun kannettavien radiolaitteiden radioluvat (IAKA)
Radioluvat on tarkoitettu ilmailun VHF-puhelimille, joita käytetään ilma-aluksessa, liitimessä ja maassa.
Aseman tunnuksena on käytettävä tunnusta, joka yksilöi sen ilma-aluksen tai liitimen, jossa radiopuhelinta käytetään. Jos ilma-aluksella tai liitimellä ei ole tunnusta tai radiopuhelinta käytetään maaradiona, aseman tunnuksena on käytettävä muuta radiopuhelimen käyttöpaikan yksilöintitietoa.
Radiolähettimen käyttäjän on tarkistettava ilmailuradioviestinnän hoitamiseen oikeuttavan erityisen kelpuutuksen tarve Liikenne- ja viestintäviraston määräyksestä PEL M2-93.
Ilmailun maaradiojärjestelmien radioluvat (IAMA)
Radioluvat kattavat ilmailun VHF-radiot sekä laskeutumis- ja navigointijärjestelmät (ILS, VOR, DME). Radiolähettimen käyttäjän on tarkistettava ilmailuradioviestinnän hoitamiseen oikeuttavan erityisen kelpuutuksen tarve Liikenne- ja viestintäviraston määräyksestä PEL M2-93.
Kauko-ohjaus- ja kaukokäyttöverkkojen radioluvat (KO)
Radiolupia tarvitaan radiomodeemeihin perustuvien radioverkkojen käyttämiseen. Radiomodeemeilla mm. ohjataan ja valvotaan erilaisten kunnallistekniikan palveluiden, kuten sähkönjakelu-, vedenjakelu- ja jätevesiverkostojen toimintaa.
Radiolinkkien radioluvat (LI)
Radioluvat on tarkoitettu kahden kiinteän paikan välillä tapahtuviin tiedonsiirtoyhteyksiin. Radiolinkkejä käytetään pääasiassa matkaviestinverkkojen runkoyhteyksiin sekä sähkö- ja viranomaisverkkojen tiedonsiirtoyhteyksiin.
Meriradiojärjestelmien radioluvat (MJÄR)
Radiolupaa tarvitaan merenkulkuun tai veneilyyn liittyvässä radioviestinnässä, kun radiolähetintä käytetään maissa. Esimerkkeinä satamatoimintaan ja meriliikenteen ohjaukseen liittyvä radioviestintä.
Muiden radiojärjestelmien radioluvat (MUUT)
Radioluvat on tarkoitettu sellaisille radiolähettimille, jotka eivät kuulu mihinkään muuhun taulukossa lueteltuun radiolaiteryhmään. Radiolupaa voi hakea vapaamuotoisella hakemuksella.
Yleisten radioverkkojen radioluvat (MVV)
Radiolupia myönnetään yleisten ja yksityisten matkaviestinverkkojen operatiiviseen toimintaan ja tuotekehitykseen. Radiolupaa voi hakea vapaamuotoisella hakemuksella.
Henkilökohtaisten hätälähettimien radioluvat (PLB)
Radioluvan mukana toimitetaan hätälähettimeen ohjelmoitava tunnistenumero. Lupa on laitekohtainen ja voimassa Suomen alueella.
Yksityisten radioverkkojen radioluvat (PMR)
Radioluvat käsittävät maaradioliikenteen puhe- ja datayhteyksiin käytettävät liikkuvat päätelaitteet (radiopuhelimet ja datamodeemit) sekä mahdolliset tukiasemat. Myönnettävät taajuudet ovat joko asiakaskohtaisia tai yhteiskäyttöisiä.
Radioamatööriaseman radiolupa (RA)
Radiolupa on tarkoitettu radioamatööriviestinnän harjoittamiseen. Radioluvan hakijalla pitää olla radioamatöörin pätevyystodistus.
Radioamatöörikerholla on oltava aseman hoitaja, jolla on radioamatöörin pätevyystodistus.
Radiomikrofonien radioluvat (RM)
Radioluvat on tarkoitettu tilanteisiin, jossa radiomikrofonia on tarkoitus käyttää lyhytaikaisesti parametreilla, kuten taajuus ja/tai säteilyteho, jotka eivät ole luvasta vapautuksen ehtojen mukaisia. Lupien piiriin kuluvat varsinaisten radiomikrofonien lisäksi korvamonitoreita palvelevat lähetinlaitteet.
Radio-ohjainyhteyksien radioluvat (RO)
Radioluvat on tarkoitettu elinkeinoelämän erilaisten laitteistojen kauko-ohjaukseen näköyhteydellä. Käytettävät säteilyteho ovat pieniä, enintään 100 mW ERP, ja ohjattavat laitteet ovat tyypillisesti erilaisia nostureita.
Satelliittijärjestelmien ja -maa-asemien radioluvat (SAT)
Radiolupia tarvitaan satelliiteissa ja niiden maa-asemissa käytettäviin radiolähettimiin.
Kiinteän langattoman liityntäverkon radioluvat (WLL)
Radiolupia tarvitaan omalla taajuusalueellaan toimivien langattomien laajakaistaverkkojen käyttämiseen. Verkot toimivat 1350 MHz:n taajuusalueella. Radiolupaa voi hakea vapaamuotoisella hakemuksella.
Lyhytaikaisten tapahtumien radioluvat
Voit hakea radiolupaa sähköisellä hakemuslomakkeellamme yhdellä kertaa sekä radiopuhelimille, telemetrialähettimille, radiomikrofoneille että langattomille kameroille / videolinkeille. Muiden lupalajien lyhytaikaisille käytöille haetaan radiolupaa taulukossa ao. lupalajin kohdalla annetuilla vaihtoehdoilla.