Meny

Smarta inköp

Minneslista för smarta konsumerter

Undersök, välj, köp, använd, återvinn

Vid slutet av året handlar man flitigt då olika kampanjer, såsom Black Friday, kommer och man börjar köpa julklappar. Därför gjorde vi upp en minneslista om ansvarsfulla val när du gör inköp och efter dina inköp. På denna sida hittar du viktig information om informationssäkerheten i hemmets smarta enheter, om återvinning av begagnad elektronik med tanke på att spara miljön, anvisningar om att köpa och använda trådlös utrustning samt säker flygning av drönare. Ta alltså till vara denna minneslista, handla med rätt information och undvik misstag.

Smart enhet till hemmet? Fråga försäljaren om informationssäkerheten i smarta enheter

Har du redan smart belysning eller andra till internet kopplade digitala enheter som underlättar vardagen? Eller tänker du skaffa en sådan till dig själv eller som present? I dag är allt flera enheter uppkopplade till internet och då kan också hackare få tillgång till dina uppgifter. Därför är det ytterst viktigt att du är fiffig när du skaffar och använder smarta enheter. Innan du köper - fråga försäljaren om informationssäkerhet och om det är möjligt att få uppdateringar till enheten i framtiden.

Med gemensamma spelregler är det tryggt att flyga drönare

En landskapsbild av stugstranden? Ett lite annorlunda familjeporträtt från släktfesten? En snygg video att lägga ut på sociala medier? Det är många som funderar på att skaffa en drönare till sig själv eller som present. Kom ihåg att i tid bekanta dig med spelreglerna som gäller registrering och flygning så att du inte orsakar fara för andra. En drönare är inte bara en leksak, utan ett luftfartyg som omfattas av noggranna regler. Med reglerna tryggas luftfartens säkerhet. Det är viktigt att beakta vilken typ av drönare man får flyga med i vilka omgivningar. I början av år 2024 kommer det till exempel begränsningar för flygning med drönare som saknar C-klassning.
Piirros hymyilevästä dronesta

Tänker du skaffa en trådlös utrustning? Kontrollera att utrustningen är försedd med CE-märkning

Alla av oss använder allt mer trådlös utrustning. Exempel på sådan utrustning är smarttelefoner, trådlösa hörlurar och högtalare samt många radiostyrda apparater, såsom fjärrstyrda leksaker. Dessa är radioutrustning som använder radiofrekvenser. För att radioutrustningen inte ska störa annan radioutrustning eller störas av annan radioutrustning ska den uppfylla de uppställda kraven inom EU. När du tänker köpa en utrustning kontrollera att den är försedd med CE-märkning. Det är viktigt att det finns samma spelregler för all utrustning. Det lönar sig att vara på sin vakt speciellt i utländska webbutiker. Det är tråkigt om utrustningen inte fungerar på önskat sätt eller om den stör annan radioutrustning.

Tänker du skaffa en ny tv? Återvinn din gamla tv smart!

När du skaffar en ny tv är det värt att tänka på vad du ska göra med din gamla tv. Tv-apparater, som inte längre används eller som är trasiga kan föras till återvinning utan avgift. De får inte kastas i blandat avfall. Du kan återanvända din gamla och fungerande tv och donera eller sälja den på inköps- och försäljningssidor på internet eller på en loppmarknad på internet. Kom ihåg att återställa fabriksinställningarna när du återvinner din gamla smarta tv-apparat. Så kan du förstöra uppgifterna du sparat.

Ta återvinning till heders – också för elektronikprodukter!

Tänker du skaffa en ny smart enhet, t.ex. en tv, dator eller mobiltelefon? När du köper en ny enhet lönar det sig att avstå från den gamla för att spara miljön och varför inte också dina förvaringsutrymmen. Visste du till exempel att smarta enheters batterier och bildskärmar behöver sällsynta jordmetaller vars grävning belastar miljön och som inte räcker för evigt?