Etusivu: Traficom
Etusivu: Traficom
Valikko

Tietoa 5G:stä

Huippunopeat laajakaistayhteydet mahdollistava 5G-matkaviestinteknologia on käytössä jo usealla paikkakunnalla Suomessa. 5G mahdollistaa myös entistä tehokkaamman esineiden internetin sekä automaation ja robotisaation.

Kaikki yhteiskunnan sektorit hyötyvät 5G:stä, esimerkkinä teollisuus, liikenne ja logistiikka, maa- ja metsätalous sekä terveydenhuolto. 5G ja digitalisaatio tukevat kestävää kehitystä ja ilmastotavoitteita sekä mahdollistavat uusia palveluja eri sektoreille.

Uudet teknologiat, varsinkin 5G, mullistaa sähköistä palveluympäristöä. 5G-teknologia tarjoaa erilaisia palveluratkaisuja useilla eri liiketoimintasektoreilla. 5G:llä on monia etuja: Luotettavuus, nopeus, lyhyt viive, jotka ovat erityisen tärkeitä virtuaalisen ja lisätyn todellisuuden ratkaisuissa, sekä teollisuuden ja älykkäiden sähköverkkojen ratkaisuissa. Suuri kapasiteetti on tärkeää esimerkiksi kaupunkien verkoille, missä suurelle määrälle käyttäjiä halutaan tarjota ruuhkaton ja edullinen viestintäpalvelu. Verkon viipalointi mahdollistaa verkkopalvelun räätälöinnin käyttötapaustakohtaisesti. Yhä useammat 5G-toiminnot ovat käytettävissä ja sirukustannukset laskevat - kilpailun kannalta 5G:n hyödyntämisen aika on nyt. 

5G:n hyödyt

  • Langattoman laajakaistan nopeus kymmenkertaistuu, 500 Mbps - 1 Gbps tulee mahdolliseksi tavalliselle käyttäjälle
  • Esineiden internet: verkkoon voi kytkeä valtavan määrän IoT-laitteita, kuten edullisia sensoreita, joiden akku voi kestää vuosia, jopa 10 vuotta
  • Luotettavuus ja erittäin lyhyt viive mahdollistavat muun muassa etäohjauksen ja automatisaation
  • Verkkopalvelu voidaan räätälöidä käyttötarpeen mukaan, esimerkiksi luotettavuus voi olla tärkeämpi kuin nopeus

Suomi on 5G:n edelläkävijä niin ensimmäisenä 5G:n käyttöönottajana kuin 5G:n tutkimus- ja kehitystyössä. Euroopassa 5G-verkkojen keskeisiksi pioneeritaajuuksiksi tunnistetut taajuusalueet, 700 MHz, 3400–3800 MHz ja 26 GHz ovat kaikki myönnetty käyttöön.

Katso Traficomin erityisasiantuntija Jan Engelbergin esitys 5G:stä - Mikä on 5G? (Ulkoinen linkki) 

Katso matkaviestinverkkojen taajuudet ja luvanhaltijat (Ulkoinen linkki)

Katso lisää tietoa paikallisista 4G/5G verkoista (Ulkoinen linkki)

5G maailma

FITech tarjoaa maksuttomia yliopistokursseja aikuisopiskelijoille sekä tutkinto-opiskelijoille. Kaikki kahdeksan FITech-yliopistoa sekä Helsingin yliopisto toteuttavat opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämällä miljoonan euron rahoituksella 5G-teknologiaan liittyvää kaikille suomalaisille avointa, maksutonta täydennyskoulutusta. Lue lisää ja liity mukaan täältä (Ulkoinen linkki).

FiTech mainos
Päivitetty