Kauko-ohjaus sekä langaton tiedonsiirto sisältyvät jo lähes kaikkeen kodin elektroniikkaan. Tietyt merkinnät ja dokumentit radiolaitteen mukana kertovat siitä, että laite täyttää sille asetetut vaatimukset. Nämä merkinnät kannattaa tarkistaa jo radiolaitetta ostettaessa.
Jos mainittuja tietoja ei ole saatavilla tai ne eivät ole kunnossa, radiolaite kannattaa jättää hankkimatta.
Kun olet ostamassa radiolaitetta, tarkista seuraavat asiat
- Laitteessa ja pakkauksessa on CE-merkintä.
- Laitteen mukana on laitteen valmistajan laatima EU-vaatimustenmukaisuusvakuutus (EU declaration of conformity), jolla valmistaja vakuuttaa laitteen täyttävän sille asetetut olennaiset vaatimukset.
- Liittyykö laitteen käyttöön rajoituksia Suomessa (tieto käyttörajoituksista pakkauksessa ja käyttöohjeessa tai myyjältä)
- Mikäli laitteen käyttöön liittyy rajoituksia Suomessa, selvitä tarvitsetko esimerkiksi radioluvan tai onko laitteen käyttö sallittua Suomessa.
- On tärkeää, että radiolaitteesi toimii oikealla taajuudella. Väärällä taajuudella toimivat radiolaitteet voivat aiheuttaa häiriötä muulle radioliikenteelle tai ostamasi radiolaite voi häiriintyä muista radiolaitteista.
Esimerkkejä laitteista, joita ei saa käyttää Suomessa väärän taajuuden vuoksi
- 49 MHz ja 72 MHz radio-ohjattavat autot, lennokit ja lelut
- 1,2 GHz langattomat kamerat
- FRS (family radio service), GMRS (general mobile radio service)
- USA:n markkinoille tarkoitetut langattomat DECT-puhelimet
Laitteiden toimintataajuuksia muun muassa
- 27 MHz radio-ohjattavat lelut, langaton näppäimistö ja hiiri
- 433 MHz auton lukituksen kauko-ohjain
- 446 MHz PMR446-radiopuhelin
- 2,4 GHz langattomat kuulokkeet, WLAN-reititin, radio-ohjattavat lelut
- Kauko-ohjattujen lennokkien ja ilma-alusten (UAS/RPAS/Drone) taajuudet ja radiolupa-asiat
Ostaessasi radiolaitteita EU:n ulkopuolelta vastaat tuotteesta ja sen mahdollisesti aiheuttamasta radioliikenteen häiriöstä itse. Vaatimustenvastaiset, kuten ylitehoiset tai väärillä taajuuksilla toimivat radiolaitteet voivat aiheuttaa häiriöriskin muille radiolaitteiden käyttäjille. Ulkomaisissa verkkokaupoissa voi olla saatavilla ylitehoisia laitteita, mutta niiden maahantuonti, jälleenmyynti ja käyttö Suomessa on kielletty. Traficom valvoo taajuuksien käyttöä ja selvittää radiohäiriöitä .
Lisätietoa radiolaitteilta vaadituista merkinnöistä
Suurinta osaa radiolaitteista kuten esimerkiksi WLANia, matkapuhelimia, tablet-tietokoneita ja radio-ohjattavia leluja voi käyttää ilman Traficomin myöntämää radiolupaa.
Tiettyjen radiolaitteiden, kuten esimerkiksi meri-VHF-radiopuhelimen, VHF/UHF-radiopuhelimen ja FM-radiolähettimen käyttö edellyttää Traficomin myöntämää radiolupaa. Tieto käyttörajoituksista tulee olla pakkauksessa ja käyttöohjeessa. Myös myyjän tulee kertoa luvanvaraisuudesta.
Luvasta peritään vuosittainen taajuusmaksu. Lupa myönnetään vain vaatimustenmukaisille laitteille.
Radiolaitteiden ohjelmistopäivitykset eivät saa tehdä laitteista sovellettavien standardien vastaisia (esim. korottaa lähetystehoa).
Kannattaa huomioida, että tälle sivulle ei ole päivitetty ns. yleislaturiin liittyviä vaatimuksia, joita sovelletaan pääosin 28.12.2024 lähtien. Lisätietoa niihin liittyen löytyy täältä (Ulkoinen linkki).