Etusivu: Traficom
Etusivu: Traficom
Valikko

Väylänpitäjille

Väylien ja turvalaitteiden asianmukaisesta kunnosta vastaa väylänpitäjä. Traficomin tehtävänä on Liikenne- ja viestintävirastosta annetun lain (935/2018) mukaan huolehtia liikenteen sääntely-, lupa-, hyväksyntä-, rekisteri- ja valvontatehtävistä.

Väylien ylläpito ja vikailmoitukset

Väylänpitäjien valvonnassa käytännön toimenpiteinä voivat tulla kyseeseen väylänpitotoiminnan ja vikailmoitusten seuranta, väylänpitäjille lähetettävät muistutuskirjeet ja selvityspyynnöt sekä maastotarkastukset ja auditointi. 

Osana valvontaa väylänpitäjiä pyydetään määräajoin raportoimaan tekemistään turvalaitteiden sijainti- ja kuntotarkastuksista Traficomille. Alla olevasta linkistä aukeaa turvalaitteiden sijainti- ja kuntoraportti. 

Lisätietoja väyliin ja niiden ylläpitoon liittyen löytyy alla olevasta ohjeesta. 

Vesiliikennelain (782/2019) 52 § velvoittaa jokaisen, joka havaitsee, että yleisen kulkuväylän turvalaite ei toimi, ilmoittamaan asiasta Liikenne- ja viestintävirastolle (Traficom). Jos yleisen kulkuväylän merkitsemiseen tarkoitettu vesiliikenteen turvalaite ei toimi ilmoitetulla tavalla tai jos jokin sellainen laite on kadonnut, vahingoittunut, siirtynyt paikaltaan tai on jostain muusta syystä erehdyttävä, on jokaisen asiantilan havainneen henkilön ilmoitettava siitä Traficomille.

Alla olevassa ohjeessa kuvataan ilmoitusmenettely ja ilmoituksesta aiheutuvat toimenpiteet ja menettelyyn osallistuvien tahojen yhteistyössä sovitut roolit ja vastuut asian hoitamisessa.

Väyläpäätökset

Merenkulun turvalaitteen rakentamiseen, asettamiseen ja ylläpitämiseen väylänpitäjä tarvitsee Liikenne- ja viestintäviraston luvan. Myös väylä-ja turvalaitetietojen muutokset edellyttävät tätä lupaa, joka annetaan ns. väyläpäätöksenä. 

Vesiliikennemerkit ja valo-opasteet

Vesiliikennemerkin ja valo-opasteen asettamisesta yleiselle kulkuväylälle vastaa väylänpitäjä ja väylien ulkopuolisilla alueilla kunta. Traficom valvoo merenkulun turvalaitteiden, vesiliikennemerkkien ja valo-opasteiden asettamista ja niiden ylläpitoa sekä antaa merenkulun turvalaitteita, vesiliikennemerkkejä ja valo-opasteita koskevia tarkempia määräyksiä.

Vesiliikennemerkin ja valo-opasteen asettajan on ilmoitettava Traficomille merkin ja opasteen asettamisesta paikannustietoineen. Vesiliikennemerkin ja valo-opasteen poistosta tai muutoksesta on myös ilmoitettava.

Lisätietoa väylänpitäjille

Traficom antaa määräykset kulkuväylien merkitsemisestä ja valaisemisesta sekä käytettävästä viitoitusjärjestelmästä, merenkulun turvalaitteiden nimityksistä, rakenteesta, merkityksestä sekä väri- ja valotunnuksista. 

Perehdy myös vesiväylien vesiväyläluokitukseen. Väylien ylläpidossa tulee noudattaa esitettyä ylläpitoluokitusta ja sen vaatimuksia. Väyläluokka määräytyy ensisijaisesti sen mukaan, mitä liikennettä varten väylä on rakennettu eli minkälaista vesiliikennettä väylän on tarkoitettu ensisijaisesti palvelevan. 

Lisätietoja alla olevan linkin kautta.

Merenmittaushankkeen laatuvaatimukset

Alla olevassa Traficomin ohjeessa väylänpitäjille kuvataan toimenpiteet, jotka huomioon ottamalla voidaan jälkikäteen varmistua, että väylän varmistettu vesisyvyys perustuu luotettaviin merenmittauksiin. Tällä varmistetaan turvallinen navigointi.

Väylänpitäjän on merenmittaustietoja hankkiessaan määritettävä tuotettavalle mittaustiedolle laadulliset vaatimukset, jotka perustuvat käytössä olevaan merenmittauksen standardiin. Traficomin julkaisemilla merikartoilla esitettävien yleisten kulkuväylien tietojen on perustuttava ohjeen mukaisesti tehtyjen merenmittausten tuloksiin. Suomessa tutkimukset väylän turvallisuuden varmistamiseksi tulee perustua monikeilainmittauksiin ja väylien vesisyvyydeltä kriittisillä alueilla tankoharausmittauksiin.

Päivitetty