Etusivu: Traficom
Etusivu: Traficom
Valikko

5G Momentum vauhdittaa 5G-teknologian käyttöönottoa ja uusia palveluja

5G Momentum on ekosysteemi, joka vauhdittaa uusia kokeiluja ja ratkaisuja luomalla yhteistyötä. Järjestämme verkoston jäsenille 5G-aiheisia tilaisuuksia, jaamme tietoa kokeiluista ja tarjoamme tukea tutkimus- ja kehityshankkeille. 5G-teknologiaa hyödyntävien kokeilujen avulla verkostomme edistää uusia palveluja ja innovaatioita. Kokeiluhankkeille tarjotaan teknistä ja sääntelyyn liittyvää asiantuntijatukea, mm. liittyen langattomaan viestintään, 5G-verkkojen toteuttamiseen ja liikenteen automaatioon. Tavoitteena on myös tunnistaa toimintaympäristöön liittyviä haasteita ja tehdä suomalaista osaamista näkyväksi. 5G Momentum ekosysteemin toimintaa koordinoi Liikenne- ja viestintävirasto Traficom.
Pilvet

5G projekteja ja kokeiluja Suomessa

5G-kokeiluilla luodaan pohjaa uusille ratkaisuille. Suomalaiset yritykset, tutkimuslaitokset ja julkinen sektori tuottavat yhteistyössä korkealaatuista tutkimusta, hankkeita ja pilotteja. Niiden tavoitteena on tarjota konkreettisia, tulevaisuuden teknologioihin perustuvia ratkaisuja erilaisiin käyttötapauksiin ja palveluihin.
Liikennepalvelut

5G tukee kestävää kehitystä

5G-teknologia mahdollistaa uudet palvelut ja ratkaisut useille sektoreille kuten teollisuuteen, terveydenhuoltoon ja liikenteeseen. Se tuo meille tehokkuutta, valtavan kapasiteetin siirtää dataa edullisesti ja lähes reaaliaikaisen tiedonsiirron. Reaaliaikaisuus mahdollistaa lukuisia mahdollisuuksia rakentaa räätälöityjä palveluita esimerkiksi hyödyntäen tekoälyä, reunalaskentaa ja konenäköä. Uudet teknologiat mahdollistavat digitalisaation eri aloilla, mikä tukee kestävää kehitystä ja ilmastotavoitteita.
Kestävä kehitys

Radiolupien myöntäminen testikäyttöön

Traficomilta voi hakea lyhytaikaista radiolupaa radioteknologiaa hyödyntävien järjestelmien testi-, tutkimus- ja koekäyttöön. Luvan kesto voi olla muutamista päivistä yhteen vuoteen. Radioluvan myöntäminen haetuille taajuuksille arvioidaan tapauskohtaisesti. Lupia voidaan myöntää myös jo huutokaupatuille 5G:n taajuuskaistoille 700 MHz, 3,5 GHz sekä 26 GHz. Mikäli lupaa haetaan teleoperaattorille myönnetylle taajuuskaistalle, on luvan hakijalla oltava kyseisen teleoperaattorin suostumus. Tämän lisäksi testausta varten voidaan hakea lyhytaikaisia lupia myös muilta taajuusalueilta.
Suomen kartta

5G Suomen testiverkkoekosysteemi (5GTNF)

5G Test Network Finland (5GTNF) -ekosysteemin tavoitteena on toimia avoimena testausympäristönä tarjoten tukea kokeiluihin ja demonstraatioihin. Testausympäristöä voidaan räätälöidä sekä tietoliikennetoimijoiden että tulevaisuuden käyttäjien tarpeisiin.
Palapeli

Kaipaako 5G-kehitysideasi sparrausta? Liity 5G Momentum -ekosysteemiin!

Haluatko tietää lisää 5G-teknologioiden mahdollistamasta palvelukehityksestä? Oletko kiinnostunut tutustumaan muihin 5G-toimijoihin ja verkostoitumaan yli toimialarajojen? Liittymällä yhteistyöverkostomme jäseneksi liityt 5G-teknologioiden kehittämisestä kiinnostuneiden jäsenten joukkoon. Järjestämme vuosittain 5G-aiheisia tilaisuuksia, joihin verkostojäsenemme ovat tervetulleita. Saat lisätietoa liittymisestä laittamalla viestiä sähköpostiosoitteeseen 5GMomentum[at]traficom.fi.
Verkosto

5G Momentum -ekosysteemin videot, podcastit, tilaisuudet ja uutiskirjeet

Tietoa ja 5G-tallenteet 5G Momentum videoista, podcasteista, tilaisuuksista ja uutiskirjeistä. ​​​​Tilaa 5G Momentum -uutiskirje osoitteesta: 5GMomentum[at]traficom.fi.
5G verkko

5G-innovaatiokisan voitto Port Oulu Smarter -digitalisaatiohankeelle

5G-innovaatiokisassa etsittiin suomalaista 5G-osaamista, joka mahdollistaa uusia 5G-palveluita tai uutta lisäarvoa jo olemassa oleville tuotteille ja palveluille. Voittaja on innovatiivinen, ison potentiaalin skaalautuva Port Oulu Smarter -digitalisaatiohanke. Kunniamaininnan saivat LuxTurrim5G-ekosysteemi näkyvyyden tuomisesta 5G:lle sekä kekseliäs idea lääketieteen 5G-etäkonsultaatiosta tai -ryhmäopetuksesta Remote Medical Expertise.
Kuva

Ota yhteyttä 5G Momentum tiimiin

Autamme mielellämme mieltä askarruttavissa kysymyksissä. Laita meille viestiä 5GMomentum[at]traficom.fi.
Liikenne- ja viestintävirasto Traficom edistää yhteiskunnan tarvitsemien uusien palveluiden ja viestintäyhteyksien kehitystä parantamalla taajuuksien käyttömahdollisuuksia ja vapauttamalla radiolai...
Viime viikolla päättynyt Maailman radioviestintäkonferenssi 2023 (WRC23, World Radiocommunication Conference) teki päätöksiä radiotaajuuksien käytöstä tulevaisuudessa. Suomen tavoitteet saavutettii...
Teleoperaattorit DNA Oyj, Elisa Oyj ja Telia Oyj ovat sulkemassa 3G-verkkojaan vuosien 2023-2024 aikana. Nykyisten 3G-verkkojen käyttämät taajuudet tullaan ottamaan uudempien matkaviestinteknologio...
Liikenne- ja viestintäministeriö sekä Liikenne- ja viestintävirasto Traficom tiedottavat: EU rahoittaa Verkkojen Eurooppa -ohjelmasta hankkeita, jotka parantavat Euroopan unionin digitaalista infra...