Etusivu: Traficom
Etusivu: Traficom
Valikko

Väylien käyttö, viitoitus ja turvalaitteet

Traficom antaa määräykset kulkuväylien merkitsemisestä ja valaisemisesta sekä käytettävästä viitoitusjärjestelmästä sekä merenkulun turvalaitteiden nimityksistä, rakenteesta, merkityksestä sekä väri- ja valotunnuksista.

Viitoitusjärjestelmä ja väylien merkintä

Suomessa noudatetaan kansainvälisen merenkulun turvalaitejärjestön IALAn viitoitusjärjestelmää A. Traficomin määräyksessä ohjeistetaan kulkuväylien merkitsemisestä ja valaisemisesta sekä käytettävästä viitoitusjärjestelmästä sekä merenkulun turvalaitteiden nimityksistä, rakenteesta, merkityksestä sekä väri- ja valotunnuksista. Lisäksi tällä määräyksellä määrätään merenkulun turvalaitteiden ominaisuuksista, vaatimuksista ja asettamisesta. 

Lisätietoa viitoitusjärjestelmästä ja kulkuväylien merkinnästä löytyy alla olevasta määräyksestä.

Vesiliikennelain (782/2019) mukaan yksityisten kulkuväylien merkitsemiseen ei saa käyttää yleisen kulkuväylän merkitsemiseen tarkoitettuja merenkulun turvalaitteita. Yksityisiä kulkuväyliä ovat kulkuväylät, joita ei ole vesilain (587/2011) mukaan määrätty yleisiksi kulkuväyliksi eli julkisiksi kulkuväyliksi tai yleisiksi paikallisväyliksi. 

Lisätietoja löytyy alla olevasta ohjeesta.

Vesiväylien luokitus

Yleiset väylät on Suomessa jaettu kuuteen väyläluokkaan väylän käyttötarkoituksen mukaan. Väyläluokkien väylien teknistä tasoa kuvaavassa palvelutasoluokituksessa on kuvattu väylien ominaisuuksia ja käytettävyyttä. Väylien ylläpidossa tulee noudattaa esitettyä ylläpitoluokitusta ja sen vaatimuksia. Väyläluokka määräytyy ensisijaisesti sen mukaan, mitä liikennettä varten väylä on rakennettu eli minkälaista vesiliikennettä väylän on tarkoitettu ensisijaisesti palvelevan. Lue lisää väyläluokittelusta alla olevasta ohjeesta.

Vesiväyliin liittyvää terminologiaa

Vesiväyliin liittyvää terminologiaa on selvennetty alla olevassa ohjeessa. Ohjeen tarkoituksena on selkeyttää väyliin liittyvien käsitteiden merkitystä ja tulkintaa sekä väylänpitäjän vastuuta. Kuvaukset koskevat ensisijaisesti yleisiä kulkuväyliä ja niihin liittyviä käsitteitä. Kuvauksissa käsitteiden ydinkohdat on esitetty lihavoituna. Väyliin liittyvät syvyyskäsitteet, väyläalue- ja geometriakäsitteet sekä alikulkukorkeuksiin liittyvät käsitteet on havainnollistettu niitä koskevilla piirroksilla.

Väylät ja kalastus

Alla olevassa ohjeessa pyritään selventämään säännösten keskinäistä tulkintaa ja soveltamista sen suhteen, miten, missä ja millä edellytyksin väylillä ja muilla vesiliikennealueilla voidaan kalastaa sekä toisaalta miten väylänpitäjän ja vesiliikenteen tulee ottaa kalastus huomioon. Ohje on tarkoitettu palvelemaan väylänpitäjiä ja väylänpitotoiminnassa mukana olevia, kalastusta harjoittavia ja harrastavia sekä väylänkäyttäjiä ja muita vesillä liikkujia.

Vesiliikenne kanavilla ja avattavien siltojen kautta

Traficomin antama määräys vesiliikenteestä kanavilla ja avattavien siltojen kautta koskee menettelyjä, joita vesikulkuneuvojen ja puutavaralauttojen on noudatettava valtion sulku- ja avokanaville ja avattavilla silloille saapuessaan ja niiden kautta liikkuessaan sekä vesikulkuneuvojen ja niiden varusteiden käyttöä koskevia vaatimuksia.

Väylien käytön ohjeistaminen

Traficom vahvistaa kullekin yleiselle kulkuväylälle mitoitussyväyksen ja haraussyvyyden. Mitoitussyväys tarkoittaa sitä suunniteltua syväystä, jolla väylän mitoitusalus voi normaalisti käyttää väylää, mutta josta voi olosuhteiden salliessa poiketa. Mikäli väylää halutaan käyttää mitoituksesta poikkeavalla tavalla, tulee aluksen antaa ilmoitus väylän käytöstä. 

Päivitetty