Etusivu: Traficom
Etusivu: Traficom
Valikko

Ostaja, ilmoita palvelussa auton, moottoripyörän, mopon tai muun ajoneuvon omistajanvaihdoksesta. Myyjä, luo varmenne kauppaa varten tai tee luovutusilmoitus kaupan sopimisen jälkeen. Luovutusilmoitus on helpoin keino hoitaa kaikki kuntoon kerralla: ostaja saa tehtyä omistajanvaihdoksen ja myyjä päätettyä omat maksuvelvollisuutensa ajoneuvoa kohtaan.

Omistajanvaihdoksen voi tehdä jollain seuraavista tavoista: 

 • Myyjä tekee luovutusilmoituksen ostajalle. Ostaja voi tehdä omistajanvaihdoksen Oma asiointi -palvelussa tai rekisteröintitoimipaikalla, kun rekisterissä on merkintä hänelle tehdystä luovutusilmoituksesta. 
 • Myyjä luo varmenteen ja luovuttaa sen ostajalle. Ostaja voi tehdä omistajanvaihdoksen varmenteen avulla Oma asiointi -palvelussa tai rekisteröintitoimipaikalla. 
 • Myyjä luovuttaa ostajalle voimassa olevan rekisteröintitodistuksen ilmoitusosan. Ostaja voi tehdä omistajanvaihdoksen ilmoitusosalla rekisteröintitoimipaikalla. 
  • Jos ajoneuvo on tarkoitus rekisteröidä ulkomaille tai Ahvenanmaalle, ostaja tarvitsee rekisteröintitodistuksen molemmat osat (ilmoitusosa ja tekninen osa). 

Käytetyn ajoneuvon osto ja myynti

1

Ennen kauppaa

Myyjä

1. Valmistele keino omistusoikeuden siirtämiseen. Jos luovutat ajoneuvon omistusoikeuden ostajalle: 

 • Luovutusilmoituksella  

Tulosta tyhjä luovutuskirja kahtena kappaleena kaupantekotilaisuutta varten. 

Tee luovutusilmoitus vasta kun kauppa on toteutunut.   

 • Varmenteella 

Kirjaudu Oma asiointi -palveluun ja luo varmenne ajoneuvolle. Tulosta varmenteen luomisen yhteydessä esitäytetty luovutuskirja sekä itsellesi että ostajalle. Voit tulostaa tyhjän luovutuskirjan myös ilman kirjautumista. 
 
Katso ohjevideo: Myyjä: Näin luot varmenteen (Ulkoinen linkki) 

 • Rekisteröintitodistuksen ilmoitusosalla 

Varmista että käytössäsi on voimassa oleva ilmoitusosa. Voit tarvittaessa tilata uuden rekisteröintitodistuksen  Oma asiointi -palvelusta tai rekisteröintejä tekevältä katsastustoimipaikalta.  

Tulosta tyhjä luovutuskirja kahtena kappaleena kaupantekotilaisuutta varten.

2. Ota henkilöllisyystodistus mukaan kaupantekotilaisuuteen.

Ostaja

1. Tarkista ajoneuvon tiedot 

 • Onko ajoneuvo liikennekäytössä vai poistettu liikennekäytöstä?  Huomioi, että liikennekäytöstä poistetulla ajoneuvolla ei saa ajaa edes kaupantekopaikalta kotiin. 
 • Onko ajoneuvovero maksettu?
 • Onko ajoneuvon määräaikaiskatsastus suoritettu?
 • Myykö ajoneuvoa rekisteriin merkitty omistaja vai henkilö, jolle hän on luovuttanut ajoneuvon? Traficom suosittelee ostamaan ajoneuvon vain rekisteriin merkityltä omistajalta.

2. Ota henkilöllisyystodistus mukaan kaupantekotilaisuuteen. 

2

Kaupanteko

Myyjä

1. Tarkista ostajan henkilöllisyys.

2. Täytä luovutuskirjat yhdessä ostajan kanssa. Säilytä toinen luovutuskirjoista itselläsi mahdollisten ristiriitatilanteiden varalta. 

3. Luovuta ostajalle voimassa oleva varmenne tai rekisteröintitodistuksen ilmoitusosa tai tee ostajalle luovutusilmoitus. 

 • Jos käytät ilmoitusosaa, täytä siihen ostajan tiedot ja luovutuspäivä ennen allekirjoittamista.
 • Jos myyt ajoneuvon rekisteröitäväksi ulkomaille tai Ahvenanmaalle, luovuta ostajalle rekisteröintitodistuksen molemmat osat.

Ostaja

1.  Tarkista myyjän henkilöllisyys.

2.. Täytä luovutuskirjat yhdessä myyjän kanssa. Säilytä toinen luovutuskirjoista itselläsi mahdollisten ristiriitatilanteiden varalta. 

3. Huolehdi, että saat myyjältä varmenteen tai rekisteröintitodistuksen ilmoitusosan tai että myyjä on tehnyt luovutusilmoituksen. Tarkista varmenteen tiedot ja  voimassaoloaika.

 • Palvelussa saatavia tietoja ei saa käyttää lainvastaisesti tai sellaiseen käyttötarkoitukseen, jolla vaarannettaisiin henkilöiden yksityisyydensuojaa.

Sähköinen asiointi

Ilmainen

3

Kaupan jälkeen

Myyjä

1. Kirjaudu Oma asiointi-palveluun ja tee luovutusilmoitus viimeistään tässä vaiheessa

Ostaja

1. Hanki liikennevakuutus, jos ajoneuvo on liikennekäytössä

2. Tee omistajanvaihdos 7 päivän kuluessa siitä, kun rekisteriin merkitty omistaja on luovuttanut ajoneuvon. Samalla voit lisätä ajoneuvolle muita omistajia tai haltijoita.

Tutustu myös