Etusivu: Traficom
Etusivu: Traficom
Valikko

Ajoneuvon rekisteritiedoissa oleva luovutusilmoitus-merkintä tarkoittaa, että ajoneuvon rekisteriin merkitty omistaja on myynyt ajoneuvon eteenpäin ja ilmoittanut siitä Traficomille, mutta ostaja ei ole rekisteröinyt ajoneuvoa nimiinsä.

Ajoneuvolla voi olla myös useampia luovutusilmoituksia, jos ajoneuvo on siirtynyt useamman kerran eteenpäin ilman, että omistajanvaihdos on asianmukaisesti rekisteröity.

Saat ostajan tiedot selville Traficomin ajoneuvojen rekisteröinti- ja tietopalveluneuvonnasta.

Kannattaako ajoneuvo ostaa, jos sille on merkitty luovutusilmoitus?

Traficom suosittelee ostamaan ajoneuvon vain rekisteriin merkityltä omistajalta.

Jos ajoneuvolle on merkitty luovutusilmoitus (eli ajoneuvoa myy henkilö, joka ei ole rekisteröinyt sitä nimiinsä), voit edellyttää, että myyjä rekisteröi ajoneuvon nimiinsä ennen kuin kaupat syntyvät.

Muulta kuin rekisteriin merkityltä omistajalta ostamiseen liittyy mm. seuraavia riskejä:

Ajoneuvo voi olla vakuuttamaton
Rekisteriin merkityn omistajan liikennevakuutus on voimassa 7 päivää ostajan hyväksi, jos ajoneuvo on liikennekäytössä ja vakuutettu. Jos ostat ajoneuvon joltain muulta kuin rekisteriin merkityltä omistajalta, on 7 päivää voinut kulua, jolloin ajoneuvo on vakuuttamaton (Ulkoinen linkki). Tässä tapauksessa sinun on hankittava ajoneuvolle vakuutus ja rekisteröitävä se nimiisi jo ostopäivänä välttyäksesi vakuuttamattomuusmaksulta (Ulkoinen linkki).

Voit joutua maksamaan ajoneuvoveroa ja muita kuluja ajalta, jolloin et omistanut ajoneuvoa
Jos rekisteröit omistajanvaihdoksen myyjältä saamallasi varmenteella, merkitään luovutuspäiväksi luovutusilmoituksessa ilmoitettu luovutuspäivä. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että otat rekisteriin merkityn omistajan ilmoittamasta luovutuspäivästä lähtien vastuullesi kaikki ajoneuvoa koskevat velvoitteet (esim. ajoneuvovero, liikennevakuutuksen vakuuttamattomuusmaksu, pysäköintivirhemaksut, kameravalvonnan sakkomaksut ja mahdollisen lisäveron).

Todellisen luovutuspäivämäärän saaminen rekisteriin vaatii selvityksiä ja kalliimman rekisteröintimaksun
Jos haluat merkitä omistuksesi alkaneen todellisesta luovutuspäivästä, sinun on tehtävä rekisteröinti rekisteröivällä katsastustoimipaikalla. Rekisteröinnin yhteydessä on esitettävä varmenteen tai II osan lisäksi luovutustodistukset, joista käy ilmi omistuksen siirtyminen rekisteriin merkityltä omistajalta sinun omistukseesi. Rekisteröinnistä peritään tällöin kalliimpi väliomistajarekisteröintimaksu.

Päivitetty